telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
vr 21 mrt 2003, 04:55  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
Oorlog in Irak 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Jaarverslag 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 O O R L O G   I N   I R A K 
 
  Massale luchtaanvallen blijven uit
VS gokt op val regime Hoessein
 
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (600x400, 28kb)
Bagdad onder vuur (Foto: ANP)
BAGDAD - Voor de tweede opeenvolgende nacht zijn Amerikaanse kruisraketten ingeslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Vanuit Koeweit openden Amerikaanse en Britse grondstrijdkrachten de aanval op het Iraakse leger. De massale luchtaanvallen die het Pentagon had gepland bleven echter uit.

Rumsfeld: Contact met Iraakse leger

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (600x346, 28kb)
Donald Rumsfeld (Foto: AP)
De Amerikaanse minister van defensie Donald Rumsfeld zei donderdagavond laat dat de Verenigde Staten contact hebben met het Iraakse leger. De VS hopen het regime van Saddam Hussein nog ten val te kunnen brengen zonder een grootschalige aanval. Volgens de minister beraadt het Iraakse regime zich op de volgende stappen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x423, 46kb)
Invasie in beeld (Foto: ANP)
De luchtaanvallen van donderdagavond werden uitgevoerd met Tomahawk kruisraketten en waren gericht op gebouwen van de Speciale Republikeinse Garde in Bagdad. Op de westoever van de Tigris in Bagdad was een grote rookpluim te zien, maar wat er in brand stond was niet duidelijk. Volgens eerder berichten werden een paleis van Saddam en het ministerie van planning geraakt. Na de aanval, die ongeveer een kwartier duurde, werd het opnieuw stil. Gespeculeerd werd dat ook het kantoor van vice-premier Tariq Aziz in brand stond.

In het zuiden van Irak bij de stad Basra staan volgens Amerikaanse militaire woordvoerders drie of vier oliebronnen in brand. Functionarissen van het Pentagon hadden vooraf gezegd te vrezen dat Irak de eigen oliebronnen in brand zou steken, zoals het Iraakse leger in 1991 ook deed voor het zich uit Koeweit terugtrok.

Speciale eenheden

Speciale eenheden van zowel het Amerikaanse als het Britse leger trokken het zuiden van Irak in, volgens het Pentagon om voorbereidingen te treffen voor aanvallen. De troepen werden beschoten door het Iraakse leger, maar die beschietingen werden met kracht beantwoord.

Ook elders in Irak waren Amerikaanse en Britse commando's actief. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen voerden aanvallen uit op Iraakse luchtafweer in het noorden en zuiden om de geplande luchtaanvallen te vergemakkelijken. In de noordelijke stad Mosul werden vrijdagochtend vroeg explosies gehoord en luchtafweer. Vanaf het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt, dat in de Middellandse Zee ligt, zijn F-14 en F-18 vliegtuigen opgestegen met raketten en bommen aan boord.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (338x512, 34kb)
'Stealth' (Foto: ANP)
De oorlog was donderdagochtend vroeg begonnen. Met een gericht bombardement met een veertigtal kruisraketten en geleide bommen van Amerikaanse 'stealth'-bommenwerpers probeerden de Amerikanen Saddam Hussein en andere kopstukken van het Iraakse leiderschap uit te schakelen. Tot het bombardement werd volgens minister van defensie Donald Rumsfeld besloten op grond van "zeer goede informatie" over de plek waar Saddam zich zou ophouden.

Bij de aanval vielen volgens het internationale Rode Kruis één dode en veertien gewonden. Saddam werd klaarblijkelijk niet uitgeschakeld. De Iraakse televisie zond enkele uren na de aanval beelden uit waarin Saddam de "schandelijke misdaad" veroordeelde en het volk opriep "het zwaard op te nemen" tegen de Amerikanen. Volgens de televisie had Saddam de rest van de dag met zijn adviseurs beraadslaagd over "militaire en andere maatregelen tegen de agressie".

Volgens het Iraakse leger zijn donderdag vier Iraakse soldaten gedood en raakten er zes gewond.

De Amerikaanse minister van defensie Rumsfeld zei dat "de dagen van het bewind van Saddam Hussein zijn geteld". Hij riep nogmaals de Iraakse leiders op zich over te geven om een aanval "van ongekende kracht en omvang" te ontlopen.

Hoewel Saddam bij de eerste aanval mogelijk niet is uitgeschakeld, heerste er onder Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers groeiend optimisme dat de aanval de communicatielijnen tussen het Iraakse leiderschap en de commandanten te velde heeft verstoord. De zegslieden leidden dat af uit het uitblijven van enige gecoördineerde reactie op de beschietingen. Het antwoord bleef beperkt tot het afschieten van enkele raketten naar de Amerikaanse en Britse eenheden in de Koeweitse woestijn. De raketten, waarvan er een door een Patriot-raket uit de lucht werd geschoten, bleken geen van alle een biologische of chemische lading te hebben.

 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 mrt 2003, 04:55

[terug]
   
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.