NEW YORK - Een aantal Arabische landen heeft donderdag in de VN-Veiligheidsraad een einde geëist aan de Amerikaans-Britse oorlog tegen Irak. De Amerikaanse VN-ambassadeur verliet de bijeenkomst nadat de VS er door de Iraakse ambassadeur van werden beschuldigd het Iraakse volk te willen uitroeien.
Meer dan tachtig regeringsvertegenwoordigers hebben woensdag en donderdag tijdens de eerste open vergadering van de Veiligheidsraad sinds het beging van de Irak-oorlog over het conflict gesproken. Een grote meerderheid was tegen de oorlog en slechts ongeveer tien landen steunden openlijk het beleid van de Amerikaanse president George Bush.
Een aantal Arabische landen heeft met steun van lidstaten van de Niet-Gebonden Landen (NGL) de Veiligheidsraad gevraagd een einde te maken aan het Amerikaans-Britse offensief om Saddam Hussein ten val te brengen. Een resolutie werd niet ingediend, omdat zowel de VS als Groot-Brittannië een vetorecht hebben in de Veiligheidsraad.
VN-secretaris-generaal Kofi Annan zei dat de oorlogvoerende partijen de plicht hebben de burgerbevolking te ontzien, op zo groot mogelijke schaal humanitaire hulp moeten toestaan en gewonden en krijgsgevangenen in overeenstemming met het oorlogsrecht moeten behandelen.
De Iraakse VN-ambassadeur Mohammed Al-Douri noemde de VS hypocriet, omdat ze alsmaar hameren op de humanitaire nood die in Irak ontstaat door de weigering van de regering van Saddam om hulp toe te laten. "Als de VS zich werkelijk zorgen maken om de humanitaire situatie in Irak, houden ze op met het voeren van deze oorlog", aldus Al-Douri. Toen de ambassadeur de VS beschuldigde van lang gekoesterde plannen om Irak te bezetten en een groot deel van de bevolking uit te roeien, verliet de Amerikaanse ambassadeur John Negroponte de vergadering.
De VS sturen aan op een verlenging van het olie-voor-voedsel-programma om grootschalige noodhulp voor Irak te financieren, maar Rusland en Frankrijk, die ook tegen de oorlog zijn, liggen vooralsnog dwars in de Veiligheidsraad.