WASHINGTON - Amerikanen lijken niet erg onder de indruk te zijn geweest van de televisiebeelden van juichende Irakezen in de straten van Bagdad over de bevrijding van hun stad. Volgens de donderdag verschenen peiling van The Washington Post en de televisiezender ABC vreest een zeer ruime meerderheid van de bevolking dat er nog felle gevechten moeten worden geleverd.
Drie van de vier ondervraagde Amerikanen verklaarden dat de oorlog nog niet voorbij is en verwachten dat Iraakse troepen nog steeds een bedreiging vormen voor de strijdkrachten van de coalitie. "Op televisie zag het er gemakkelijk uit maar ik ben er zeker van dat het niet makkelijk is geweest voor onze mensen daar. Ik denk dat er nog steeds veel gevaar dreigt voor onze troepen, er is nog veel te doen", aldus een van de respondenten.
De helft van de ondervraagden betwijfelen bovendien dat de oorlog afgelopen kan zijn zonder dat Saddam Hussein gedood of gevangen is. Ze geloven dat de dictator tot die tijd een grote bedreiging blijft vormen. "Totdat ze Saddam Hussein vinden is het niet voorbij en zullen ze blijven vechten", meende een 42-jarige man uit Florida. "Zo lang hij er is, blijft hij een bedreiging. Als hij nog leeft, zal hij ooit proberen terug te slaan."
Ook denkt een meerderheid van de mensen, gepolst door The Post en ABC, dat als de oorlog eenmaal gewonnen is Amerika mogelijk met een ondeugdelijke en wankele vrede is opgescheept. Bij 60 procent zit de angst er goed in voor een langdurige en kostbare Amerikaanse militaire aanwezigheid in Irak. Ondanks dat onbehaaglijke gevoel zegt 70 procent van de ondervraagden wel dat Washington Irak met militairen moet helpen bij het handhaven van de vrede.
Een positieve ontwikkeling die de The Washington Post signaleert, is dat de Irakezen sterk in achting zijn gestegen bij Amerikanen. In twee weken tijd is het percentage onder bevolking dat denkt dat de Irakezen aan Amerikaanse kant staan gestegen van 50 naar 75.
Familieleden van gevangen Amerikaanse militairen leven ook na de val van Bagdad tussen hoop en vrees. De ouders en familieleden van de gevangen militairen vierden het omvertrekken van het bronzen beeltenis van de Iraakse dictator op het Paradijsplein dan ook niet, meldde The Washington Post donderdag. "Ik hoop alleen dat het betekent dat zij mijn Joseph daar vinden", zegt de moeder van Joe Hudson naar aanleiding van de beelden uit Bagdad.
De familieleden hebben weinig reden voor een feestelijke stemming. Niemand weet waar hun zonen en dochters zitten. Het Internationale Rode Kruis heeft ze niet kunnen bezoeken en ook Amerikaanse inlichtingendiensten hebben geen spoor ontdekt van de gevangen militairen.
Een van onze grootste zorgen is; wie ze heeft en of ze (de krijgsgevangenen) worden gebruikt voor het behalen van persoonlijk gewin van diegenen die ze vasthouden, aldus een van de ouders. "We lijden hier en onze kinderen lijden daar. Het gaat eigenlijk over twee oorlogen. Mijn zoon daar en ik die vecht die tegen mijn angsten", omschreef de vader van een andere gevangen Amerikaan zijn gevoelens.