WASHINGTON/BAGDAD/KOEWEIT - De grote slag om de Iraakse hoofdstad Bagdad wordt voorlopig mogelijk alleen vanuit de lucht gevoerd. Voordat een aanval op de hoofdstad kan beginnen, zou eerst het zuiden van Irak veiliggesteld moeten worden.
|
(Archief)
|
Niet alleen de nog steeds aanhoudende hevige zandstorm, maar ook de veldslag op dinsdag bij de 200 kilometer ten zuiden van Bagdad gelegen plaats Najaf zou de leiding van de Amerikaanse strijdkrachten tot deze wijziging van strategie hebben gebracht. Dat meldde de Amerikaanse krant The New York Times woensdag op gezag van hoge Amerikaanse militairen.
De nieuwe strategie wordt volgens hoge Amerikaanse legerofficieren gedicteerd door de noodzaak de aanvoerroutes naar Bagdad te beschermen. De naar verwachting bloedige strijd met de Republikeinse Garde rondom en in Bagdad zal op zich laten wachten nu de Britse en Amerikaanse troepen rond de steden in het zuiden van het land aan het vechten zijn. Zij zouden zich daarbij concentreren op de commandocentra van de Iraakse milities.
Bij de stad Nassiriya gaan de gevechten nog steeds door. De Amerikanen zijn er nog niet in geslaagd de stad in handen te krijgen. Na de zandstorm hebben de militairen daar te maken met hagel en regen die alles in modder veranderen. De militaire operatie en de medische hulp ondervinden daarvan grote hinder, zei een woordvoerder.
In de Noord-Iraakse stad Mosul hebben getuigen woensdagochtend veel explosies gehoord. Het zou gaan om een bombardement van een kamp van een terroristische organisatie. De correspondent van al-Jazeera meldde dat gewapende leden van plaatselijke clans klaar staan om verzet te bieden tegen een mogelijke Amerikaans-Britse aanval. De BBC-verslaggever in Noord-Irak meldde dat in de nacht van dinsdag op woensdag Amerikaanse en Britse militairen per vliegtuig in het gebied zijn aangekomen, kennelijk voor de voorbereiding van een noordelijk front.
De Britse premier Blair praat woensdag in Camp David met de Amerikaanse president Bush over de toekomst van Irak na het einde van het bewind van Saddam Hussein. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties spreekt woensdag over de hervatting van het opgeschorte olie-voor-voedselprogramma, dat voorziet in beperkte export van Iraakse olie. Van de opbrengst moet Irak voedsel en medicijnen kopen. Rusland, Frankrijk, China en Syrië willen dat de VS en Groot-Brittannië daarbij niet betrokken worden omdat de VN dan impliciet de oorlog zouden goedkeuren.