CAIRO/AMMAN/WASHINGTON - Ongeveer 25 journalisten die werken voor televisiezenders uit de Golfregio hebben dinsdag een dringende oproep gedaan om te worden gered uit de vuurlinie in Bagdad.
Een van de medewerkers van de ploeg van Abu Dhabi-TV, Shakir Hamid, heeft in zijn uitzendingen dinsdag onder meer gezegd dat het leven van de verslaggevers in gevaar is door de intense bombardementen met vliegtuigen en artilleriebeschietingen in het gebied waar zij hun kantoor in Bagdad hebben. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE), waar Abu Dhabi TV is gevestigd, hebben het Rode Kruis benaderd om te zien of het tussenbeide kan komen.
De journalisten zitten in een gebouw dat voortdurend onder vuur ligt. Een medewerker van het televisiestation al-Jazeera werd er dinsdag gedood. Dinsdagochtend schoot een Amerikaanse tank op het Palestine Hotel, waar tal van journalisten verblijven. Daardoor zijn twee cameralieden gedood, een Spanjaard die voor het Spaanse Telecinco werkte en een Oekraïner die bij het persbureau Reuters werkte.
De Jordaanse minister van Informatie, Mohammed Adwan, veroordeelde "de Amerikaanse invasie die burgers niet spaart". Hij deed dat naar aanleiding van de dood dinsdag van Tarek Ayoub die behalve voor al-Jazeera in Bagdad ook werkte voor de Jordaanse kranten Al-Raï en de Jordan Times. De Libische minister van Informatie Ghazi Aridi noemde de beschietingen van hotel Palestine en al-Jazeera een misdaad.
De Syrische vereniging van journalisten stelde dinsdag dat de Amerikanen en Britten niet per ongeluk journalisten tot doelwit kiezen. De buitenlandse verslaggevers worden volgens de vereniging opzettelijk bestookt om te voorkomen dat de waarheid over massaslachtingen onder Iraakse burgers aan het licht komt.
De vereniging van Arabische journalisten, gevestigd in Dubai (VAE) roept op om druk uit te oefenen op de regeringen in Washington en Londen de agressie te stoppen en het Iraakse volk te redden.
De woordvoerder van het Amerikaanse Centrale Commando in Qatar, brigadegeneraal Vincent Brooks, ontkende dat de coalitietroepen bewust op journalisten hebben geschoten. "Alles moet als een ongeluk worden beschouwd."
Er zijn tot dusverre twaalf buitenlandse journalisten gedood sinds het begin van de oorlog, twee worden er vermist.