telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
wo 9 apr 2003, 13:30  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
Modespecial 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Oorlog in Irak 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 O O R L O G   I N   I R A K 
 
  Amerikanen rukken verder op in Bagdad
 
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (600x401, 46kb)
Darwin Cabadeana (L) and Ensley Taylor (R) bekijken vanaf de USS Kitty Hawk de posities van de vliegtuigen die mogelijk zullen worden ingezet bij nieuwe aanvallen op Bagdad. (Foto: REUTERS)
BAGDAD - Amerikaanse troepen trekken woendag van drie kanten Bagdad binnen. Van Iraaks verzet is bijna geen sprake. De bevolking reageert uitgelaten en op grote schaal wordt geplunderd. Ondertussen blijft onduidelijk of de Amerikaanse luchtaanval op Saddam Hussein maandag in de wijk al-Mansur is geslaagd.

Duizenden mariniers konden bijna ongestoord het overwegend arme sjiietische noordoosten van de metropool binnentrekken. Daar in Saddam City ontmoetten de Amerikanen zeer weinig weerstand, aldus een meereizende verslaggever van het persbureau Reuters. Volgens hem viel er geen schot toen soldaten de wijk binnentrokken.

De bewoners gaven de mariniers een warm onthaal. In de wijk wonen twee tot drie miljoen mensen. Duizenden juichten, klapten en gooiden bloemen, terwijl sommigen scandeerden "Weg met Saddam Hussein". Op grote schaal wordt geplunderd. In het verleden zijn vanuit dit stadsdeel opstanden gemeld tegen het bewind van Saddam Hussein.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (600x422, 82kb)
. (Archief)
Ook in het noordwesten trokken Amerikanen de stad binnen. Een journalist van het persbureau AFP zag hier tientallen transportvoertuigen en andere Amerikaanse militaire voertuigen. Ook hier ondervonden ze weinig weerstand. De Amerikanen rukten op naar de wijk Kindi waar een groot ziekenhuis staat, op 6 kilometer van het centrum.

Verder trekken de Amerikanen op in het oosten van Bagdad. Ook hier werden de militairen juichend begroet door de inwoners. Een konvooi van Amerikaanse mariniers werd nabij het Martelaarsmonument op zo'n 3 kilometer ten oosten van de al-Jumhuriyabrug, met bloemen begroet. Een correspondent van Reuters sprak van "uitzonderlijke taferelen".

Volgens de Britse woordvoerder bij het centrale commando in Qatar gaat de slag om Bagdad een nieuwe fase in. "Het gevecht in Bagdad is nu enigszins veranderd in directe confrontaties met vijandelijke strijders", aldus kapitein Lockwood. De gevechten om de pijlers van het regime en grote militaire doelen zijn grotendeels afgerond, we hebben deze plaatsen veelal onder controle, zei Lockwood.

"Ik geloof dat er op plekken georganiseerde weerstand is. Veel daarvan lijkt te zijn ingegeven door lokale inititatieven, lokale commandanten organiseren de troepen om aanvallen uit te kunnen voeren", aldus de woordvoerder. Volgens een Amerikaanse militaire zegsman is het nog te voorbarig om te spreken van het einde van de slag om Bagdad.

Elders in de stad werd 's ochtends op de 21e dag van de oorlog nog sporadisch gevochten. In het centrum klonk artillerie- en machinegeweervuur. Ook in het zuiden van de Iraakse hoofdstad werd strijd geleverd. De gevechten volgden na een relatief rustige nacht.

Volgens een Amerikaanse militaire woordvoerder is inmiddels bijna een hele gepantserde brigade in Bagdad gearriveerd om de Amerikaanse posities te consolideren. Intussen scheren Amerikaanse gevechtsvliegtuigen over de metropool.

De Amerikanen zeggen dat hun vliegtuigen ongehinderd over heel Irak kunnen vliegen. "De luchtmacht van de coalitietroepen heeft zijn suprematie gevestigd in het luchtuim boven het hele land. Dit betekent dat de vijand niet meer effectief kan ingrijpen in de luchtoperaties van de coalitie", aldus de Amerikaanse generaal-majoor Stanley McChrystal.

Onduidelijkheid is er nog steeds over het lot van president Saddam Hussein. Amerikanen omschreven de aanval van maandag op de leider als "zeer, zeer effectief". Maar generaal-Majoor McChrystal kon niet zeggen of de "doelen" nog in leven waren.

Bronnen binnen de Britse veiligheidsdienst verklaarden tegenover de BBC dat zij geloofden dat Saddam Hussein was ontsnapt. Hij zou enkele minuten voor het bombardement het gebouw hebben verlaten. Getuigen verklaarden dat zeker veertien burgers bij de aanval het leven verloren. Vier huizen werden vernietigd.

Honderden Iraakse families proberen intussen de hoofdstad te ontvluchten. "Ik sluit het huis en ga met mijn familie naar een veiliger plaats. Ik zal af en toe terugkomen om te zien of er iets is gebeurd", zei de 53-jarige Ali Rishek voor hij met vrouw en drie kinderen vertrok.

Ziekenhuizen in Bagdad liggen vol met gewonden als gevolg van hevige gevechten. Internationale hulporganistaties waarschuwen dat medische voorraden opraken en dat ziekenhuizen vol liggen met burgerslachtoffers en het maximum van hun capaciteit bereiken.

"De situatie in Bagdad begint kritiek te worden, vooral door de stroomonderbrekingen", aldus Nada Doumani van het internationale Rode Kruis. De zegsvrouw voegde eraan toe dat de watertoevoer door de uitval van de elektriciteit wordt bedreigd.

 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 9 apr 2003, 13:30

[terug]
   
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.