AMSTERDAM - Marketingbranchevereniging DMSA is failliet. Mogelijk gevolg van het faillissement is dat de mail- en postadressen van honderdduizenden Nederlandse consumenten op straat komen te liggen. Deze mensen hadden juist aangegeven niet van commerciële boodschappen in hun mail- of brievenbus gediend te zijn.

|
Veel mensen hadden bij DMSA aangegeven niet van commerciële boodschappen in hun mail- of brievenbus gediend te zijn. (Foto: anko stoffels)
|
DMSA had naar eigen zeggen te kampen met financiële problemen door een forse daling van het aantal leden en de contributie. De vereniging verkeerde al sinds 3 oktober dit jaar in surséance van betaling, maar de financiële situatie was al langer zwak.
De organisatie is de afgelopen maanden diverse malen in het nieuws geweest in verband met het DMSA Infofilter. Hiermee konden consumenten via een website aangeven niet gediend te zijn van bijvoorbeeld ongevraagde commerciële e-mail. Honderdduizenden consumenten hebben bij de brancheorganisatie aangegeven geen reclame via telefoon, brievenbus of internet te willen ontvangen.
Het idee achter het DMSA Infofilter was dat door een dergelijke vorm van zelfregulering de verzenders van commerciële boodschappen minder snel, bijvoorbeeld door een strengere wetgeving, werden beperkt in in mogelijkheden.
Het Infofilter-adressenbestand en andere onderdelen van DMSA worden nu verkocht. Meerdere partijen, zoals Markt Onderzoek Associatie en Bits of Freedom, hadden de angst uitgesproken dat de adressen in handen zou komen van een commerciële organisatie.
Curator S. Postma noemt deze ophef een storm in een glas water. "Die partijen dachten dat het adressenbestand onder de hamer komt, maar ik verzeker dat alle hamers thuis blijven." Het bestand wordt volgens Postma wel verkocht, niet via een veiling maar onderhands.
De branchevereniging voor direct marketing had het faillissement medio oktober aangevraagd. De curator hoopt binnen vier weken alle verkopen van DMSA rond te hebben.