telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
do 3 apr 2003, 15:25  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
Modespecial 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Oorlog in Irak 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 O O R L O G   I N   I R A K 
 
  Iraakse bannelingen in VS boos op Pentagon
 
 

NEW YORK - Iraakse bannelingen in de Verenigde Staten zijn boos op het ministerie van Defensie. Met honderden tegelijk gaven ze zich op om de US Army bij te staan in de strijd tegen Saddam Hussein. Maar slechts een beperkt deel kreeg uiteindelijk een training en nog geen zestig personen zijn momenteel in Irak. Een kardinale fout, zeggen de Irakese achterblijvers.

Op de website van de Amerikaanse zender MSNBC doen Duane Clarridge en Wayne Downing hun beklag over de gang van zaken. De voormalige CIA-agent en de oud-legercommandant stelden voor de Amerikaanse regering een plan op om Iraakse bannelingen te betrekken bij een militaire interventie in Irak. De Irakezen zouden niet zozeer als strijder moeten aanrukken, maar bijvoorbeeld als tolk of als intermediair tussen de Iraakse bevolking en de binnengevallen buitenlandse troepen.

Volgens Clarridge heeft het Pentagon de verkeerde keuze gemaakt. "Onverantwoordelijk", vindt hij zelfs, omdat de huidige, soms vijandige opstelling van de Irakezen tegen de "bevrijders" nu onvoldoende wordt gepareerd met een charme-offensief. Irakezen in dienst van de Amerikaanse krijgsmacht, mensen die de taal spreken en het land kennen, hadden op dit vlak goed werk kunnen doen en leed kunnen voorkomen.

Het plan van Clarridge en Downing werd uiteindelijk afgeschoten, waarschijnlijk omdat de militaire top het te gevaarlijk vond om te veel ongetrainde Irakezen op sleeptouw te nemen. Volgens Clarridge was echter al in 1998 duidelijk dat er zeker zo'n 5000 Irakezen in de VS bereid waren mee te werken aan plannen om Saddam Hussein te wippen. Toen al had het Pentagon een besluit kunnen nemen te groep op te leiden. Ook nu was het nog mogelijk geweest meer Irakezen mee te nemen, aldus Clarridge.

 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 3 apr 2003, 15:25

[terug]
   
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.