BAGDAD/WASHINGTON/DOHA - Amerikaanse militairen hebben samen met Koerdische troepen in het noorden van Irak een kamp ingenomen dat zeer waarschijnlijk is gebruikt door terreurorganisatie al-Qaeda. De Amerikanen hadden het kamp dagenlang gebombardeerd voordat de grondtroepen het binnenvielen.
In het kamp zouden biologische wapens zijn gemaakt. Het tunnelstelsel onder het kamp moet nog worden onderzocht, wat dagen in beslag kan nemen. Generaal Myers, de hoogste Amerikaanse militair, zei zondagavond (plaatselijke tijd) in Washington dat een onbekend aantal verdedigers van het kamp, naar alle waarschijnlijkheid leden van al-Qaeda, bij de inval om het leven is gekomen.
Volgens Myers is dit het kamp dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell in februari noemde als bewijs voor banden tussen het Iraakse regime en al-Qaeda, de groep van Osama bin Laden die de VS verantwoordelijk houden voor de aanslagen van 11 september 2001.
In de buurt van Tallil bij Nasiriya ontdekten de Amerikanen een wapendepot, verdeeld over veertig gebouwen. In Nasiriya troffen zij opnieuw pakken en gasmaskers aan die zijn bedoeld als bescherming tegen chemische wapens. De uitrusting lag in een gebouw dat werd gebruikt door eenheden van de 11e Iraakse infanteriedivisie. Verder vonden de Amerikanen nog twee vrachtwagens die waren ingericht als ontsmettingsruimte en injectiespuiten met atropine, een antistof tegen zenuwgas.
Intussen zijn de Amerikanen met hun "eerste serieuze gevecht" begonnen tegen de Republikeinse Garde, de elitetroepen van de Iraakse president Saddam Hussein. Commandant Will Grimsley van de eerste brigade van de 3e infanteriedivisie meldde dat de gevechten in de nacht van zondag op maandag zijn begonnen ten oosten van de stad Karbala. Tussen het zuidelijker gelegen Najaf en Karbala waren er eerder al wel schermutseligen geweest met de Republikeinse Garde.
De Britse troepen rukken steeds verder op naar Basra, de tweede stad van Irak. Britse mariniers begonnen in de nacht van zondag op maandag hun tot dusver grootste offensief in de voorstad Abu al-Khasib. Volgens de Britse nieuwszender BBC zijn zij minder dan 2 kilometer van Basra verwijderd.
In een parlementsvergadering heeft de Britse minister van Defensie Hoon laten weten dat de Amerikanen en Britten samen nu ongeveer 8000 Iraakse krijgsgevangenen vasthouden en dat de coalitie de "effectieve controle" over het zuiden en westen van Irak uitoefent.
De woordvoerder van de Britse luchtmacht, kolonel Fynes, zei maandag in een briefing in Koeweit dat het regime in Bagdad geen controle meer heeft over de troepen op het slagveld. Dat komt volgens hem door de aanvallen van de luchtmacht op het communicatienetwerk.
De Iraakse staatstelevisie was maandagmorgen gedurende vier uur uit de lucht. De storing was waarschijnlijk veroorzaakt door de bombardementen op het ministerie van Informatie. Het internationale satellietkanaal van Irak zond wel gewoon uit. Saddam Hussein gebruikt het nationale station om de bevolking toe te spreken.
Maandagmiddag zond de staatstelevisie beelden uit van een vergadering met topfunctionarissen, die Saddam voorzat. Ook zijn oudste zoon Uday was op televisie te zien, voor het eerst sinds de aanval op zijn land twaalf dagen geleden begon. De beelden werden uitgezonden vlak nadat raketten waren afgevuurd op zijn belangrijkste presidentiële complex in het centrum van Bagdad. Het is niet bekend of het een rechtstreekse uitzending was.