|
. (Foto: 1 CTCS Deployed)
|
WASHINGTON - Het Amerikaanse strijdplan voor Bagdad begint vorm te krijgen. Amerikaanse troepen kunnen de Iraakse hoofdstad van bijna alle kanten aanvallen, of zo lang belegeren tot het regime van Saddam Hussein door de binnenlandse oppositie vanzelf instort. Terwijl in Irak felle gevechten plaatsvinden tussen Amerikaanse infanterie en Iraakse troepen of paramilitaire guerrillastrijders, zijn meer tanks en minstens 100.000 extra Amerikaanse en geallieerde militairen onderweg om de geallieerde invasiemacht te versterken.
Tot het zover is, is het Amerikaanse plan zo eenvoudig als wat. Bommen, bommen en nog meer bommen. Op de naar schatting 30.000 militairen van de Republikeinse Garde die in een ring rond Bagdad liggen en op de commando- en communicatiemiddelen van Saddam Hussein in de hoofdstad.
|
Een Amerikaanse B-2 Spirit wordt in de lucht bijgetankt door een KC-135 Stratotanker. De B-2 is een van de bommenwerpers die de Amerikanen boven Bagdad inzetten. (Foto: ANP)
|
Het strijdplan van de coalitie is niet rigide en zal zeker aangepast worden aan de ontwikkelingen die zich voordoen, maar de Amerikaanse leiders zeggen uit te gaan van drie onwrikbare zekerheden: ze zullen niet verliezen, ze zullen zich niet vastleggen op een tijdschema en ze zullen niet ophouden voordat Saddam weg is.
"Er komt geen wapenstilstand", zei minister van defensie Donald Rumsfeld donderdag tegen leden van het Amerikaanse Congres. Hij opperde de mogelijkheid dat de geallieerden Bagdad niet zullen binnengaan, maar de stad zullen belegeren, in de hoop dat de bevolking in opstand zal komen.
De Britten volgen dezelfde tactiek in Basra, de tweede stad van Irak in het zuiden van het land. Rumsfeld wees erop dat zowel Basra als Bagdad een grote sjiitische bevolking heeft. "Zij staan niet bijster gunstig tegenover het regime. Zij worden onderdrukt", zei hij.
Amerikaanse infanterie is Bagdad vanuit het zuiden tot op tachtig kilometer genaderd. In het westen en noorden bevinden zich speciale eenheden van de coalitie, die vliegvelden hebben ingenomen waarlangs troepen en materieel kunnen worden aangevoerd. Donderdag bevonden zich 90.000 Amerikaanse militairen in Irak, een aantal dat in de komende dagen met 100.000 tot 120.000 zal worden uitgebreid. In de gehele regio bevinden zich al meer dan 250.000 Amerikaanse militairen.
De Iraakse minister van defensie, Sultan Hashim Ahmed, heeft donderdag bevestigd wat veel Amerikaanse militairen al vermoedden: dat Saddam de coalitiestrijdkrachten naar Bagdad wil lokken voor een lange en bloedige "De vijand moet naar Bagdad komen en dat zal zijn graf zijn", zei de minister. De oorlog zou zo lang mogelijk gerekt moeten worden "opdat de vijand een hoge prijs betaalt".
De Amerikaanse minister Rumsfeld zei dat de coalitietroepen de Republikeinse Garde murw proberen te beuken, maar dat de gevechten zeer waarschijnlijk bijzonder hard worden.