BAGDAD/NAJAF/MOSUL - Circa tweehonderd sjiitische Irakezen hebben woensdag bij het Hotel Palestina in Bagdad tegen de Amerikaanse bezetting gedemonstreerd. De groep manifestanten schreeuwden naar een haag van Amerikaanse mariniers "Weg met Amerika" en "Wij willen echte vrijheid". De mariniers verhinderden net als bij eerdere manifestaties bij de afrasteringen van het hotel dat journalisten in de buurt van de betogers kwamen. Woensdag gaf de Amerikaanse bevelhebber Brooks toe dat Amerikaanse troepen in de noordelijke stad Mosul op dinsdag op een menigte schoten en dat daarbij doden zijn gevallen. De incidenten tonen aan dat er grote onvrede heerst over het optreden van de Amerikanen.
Die zijn slechts traag en na een golf van plunderingen in actie gekomen om een soort van openbare orde te scheppen. Orde rond het ministerie van Olie leek hun eerste prioriteit, terwijl het mationale museum en de nationale bibliotheek onder hun ogen werden verwoest.
De hoogste sjiitische leider in Irak, de ayatollah Ali al-Sistani, heeft woensdag beklemtoond dat het Iraakse volk geen bezetting zal dulden. Hij veroordeelde de plunderingen, waarbij volgens hem troepen van de VS en Groot-Brittannië slechts toekeken.
In de wijk Qadhimiya, in het noorden van Bagdad, doen groepjes sjiieten vergeefs een beroep op Amerikaanse militairen om te worden toegelaten tot een gevangeniscomplex, Sectie 5, genaamd. De militairen negeren de emotionele oproepen volgens ooggetuigen volkomen. De sjiieten hopen er in een wirwar van ondergrondse afdelingen sporen te vinden van familieleden die er soms al meer dan twintig jaar geleden in zijn verdwenen. Volgens sommige buurtbewoners zijn er noodkreten uit de grond opgestegen. Indien er ondergronds gevangenen in leven zouden zijn, dan hebben die al in geen weken eten of drinken gehad.
Een belangrijke voorman van de sjiieten in Irak, Abdelhaziz Hakim, is woensdag uit Iran naar Irak teruggekeerd. Hakim is de vice-voorzitter van de Hoge Raad voor Islamitische Revolutie in Irak (Sciri) die de door Amerikanen geleide gesprekken over de toekomst van het land boycot. Hij werd in de stad al-Kut door duizenden verwelkomd. Het is de eerste door Iran gesteunde sjiitische prominent die naar Irak terugkeert sinds de Amerikaanse Britse aanvallen op Irak. De bevelhebber van de aanvallers, de Amerikaanse generaal Franks, is woensdag in Bagdad gearriveerd voor overleg met zijn manschappen.
De leider van de Sciri, ayatollah Muhammed Baqr al-Hakim, is nog steeds in Iran. Hij riep daar de sjiieten op om komende week, op 23 april, in Karbala voor een religieuze gedenkdag bijeen te komen. Hij eiste een regering die vrijheid, onafhankelijkheid en recht brengt voor de Irakezen onder een islamitisch regime. De sjiieten vormen naar schatting tweederde van de 23 miljoen Irakezen.