NOORDWIJK - Stel dat Niels Boysen zondagavond nog steeds bovenaan prijkt in het klassement van het TNT Dutch Open. De Utrechtse amateurgolfer ontvangt dan een glimmende beker plus een stapeltje bonnen ter waarde van 999 gulden. De professional die op de tweede plaats eindigt, mag de winnaarscheque van 800.000 gulden in de binnenzak steken.
De trotse leider na de eerste dag door een schitterende opening in 64 slagen, 2 beter dan de besten van de rest in een veld vol miljonairs, maakte zich daar geen seconde druk om: "Ik speel voor eer en glorie."
Niels Boysen, 27 jaar en sinds een week afgestudeerd econoom, deed al mee aan het Dutch Open toen KLM nog de sponsor was, in 1989. Vanaf zijn 16e behoort hij tot de topdrie van Nederland bij de amateurs. Als teenager droomde hij kortstondig van een leven als profgolfer maar hij viel voor het feestelijke studentenleven. Hij deed lang over zijn studie. Vorige week studeerde hij eindelijk af op "Buitenlandse investeringen in Zuid-Amerika", waarin de doctorandus zich ook verdiepte in de geldstromen van drugskartels.
Boysen golfde voor zijn plezier, was bijna elk jaar van de partij in het Dutch Open en kwam nooit door de schifting na twee ronden. Hij vond dat niet erg. Hij gooide dan zijn golftas achterin de auto en genoot van een paar biertjes. Vorig jaar testte hij zichzelf als potentiële golfprofessional. Hij deed een seizoen lang niets dan golfspelen, vatte het spel serieus op en stelde na het WK in Berlijn vast: "Ik ben er niet geschikt voor."
Aan zijn jaar als topsporter hield Boysen een fit en afgetraind lichaam over. Hij viel door fitness en bewuste drank- en spijsconsumptie 20 kilo af. Als werkzoekend econoom knalde hij er donderdag op de zonovergoten Noordwijkse golfbaan een juweel van een ronde in 64 slagen uit. De Britse profs Andrew Coltart, Dean Robertson en Peter Baker begonnen met 66. De Noord-Ier Darren Clarke en Ernie Els (beiden een startgeld van naar verluidt 200.000) deden 68 slagen, Europees kampioen Lee Westwood 74 en de Nederlandse toppers Maarten Lafeber en Rolf Muntz 71.
Negen birdies sierden de kaart van Boysen die op basis van deze score het weekeinde wel mag doorspelen. "Het liep gewoon lekker. Ik had geluk dat ik mijn bal na de eerste afslag op goede positie terugvond. Ik meende dat ik hem kwijt had geslagen. Ik heb nog een keer mazzel gehad maar verder was ik goed met de ijzers en vooral het putten ging geweldig. Ze rolden er allemaal in. Het was een zeldzame topdag."
Boysen dankte zijn deelname aan een sterk optreden in Frankrijk, 3e in de Peugeot Classic in een veld van gereputeerde amateurs uit de hele wereld. Het TNT Open in Noordwijk met een groot gezelschap topprofs aan de start, was andere koek. Hij bleef relativeren. Hoe hij het vond om de dure cracks af te troeven. "Dat voelt heel goed. Maar ik weet ook, dat zij het helemaal niet erg vinden als er een amateur bovenaan staat."
Het prijzengeld verdwijnt namelijk niet in zijn zak. Rolf Muntz en Maarten Lafeber doen er wel een gooi naar. Beiden kwamen enigszins moeizaam tot een ronde van 71, gelijk aan de baan. Lafeber vond het een slechte 71. "Ik heb kansen laten liggen". Muntz verloor 3 slagen op de vierde hole toen een bal onspeelbaar in het struweel sloeg. "Voor de rest ging het best redelijk."
Allebei krijgen ze vrijdag een flinke klus om door de schifting te komen. Ze stonden op de 65e plaats akelig dicht in de buurt van de rode streep. Zelfs onder Niels Kraay. De belofte uit 's-Gravenmoer ging rond in 70 slagen en heeft goede kans hogerop te komen.