telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
ma 7 apr 2003, 21:30  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
Modespecial 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Oorlog in Irak 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 O O R L O G   I N   I R A K 
 
  VS: geen internationaal tribunaal voor Irak
 
 

WASHINGTON - De Verenigde Staten werken aan plannen voor de mogelijke berechting van Saddam Hussein en leden van zijn regime voor Amerikaanse rechters. Washington voelt niets voor de oprichting van een internationaal tribunaal, zoals dat bestaat voor ex-Joegoslavië.

Ook voor het Internationaal Strafhof in Den Haag zien de Amerikanen geen rol weggelegd. De VS zijn zoals bekend fel gekant tegen dit hof. Het wil voorkomen dat Amerikaanse militairen ooit voor dit hof moeten verschijnen.

"Wij zijn van mening dat er geen noodzaak is voor een internationaal tribunaal voor de huidige misdaden", aldus Richard Prosper, de regeringsgezant inzake oorlogsmisdaden. Een zegsman van de Amerikaanse militair aanklager verklaarde dat er al onderzoeken lopen naar onder meer de rechtmatigheid van Iraakse televisiebeelden van Amerikaanse en Britse krijgsgevangenen.

Volgens Prosper kunnen de zaken uiteindelijk voor een federale rechter, een militaire rechter of een speciale militaire commissie komen. Bovendien heeft Prosper voor ogen dat Iraakse juristen in ballingschap rechtszaken kunnen voorbereiden die in Irak zelf kunnen worden afgehandeld.

De gezant zei maandag niets over mogelijke aanklachten tegen Amerikaanse militairen die momenteel in Irak zijn. Hij refereerde evenmin aan de internationale kritiek op de detentie van honderden vermeende Taliban- en al-Qaedastrijders in Guantanamo Bay op Cuba. Washington beschouwt deze groep als "illegale strijders" en niet formeel als krijgsgevangenen. Tegen geen van deze gevangenen is een aanklacht ingediend. Mensenrechtengroepen uitten geregeld kritiek op het weghouden van advocaten van deze gedetineerden.

 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 7 apr 2003, 21:30

[terug]
   
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.