telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
vr 28 mrt 2003, 11:05  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
Modespecial 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Oorlog in Irak 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 O O R L O G   I N   I R A K 
 
  Geschil Londen en VS Iraakse haven
 
 

LONDEN - Tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is verdeeldheid ontstaan over de Amerikaanse plannen voor wederopbouw van de Iraakse zeehaven van Umm Qasr. De Britten willen dat Iraakse firma's de klus uitvoeren en niet een Amerikaans bedrijf dat deze opdracht kreeg toegespeeld, berichtte de Britse krant The Guardian vrijdag.

Het Amerikaanse bedrijf Stevedoring Services of America (SSA) uit Seatlle kreeg eerder deze week het contract van 4,8 miljoen dollar voor de wederopbouw van de haven. De Britse luchtmachtmaarschalk Brian Burridge, de hoogste Britse officier in de Golfregio, vindt dat Iraakse firma's de haven moeten herstellen. Dat zou volgens hem als voorbeeld moeten dienen voor de verdere wederopbouw van het land. De Britten zeggen dat ze niet willen optreden als imperialistische veroveraars. "Dit is geen Pax Brittannica. Ons uiteindelijke doel is alles over te dragen aan het Iraakse volk", aldus een andere Britse officier.

Al eerder verstrekte de Amerikaanse instantie die de opdrachten verdeelt, US Agency for International Development (USAID), een contract aan Kellogg, Brown & Root, een dochteronderneming van het Texaanse oliebedrijf Halliburton. Die toewijzing is omstreden, omdat de Amerikaanse vice-president Dick Cheney tot voor kort leiding gaf aan dit bedrijf en hier nog steeds een adviserende rol speelt. In totaal heeft USAID acht contracten te verdelen voor het herstel van onder meer bruggen en vliegvelden.

De wijze waarop de VS de opdrachten verstrekken, heeft in Europa tot grote frustraties geleid. Van openbare aanbesteding is geen sprake, terwijl Duitse en Franse bedrijven helemaal geen kans maken, wegens het verzet van hun regeringen tegen de Amerikaans-Britse aanval op Irak.

 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 mrt 2003, 11:05

[terug]
   
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.