telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
zo 13 apr 2003, 09:05  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
Over Opleidingen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Oorlog in Irak 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 O O R L O G   I N   I R A K 
 
  Nederland streept schulden Irak niet door
 
 

WASHINGTON - Nederland heeft nog geen plannen om de schulden van Irak kwijt te schelden. Dit zei staatssecretaris Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking zaterdag tijdens de voorjaarvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank in Washington. De wederopbouw van Irak is een van de belangrijkste onderwerpen.

Volgens de staatssecretaris is het te vroeg om nu al te bepalen of Irak op kwijtschelding kan rekenen. Nederland heeft circa 50 miljoen euro van Irak tegoed. Dit bedrag is te verwaarlozen vergeleken bij de Iraakse schulden bij landen in het Midden-Oosten en bij Frankrijk, Rusland en Duitsland. De Russische president Poetin liet dit weekeinde weten wel bereid te zijn Irak tegemoet te komen.

Volgens de Nederlandse delegatie moet eerst worden vastgesteld hoeveel schulden Irak eigenlijk heeft. Daarover is nog grote onduidelijkheid. De schattingen lopen uiteen van 60 miljard tot meer dan 100 miljard dollar. De G7, de groep van de zeven belangrijkste industrielanden, heeft de in schuldherstructurering gespecialiseerde Club van Parijs ingeschakeld om inzicht te krijgen in de Iraakse schuldpositie.

Het IMF ziet voor zichzelf nog geen rol weggelegd in de aanpak van de schuldenproblematiek. "Dit is vooral een zaak van de crediteuren", aldus de Britse minister van Financiën Gordon Brown, die de IMF-vergadering voorzat.

Het IMF hoopt wel spoedig te kunnen bijdragen aan de wederopbouw van Irak. In eerste instantie zal het fonds missies naar Bagdad sturen die de economische gevolgen van de oorlog in kaart gaan brengen. Dit gebeurde ook na de conflicten in Kosovo, Oost-Timor en Afghanistan. IMF-directeur Horst Köhler sprak van "een eerste stap" op weg naar een grotere rol van zijn instelling.

Staatssecretaris Van Ardenne verwacht niet dat de wederopbouw jaren gaat duren. "Irak is zelfvoorzienend, kan voldoende voedsel produceren en heeft de beschikking over olie. Dat is heel wat anders dan Afghanistan." Op bilaterale ontwikkelingshulp vanuit Nederland hoeft Irak daarom niet te rekenen, zo maakte Van Ardenne duidelijk.

Volgens internationale criteria kan Irak wel aanspraak maken op de status van een ontwikkelingsland, maar de staatssecretaris zou het "betreuren" als donorlanden een deel van hun begroting voor ontwikkelingshulp zouden aanwenden voor steun aan Irak omdat dit waarschijnlijk ten koste gaat van landen die het geld beter kunnen gebruiken.

Volgens Van Ardenne is het nu vooral belangrijk dat de internationale gemeenschap de Iraakse bevolking voorziet van voedsel, water en medicijnen, waaraan door de oorlogshandelingen een tekort is. Ze riep de VS op zo snel mogelijk de hulporganisaties van de Verenigde Naties uitvalsbases in Irak te geven.

 

zoek naar gerelateerde artikelen


zo 13 apr 2003, 09:05

[terug]
   
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.