telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
vr 11 apr 2003, 20:30  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
Over Opleidingen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Oorlog in Irak 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 O O R L O G   I N   I R A K 
 
  Rusland houdt vast aan Iraakse schuld
 
 

MOSKOU/WASHINGTON/PARIJS - Moskou wil niets van kwijtschelding van de Iraakse schulden aan Rusland weten. De Amerikaanse onderminister van Defensie Paul Wolfowitz heeft Rusland, Frankrijk en Duitsland gevraagd schulden van Irak kwijt te schelden om straks de nieuwe regering in Bagdad te helpem.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou heeft vrijdag laten weten dat de schuldenkwestie "alleen in het licht van de VN-resoluties en met de nieuwe Iraakse regering kan worden besproken". Rusland als erfgenaam van de voormalige Sovjetunie is een grote crediteur van Irak en krijgt nog circa 7 miljard euro van de Irakezen.

Rusland is niet het enige land dat vindt dat de Amerikanen te hard van stapel lopen met andermans tegoeden. Duitsland krijgt nog 4 miljard dollar van Irak. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën zei vrijdag dat de Iraakse schuldenkwestie gezamenlijk en niet bilateraal, van land tot land, kan worden geregeld. De zaak moet daarom worden besproken door de crediteurenclub, de Club van Parijs. Die heeft op 24 april een bijeenkomst maar Irak staat niet op de agenda.

In de Franse hoofdstad zei woordvoerder Rivasseau van Buitenlandse Zaken hetzelfde. De schuldenkwestie moet multilateraal via de Club van Parijs geregeld. Rivasseau wilde vrijdag geen olie op het vuur gooien door in te gaan op een uitspraak van Wolfowitz.

Deze Amerikaanse bewindsman lichtte donderdag in de Amerikaanse senaat zijn plannen toe met de aankondiging dat Franrijk zal moeten betalen voor zijn verzet tegen de oorlog. Wolfowitz zei voorts te hopen dat de schuldenaars begrijpen dat ze geld hebben uitgeleend om wapens te kopen, onderdrukking te financieren en om paleizen neer te zetten.

De Amerikaanse minister van Financiën, John Snow, bespreekt vrijdag en zaterdag de kwestie met zijn collega's van de Groep G7 (Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de VS). Het is volgens Snow niet eerlijk om Irak een nieuw begin te geven dat is belast met de schulden van het regime van Saddam Hussein.

Hoe groot die buitenlandse schulden precies zijn, moet nog worden uitgezocht. Het gaat mogelijk om 120 miljard dollar inclusief rente. Snow toonde zich verbaasd over de traagheid van de president-directeur van de Wereldbank, James Wolfensohn. Die antwoordde op een verzoek om actie te ondernemen inzake Irak, dat hij eerst het bestuur van de Wereldbank bijeen moet roepen. Dat moet toestemming geven omdat het juridisch moeilijk ligt nu Irak zonder mandaat van de Verenigde Naties is aangevallen.

 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 11 apr 2003, 20:30

[terug]
   
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.