LOS ANGELES - De beelden van oprukkende Amerikanen geven volgens een recente opiniepeiling de bevolking van de Verenigde Staten het idee dat de militairen nog veel meer kunnen uitrichten in het Midden-Oosten.
Een zaterdag gepubliceerde opiniepeiling van de Los Angeles Times geeft aan dat een overweldigende meerderheid de oorlog inmiddels steunt en een aanzienlijk deel denkt oorlogen tegen Iran en Syrië ook te zullen steunen.
Circa driekwart van de ondervraagden steunt de oorlog tegen Irak. Viervijfde van hen stelt de aanvallen ook goed te keuren indien er helemaal geen massavernietigingswapens worden aangetroffen. Bush' politiek tegen Irak wordt nu ook door Amerikaans 'links' gesteund ofwel 66 à 70 procent van de progressieve liberalen en leden van de Democratische oppositie.
Voor 52 procent van de ondervraagden spelen Amerikaanse verliezen aan het front geen belangrijke rol. Zij blijven achter de oorlog staan ook al vallen er meer dan duizend Amerikaanse slachtoffers. Bij slechts 17 procent houdt bij vijfhonderd Amerikaanse slachtoffers het enthousiasme voor de oorlogen op.
De regering van de Amerikaanse president Bush heeft geprobeerd de veronderstelde aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak als rechtvaardiging te gebruiken voor een aanval. Die startte evenwel voordat de Verenigde Naties klaar waren met hun onderzoek naar die wapens in Irak.
Nu meent volgens de Los Angeles Times 50 procent van de ondervraagden dat een aanval op Iran op een soortgelijke manier kan worden gedaan. Indien Iran doorgaat met zijn kernenergieprogramma, wat volgens de VS gericht is op kernwapens, dan is de helft van de Amerikanen voor militaire actie tegen Iran. Syrië kan volgens 42 procent van de ondervraagden al worden aangevallen indien enkel blijkt dat het land Irak een handje heeft geholpen, zoals minister van Defensie Rumsfeld heeft beweerd.
De peilingen lijken een zegen voor de regeringspolitiek, maar volgens de krant kan Bush niet op lauweren rusten. De steun aan de president is gestegen tot een hoogste percentage sinds afgelopen zomer, 68 procent. Maar dat is relatief beneden verwachting. Zijn vader kreeg als staatshoofd in 1991 tijdens de toenmalige oorlog in Irak scores van 85 procent.
Bovendien blijkt uit gesprekken met de deelnemers aan de opiniepeiling een zeer grote bezorgdheid over de Amerikaanse economie en over de capaciteiten van Bush om die zorgen weg te nemen. Over het naoorlogse Irak is de helft van de Amerikanen het kennelijk niet met hun regering eens. Zij willen een internationaal bestuur en slechts 29 procent een Amerikaans bestuur. De Amerikaanse regering wil het land eerst zelf leiden.