|
Amerikaanse mariniers hebben enkele presidentiële paleizen in Bagdad in handen gekregen. Daaronder is ook het belangrijkste paleis van Saddam Hussein in het centrum van de stad. (Foto: REUTERS)
|
BAGDAD - Hoewel volgens het Pentagon van de beslissende aanval op Bagdad nog geen sprake is, zijn Amerikaanse tanks en pantservoertuigen maandagochtend het centrum van de hoofdstad ingetrokken. Mariniers hebben drie presidentiële paleizen in de stad in handen gekregen, waaronder het belangrijkste paleis van Saddam Hussein. Boven een paleis is de Amerikaanse vlag gehesen, aldus de nieuwszender Fox News. Majoor Michael Birmingham bevestigde dat het centrum van de Iraakse hoofdstad wordt aangevallen. "Dit is menens." Amerikaanse mariniers zouden er strijd leveren met Iraakse militairen. Een Amerikaanse militaire woordvoerder bevestigde dat drie paleizen zijn ingenomen. De opmars maandagmorgen is volgens het Pentagon bedoeld om het Iraakse regime te wijzen op de kracht van de geallieerde coalitie.
Verslaggevers ter plekke meldden dat enkele overheidsgebouwen zijn ingenomen en worden doorzocht. Overigens is daar nog niet het ministerie van Informatie bij. Eerder al maakten Amerikaanse functionarissen bekend dat de stad is omsingeld.
|
Een Amerikaanse marinier houdt enkele leden van de Republikeinse garde onder schot bij een brug in Bagdad. (Foto: REUTERS)
|
Iraki's hebben greppels vol olie in brand gestoken om de stad te beschermen. Iraakse militairen hebben twee bruggen over de Tigris opgeblazen om te voorkomen dat de Amerikanen die oversteken. Bij gevechten om de bruggen aan de rand van de stad zijn twee Amerikaanse mariniers gedood.
Een Britse legerwoordvoerder zei dat Saddam zijn leger niet meer in de hand heeft. Maar een opgewekte Iraakse minister Al-Sahhaf van Informatie zei maandag op straat dat Bagdad veilig is. Volgens hem helpt de bevolking van Bagdad bij de verdediging van de stad. Hij ontkende dat er 65 geallieerde tanks door het centrum rijden en dat drie paleizen zijn veroverd. Volgens Al-Sahhaf plegen Amerikaanse mariniers massaal zelfmoord en worden anderen gedood door Iraakse soldaten.
In zuidelijke buitenwijken van Bagdad waren maandagmorgen na een betrekkelijk rustige nacht wapens van allerlei soort te horen: kanonnen, zware mitrailleurs, luchtafweergeschut en lichte wapens. Minstens twee bommen hebben maandagochtend vroeg het centrum van Bagdad geraakt. Andere kwamen terecht in buitenwijken. Sinds de Amerikanen de rand van Bagdad belagen, zijn volgens hen al zeker 2000 Iraakse strijders gedood.
De grondoorlog woedt niet alleen in Bagdad, maar ook in Karbala (centrum) en Basra (zuiden). De Amerikanen zeggen Karbala inmiddels onder controle te hebben. De Britten zijn na ruim twee weken belegering zondag eindelijk de stad Basra binnengetrokken. Het grootste deel daarvan is volgens de Britten veiliggesteld. Gevechten daar hebben volgens Defensie in Londen zondag drie Britse militairen het leven gekost. Britse militairen hebben gemeld dat ze het lichaam van Ali Hassan al-Majid, bijgenaamd Ali Chemicali, in Basra hebben gevonden. Ali was in 1988 verantwoordelijk voor het inzetten van gifgas tegen de Koerden en moest nu het zuiden van het land verdedigen.
In het noorden is de oorlog nog niet in de steden gearriveerd. Iraakse troepen trekken zich terug in de binnensteden van Mosul en Kirkuk. Mosul in het noorden wordt bestookt.
De gehele Amerikaanse 1e marinedivisie (20.000 soldaten) mag voor het eerst sinds de aanval op 20 maart begon de speciale pakken uitdoen die beschermen tegen biologische en chemische wapens. Dat duidt erop dat volgens de autoriteiten de dreiging van dit soort wapens afneemt.
De ziekenhuizen in Bagdad kunnen het niet meer aan, aldus het Rode Kruis. De hoofdstad zit nog steeds vrijwel geheel zonder stroom. Hulporganisaties spreken van een humanitaire ramp. Anderhalf miljoen Irakezen kunnen niet meer aan schoon water komen.
De Amerikaanse president Bush overlegt maandag met de Britse premier Blair in Noord-Ierland over hoe het verder moet met Irak, na de oorlog. Op de vrijdag ingenomen luchthaven van Bagdad is een eerste Amerikaans militair vrachtvliegtuig geland.