telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
vr 21 mrt 2003, 16:40  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
Oorlog in Irak 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Jaarverslag 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 O O R L O G   I N   I R A K 
 
  'Ergste gruweldaden Saddam hoort wereld na oorlog'
 
 

RIJSWIJK - Als de oorlog in Irak voorbij is en Saddam Hussein uitgeschakeld, dan pas zal de wereld echt kennisnemen van de gruwelen van zijn bewind. "De verschrikkelijkste verhalen zijn te ongelooflijk. Die durven de mensen niet eens te vertellen", zegt Alla Hussein, secretaris-generaal van de Organisatie van Mensenrechten in Irak (Omri).

Toch meent hij dat er genoeg bekend is over de misdaden van de Iraakse leider. "Daar heeft onze organisatie hard voor gewerkt. We hebben jarenlang de schendingen van de mensenrechten aangekaart en publiek gemaakt. Ook Nederland is zich voldoende bewust van de situatie in Irak."

Maar het ergste weten de mensen niet. "Ik heb foto's van massagraven in Irak. Ik ken verhalen over gruwelijke verkrachtingen, van afgrijselijke mishandelingen. Als Irak vrij is, zullen die verhalen geleidelijk aan bekend worden. Daar twijfel ik niet aan."

De in Nederland wonende Alla Hussein hoopt en bidt elke dag voor zijn familie in zijn vaderland dat het snel over is. Hij belt dagelijks: "Om ze moed in te praten. Het is vast snel over en dan zullen we elkaar spoedig weer zien, zeg ik dan. Het zijn emotionele gesprekken, maar mijn familie klampt zich eraan vast."

Hussein heeft een beetje zicht op de situatie in Irak en dan in het bijzonder hoofdstad Bagdad, dat nog steeds telefonisch bereikbaar is: "De mensen zijn bang, uiteraard. Ze durven hun huizen niet uit en hebben nauwelijks te eten en drinken. Maar vluchten heeft ook geen zin, want ze kunnen nergens heen. Elders zijn voedsel en water ook schaars."

De bevolking mijdt de bunkers, weet Hussein. "Die zijn niet veilig. Dat weten ze uit de eerste Golfoorlog, toen een bunker werd platgebombardeerd en alle mensen om het leven kwamen."

De angst voor de Amerikaanse bommen is groot. Precisiebombardementen zijn niet altijd erg nauwkeurig. Vaak genoeg dwaalt een projectiel af en treft burgers. "Maar de angst voor wat Saddam gaat doen is veel groter. Hij zal er in uiterste nood niet voor terugdeinzen zijn eigen volk als menselijk schild te gebruiken en de dood in te jagen."

 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 mrt 2003, 16:40

[terug]
   
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.