WASHINGTON/ANKARA/ARBIL - Turkije heeft naar eigen zeggen een akkoord bereikt met de Verenigde Staten over hoe Ankara zich zal opstellen ten aanzien van de oorlog in Irak. Het land zal een troepenmacht naar het noorden van Irak sturen die in een beperkte bufferzone gaat opereren, aldus de Turkse premier Tayyip Erdogan zondagavond in een toespraak tot zijn land.
"De militaire maatregelen die we moeten nemen in een beperkte bufferzone zijn gericht op het indammen van een mogelijke vluchtelingenstroom en het ondervangen van enige provocaties tegen onze veiligheid", verklaarde de Turkse regeringsleider. "De aanwezigheid van Turkse militairen in deze regio zal een bron van stabiliteit en veiligheid voor Turkije en de regio vormen."
President Bush waarschuwde Turkije zondag eerder echter niet het noorden van Irak binnen te trekken. "De Amerikaanse houding is zeer duidelijk", aldus Bush. Hij verzekerde Ankara dat de VS met de Koerden samenwerken, zodat het niet tot "incidenten" komt die Turkije zouden nopen Irak binnen te trekken.
De VS zijn tegenstanders van Turkse bemoeienissen omdat die leiden tot woede onder de etnische Koerden van Irak. Die helpen momenteel al Amerikaanse eenheden. Een vliegveld in Iraaks Koerdistan, Bamerni, is aan de Amerikanen overgedragen volgens een Koerdische internetkrant. Amerikaanse eenheden gebruiken het vliegveld sinds vrijdag als uitvalsbasis voor acties tegen de steden en olievelden van Kirkuk en Mosul. Ze worden bijgestaan door strijders van de Koerdische bewegingen PUK (Patriottische Unie) en DPK (Democratische Partij).
De innige samenwerking tussen de officieus naar onafhankelijkheid strevende bewegingen en de VS is een doorn in het oog van Turkije. Dat aanvaardt geen aparte Koerdische staat op het grondgebied van het huidige Irak en dat is een van de voornaamste redenen dat Ankara zich met de situatie in noordelijk Irak wenst te bemoeien.
De Amerikaans-Koerdische samenwerking leidt volgens een woordvoerder van de DPK, Hoshyar Zebari, spoedig tot een noordelijk front tegen het regime van Saddam Hussein. Zebari zei zaterdag in Arbil dat de Koerdische strijders toch buiten hun eigen territorium zullen meevechten. Speciale Amerikaanse eenheden bereiden een nieuw front voor. "Er zijn speciale (Amerikaanse) eenheden aan het werk samen met onze strijders. We denken en hopen dat hier ook andere (Amerikaanse) eenheden worden gestationeerd."
De Amerikanen en Koerdische Irakezen maken momenteel plannen welke doelen ze zullen aanvallen, hoe ze het beste kunnen communiceren en wat de beste manier is om Iraakse militairen tot overgave aan te sporen, aldus Zebari.