telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
ma 24 mrt 2003, 19:20  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
Modespecial 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Oorlog in Irak 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 O O R L O G   I N   I R A K 
 
  Nog geen overeenstemming tussen VS en Turkije
 
 

ANKARA - De VS en Turkije zijn er nog altijd niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over de Turkse wens om aanwezig te zijn in het noorden van Irak. Dit heeft de speciale Amerikaanse afgezant Zhalilzad maandag gezegd.

Washington is daar fel op tegen, net als de EU, de NAVO en de VN. Ankara wil daar echter troepen hebben, formeel om humanitaire redenen en om te voorkomen dat grote stromen vluchtelingen richting Turkije trekken. Maar waarschijnlijk willen de Turken ook troepen in het gebied hebben om te voorkomen dat de Iraakse Koerden een eigen staat uitroepen, die als voorbeeld kan dienen voor de Koerden in Turkije.

"Wij hebben gesproken over de Turkse wens aanwezig te zijn in Noord-Irak. Wij hebben nog steeds geen overeenstemming hierover bereikt. Wij zullen de besprekingen morgen voortzetten", aldus Zhalilzad, na zijn besprekingen met Turkse regeringsfunctionarissen.

De verklaring van de Amerikaanse gezant staat in schril contrast met voortdurende uitspraken van de Turken, die de afgelopen dagen meermalen hebben gezegd dat beide landen in principe overeenstemming hebben bereikt.

De Turkse minister van justitie Cicek zei na een kabinetsvergadering nogmaals dat Ankara vastbesloten is troepen naar Noord-Irak te sturen, om een herhaling van de gebeurtenissen van 1991 te voorkomen. Turkije zegt dat destijds Koerdische vrijheidstrijders zich hadden gemengd onder de een half miljoen vluchtelingen die uit Irak Turkije waren binnengestroomd.

Cicek herhaalde dat Washington en Ankara het in principe eens zijn over een Turkse aanwezigheid in Irak. Zijn uitspraken zijn in strijd met de uitlatingen die waren gedaan door Khalilzad.

De Amerikaanse generaal Osman kondigde in de Iraakse stad Salahaddin de oprichting aan van een humanitair en militair coördinatiecentrum (MCLC) voor Noord-Irak en Zuid-Turkije. "De VS en de coalitiegenoten steunen een veilig, stabiel en levensvastbaar Irak. daarbij is handhaving van de huidige grenzen nodig", aldus Osman in een duidelijke verwijzing naar de Turkse wens om troepen naar Noord-Irak te sturen.

 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 24 mrt 2003, 19:20

[terug]
   
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.