RIJSWIJK - In het grondoffensief lijken de Amerikanen en Britten belangrijke overwinningen te hebben geboekt. Twee strategische steden in het zuiden van het land zouden onder controle zijn gebracht. De bombardementen op Bagdad en andere steden in het noorden van het land gingen zaterdag door. Een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen twaalf uur:
- Door de intensieve bombardementen vrijdag op de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn 207 burgers gewond geraakt, maakte de Iraakse minister van Informatie Said al-Sahhaf bekend.
- Amerikaanse en Britse militairen hebben bij de verovering van het schiereiland Faw tussen de vierhonderd en 450 krijgsgevangenen gemaakt. Een Amerikaanse militaire woordvoerder liet weten dat Iraakse militairen in de oude haven van Umm Qasr nog altijd verzet bieden.
- Amerikaanse tankeenheden zijn opgerukt tot de buitenwijken van de zuidelijke stad Basra. Ze raakten daar zaterdagmorgen slaags met Iraakse troepen.
- Twee Amerikaanse raketten hebben het Iraanse dorp Manyuhi getroffen, zo meldde IRNA. Vrijdag troffen raketten al een oliedepot in de Iraanse stad Abadan. Een Iraanse commandant in de streek zei voorts tegen IRNA dat de Amerikanen en/of Britten het Iraanse luchtruim opnieuw hebben geschonden.
- In de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zaterdagmorgen kort na 11.00 uur ten minste drie explosies gehoord.
- Door bombardementen op de stad Basra in Zuid-Irak zijn zeker vijftig mensen om het leven gekomen, meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera.
- De Amerikaanse strijdkrachten hebben zaterdagmiddag de val gemeld van de Iraakse plaats Nassiriya. De stad biedt biedt een strategische uitvalsbasis om met groot materieel de rivier de Eufraat over te kunnen steken en door te stoten naar Bagdad. Twee bruggen zouden zijn veroverd.
- Bij de Amerikaanse luchtaanvallen in Noord-Irak zijn de belangrijkste militaire basis in Kirkuk en een presidentieel paleis in Mosul getroffen.
- Gevechtsvliegtuigen van de Amerikaans-Britse coalitie hebben de Iraakse hoofdstad Bagdad opnieuw gebombardeerd. Getuigen hoorden kort voor het middaguur (Nederlandse tijd) een serie explosies.
- De Amerikaanse en Britse strijdkrachten hebben naar eigen zeggen de Zuid-Iraakse stad Basra ingenomen. De BBC heeft dit gemeld.
- Iraakse militairen hebben in de buitenwijken van Bagdad twee Amerikaanse piloten gevangengenomen. Dat heeft het Russische persbureau Interfax gemeld op gezag van Iraakse militaire bronnen.
- Een Amerikaans bombardement in het noordoosten van Irak heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag aan zeker tientallen mensen het leven gekost. Vluchtelingen en zegslieden van Koerdische bewegingen hebben dit zaterdag verteld. De Amerikanen gooiden onder meer enkele gebouwen plat die behoorden aan de islamitische groepering Komala Islami Kurdistan (KIK).
- De geallieerde troepen hebben tot dusver "1000 tot 2000" Iraakse krijgsgevangen gemaakt. Dat zei de aanvoerder van de coalitietroepen Tommy Franks zaterdag in Qatar. Hij maakte niet duidelijk of de Irakezen ook in gevangenschap zijn. Duizenden andere militairen zouden hun wapens hebben neergelegd en in burgerkleding huiswaarts zijn gekeerd. Het was de eerste keer dat Franks de pers te woord stond.
- De Amerikaanse generaal Tommy Franks heeft zaterdagmiddag gezegd "geen idee" te hebben waar de Iraakse leider Saddam Hussein is of dat hij nog in leven is.
- In de omgeving van Bagdad zijn greppels met olie in brand gestoken. Ooggetuigen hebben dit zaterdag verklaard. De branden veroorzaken grote rookwolken boven de stad.
- Een Australische journalist is zaterdag in het noordoosten van Irak omgekomen door een autobom. Daarbij raakten drie peshmerga's, Koerdische strijders, en een andere journalist gewond. In het zuiden van Irak worden drie journalisten van de Britse omroep ITN vermist.
- Vier Amerikaanse militairen zijn zaterdag gesneuveld in centraal-Irak. Dat meldde een verslaggever van het Britse Sky TV die met een groep Amerikanen optrekt in Irak. De slachtoffers zaten in Humvee-jeeps die werden getroffen door Iraakse mortiergranaten.
- In de Iraakse hoofdstad Bagdad waren zaterdag voor het invallen van de duisternis opnieuw explosies te horen in de buitenwijken.
- In tal van plaatsen in de wereld is zaterdag gedemonstreerd tegen de aanvallen op Irak. In de Britse hoofdstad is een menigte op de been van naar schatting een half miljoen mensen. In Amsterdam (20.000 betogers), Athene (10.000 betogers), Bern (20.000 betogers), Berlijn (30.000), Gerona (18.000), Helsinki (20.000) en Wenen (13.000) vonden eveneens betogingen plaats tegen de oorlog. In Frankfurt demonsteerden naar schatting 15.000 Koerden tegen Turkse militaire bemoeienissen in Noord-Irak.
- Het Vaticaan nam opnieuw buitengewoon fel stelling tegen het wapengeweld. Paus Johannes Paulus II veroordeelde zaterdag de oorlog tegen Irak als "een bedreiging van de bestemming van de mens". "Met sterke en vastberaden stem moet worden getuigd dat de vrede de enige weg is naar een rechtvaardiger en socialer samenleving", aldus de paus in zijn eerste commentaar sinds de oorlog uitbrak.
- Rond de Amerikaanse ambassade in Brussel braken zaterdagmiddag nieuwe rellen uit, nadat demonstranten tegen de oorlog in Irak stenen en verfbommen naar de politie gooiden. Ook ruiten van gebouwen in de omgeving van de ambassade sneuvelden. De politie zette het waterkanon meerdere malen in en heeft enkele tientallen demonstranten aangehouden.
- Tussen de 300.000 en 450.000 mensen hebben in Noord-Irak de steden verlaten om een veiliger heenkomen te zoeken bij verwanten op het platteland. Het gaat om inwoners van onder meer Kirkuk, Erbil, Dahuk en Sulaymaniayh, aldus de BBC. Volgens een zegsman van de Verenigde Naties heeft zeker 90 procent van de ontheemden geen directe hulp nodig. De stad Dahuk (120.000 inwoners) nabij Turkije zou grotendeels verlaten zijn.