RIJSWIJK - Met een massale bombardementen, het oprukken van grondtroepen en een opmars van Turkse troepen in het Koerdische noorden van Irak is de oorlog de derde dag ingegaan. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen twaalf uur.
- Na de nachtelijke bombardementen gaan de luchtaanvallen op Bagdad ook overdag door. Zaterdagochtend vroeg waren er twee grote explosies te horen, volgens de Arabische tv-zender Al-Jazeera.
- Bij de bombardementen op Bagdad vrijdagnacht zijn ruim tweehonderd mensen gewond geraakt, meldt de Irakese minister van Informatie. Alle gewonden zouden burgers zijn. In de hoofdstad staan verschillende gebouwen in brand.
- Vrijdagavond verschenen Saddam Hussein en zijn zoon Qusay op televisie. De Arabische nieuwszender Al-Jazeera, die de beelden verspreidde, zei dat niet bekend is wanneer de opnamen zijn gemaakt.
- Na bijna drie dagen oorlog hebben de Britten en Amerikanen al meer dan duizend kruisrakketen afgevuurd op Irak en evenzoveel bombardementsvluchten uitgevoerd.
De massale bombardementen, de zogeheten 'shock and awe-campagne', hebben volgens de voorzitter van de Amerikaanse chefs van staven tot doel om de Iraakse militaire infrastructuur te ontwrichten. Ook willen de Amerikanen en Britten de commandolijnen vanuit het Iraaks leiderschap uitschakelen.
- In de grondoorlog zijn de Britten en Amerikanen gevorderd tot 150 kilometer in Irak. Ook zouden de militairen voor de buitenwijken van de stad Basra staan. De zuidelijk havenplaats Umm Qasr zou helemaal in handen zijn van de geallieerden.
- De Amerikanen maken, volgens een woordvoerder, duizenden Irakezen krijgsgevangen. Iraks hele 51e infanteriedivisie (8000 militairen) zou zich hebben overgegeven, volgens Washington.
- Ongeveer 1500 Turkse militairen zijn Noord-Irak binnengetrokken, meldt Ankara. Naar eigen zeggen om een toestroom van vluchtelingen en terroristische aanslagen te voorkomen. Anderen vrezen dat de Turken vooral willen voorkomen dat de Koerden in Noord-Irak een onafhankelijke staat uitroepen. De Amerikanen stemmen volgens een functionaris niet in met de Turkse opmars.
- In Noord-Irak raken Koerdische groepen met elkaar slaags. Een van de groepen, de fundamentalistische beweging van Mullah Krekar, wordt gebombardeerd door de Amerikanen. In de Krekar-groep, die volgens Washington banden heeft met Al-Queda, zouden tientallen doden en gewonden zijn gevallen door het bombardement.
- Volgens de Amerikaanse minister van Defensie, Rumsfeld, begint het regime in Bagdad te verkruimelen. De bewindsman presenteerde vrijdagavond een achtpuntenplan met de doelen van de Irak-oorlog. Belangrijkste doelen zijn het uitschakelen van het bewind van Saddam Hussein en het opruimen van de massavernietigingswapens die er zouden zijn.
- Volgens de Washington Post hebben de Amerikanen ondertussen contact gelegd met hoge Irakese militairen. Sommigen van hen zouden willen overlopen.
- Irak beschuldigt VN-baas Kofi Annan ervan de Amerikanen en Britten te steunen omdat hij de wapeninspecteurs begin deze week liet terughalen uit Irak. Daarmee maakte hij een aanval mogelijk. Het terughalen van de VN-inspecteurs was volgens Bagdad niet legitiem.
- Iraanse regeringbronnen melden dat een Amerikaanse raket in Iran is terechtgekomen. Teheran is woedend.
- Zeven Britse militairen komen zaterdag om nadat twee Britse helikopters tegen elkaar zijn gebotst boven de Perzische Golf.
- In San Francisco, New York, Chicago en andere Amerikaanse steden vinden demonstraties tegen de oorlog plaats. Zaterdag zijn over de hele wereld, onder andere ook in Amsterdam, grote anti-oorlogdemonstraties voorzien.