telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
vr 28 mrt 2003, 19:20  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
Modespecial 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Oorlog in Irak 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 O O R L O G   I N   I R A K 
 
  VS sturen ruim 100.000 man extra
 
 

AMSTERDAM - De Verenigde Staten sturen 100.000 tot 120.000 militairen extra naar Irak, naast de 90.000 Amerikanen die al in het land zijn. De stap is volgens medewerkers van het Pentagon onderdeel van een al eerder opgesteld strijdplan en geen reactie op de kritiek dat de bevelhebbers hebben onderschat hoeveel troepen nodig zouden zijn om het Iraakse verzet te breken.

Bagdad kreeg donderdagnacht en vrijdag opnieuw zware bombardementen te verduren. Volgens Irak zijn daarbij zeker vijftien doden en 92 gewonden gevallen. De zwaarste bommen waren twee 'bunker-busting'-bommen van 2.115 kilo, die gericht waren op communicatievoorzieningen, aldus Amerikaanse woordvoerders.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (566x600, 100kb)
. (Foto: ANP)
Ook met Tomahawk-kruisraketten werden 'commando- en communicatiecentra' bestookt om de verbindingslijnen tussen het centrale commando in Bagdad en Iraakse troepen in het zuiden te verstoren. Volgens het Arabische televisiestation Al-Jazeera kwamen vrijdagmiddag acht mensen om bij een bombardement op het hoofdkantoor van de Baath-partij.

In de wijk Al-Alwya lag een straat bezaaid met puin van een telefooncentrale. De directeur van het telecommunicatiebedrijf, Husein Moeini, zei dat er slachtoffers onder begraven lagen, maar reddingswerkzaamheden waren drie uur na de inslag nog niet op gang gekomen. Een tweede telefooncentrale, Al-Rasheed, was nog grotendeels intact, maar in de straat ernaast zat een enorme krater, met daarin volgens Iraakse functionarissen mogelijk een niet ontplofte raket. Volgens ooggetuigen viel een onbekend aantal doden en gewonden in huizencomplex voor personeel van een wapenfabriek in Bagdad.

In veel delen van Bagdad functioneerde het telefoonnet vrijdagochtend normaal. De Iraakse staatstelevisie meldde dat Saddam Hussein een vergadering had geleid met de top van de Baath-partij, zijn naaste medewerkers en zijn zoon Qusai. Beelden van de bijeenkomst werden niet vertoond, wel van een andere bijeenkomst van Saddam, Qusai en andere partijvertegenwoordigers.

Bij de tweede stad van Irak, Basra in het zuiden, zouden Saddam-getrouwe milities het vuur hebben geopend op enkele duizenden burgers die probeerden te vluchten. Britse strijdkrachten die de stad belegeren hebben dat gemeld.

Amerikaanse vrachtvliegtuigen openden donderdag een luchtbrug naar Noord-Irak waar luchtlandingseenheden een vliegveld hebben ingenomen. Volgens een militaire zegsman zullen door de lucht meer troepen worden aangevoerd om te proberen de noordelijke olievelden rond Kirkuk veilig te stellen. Volgens een Amerikaanse officier vervult Kirkuk een sleutelrol. "De Irakezen willen het, de Koerden willen het, de Turken willen het", aldus majoor Mike Hastings.

Met de opening van een noordelijk front moet Bagdad omsingeld worden. Omdat zijn troepen in de open woestijn waarschijnlijk niet opgewassen zijn tegen de veel beter uitgeruste coalitiestrijdkrachten, probeert Saddam Hussein de geallieerden te verlokken tot een stadsoorlog. "De vijand moet naar Bagdad komen en dat zal zijn graf zijn", zei minister van defensie Sultan Hashim Ahmed. De oorlog zou zo lang mogelijk gerekt moeten worden "opdat de vijand een hoge prijs betaalt".

De Amerikaanse minister van defensie Donald Rumsfeld liet in Washington doorschemeren dat de VS aansturen op een belegering van Bagdad, in de hoop dat de bevolking tegen de regering in opstand komt. Het is dezelfde strategie die de Britten bij Basra volgen.

De Britse premier Tony Blair zei na besprekingen met de Amerikaanse president George Bush dat het een "lastig" karwei zal worden om Saddam uit het zadel te krijgen. De commandant van de Amerikaanse grondstrijdkrachten in Irak, luitenant-generaal William Wallace, zei tegen Amerikaanse kranten dat de door de Irakezen gevolgde tactiek "anders is dan waar wij ons op hebben ingesteld".

Een van de gebieden waar het Iraakse verzet taaier bleek dan verwacht is de stad Nasiriyah, aan de rivier de Eufraat. Amerikaanse mariniers leverden er vrijdag met tanks en artillerie slag met Iraakse strijdkrachten. Verschillende gebouwen en installaties, waaronder een elektriciteitscentrale, stonden in brand. Bij Diwaniyah sneuvelde een marinier bij gevechten met ongeregelde Iraakse eenheden bij een cementfabriek. Elders kwamen twee mariniers om toen zij in hun slaap door een van de eigen voertuigen werden overreden.

Om de aanvoerlijnen in het nog steeds onveilige zuiden te bekorten hebben de Amerikaanse strijdkrachten donderdag bij Nasiriyah een groot vliegveld in gebruik genomen. De luchthaven van Tallil, de op een na grootste in Irak, was sinds de Golfoorlog van 1991 buiten bedrijf.

 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 mrt 2003, 19:20

[terug]
   
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.