De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 4 jul 2002, 09:55  
---
Nieuwsportaal
---
Privé 
Showbizznieuws 
 
Hotshots 
Hotshots 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Over Geld 
Dagje uit 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Jaarverslag 
Alle uitslagen, standen, programma's 
 
[terug]
 P R I V É 
 
  Eerst nummer 1 hit, nu expositie
Laatste wens vervuld
   
 

AMSTELVEEN - Een nummer 1 hit en zijn schilderijen tentoongesteld in een museum. Deze twee wensen nam Herman Brood mee zijn graf in. Een jaar na zijn overlijden zijn beide wensen in vervulling gegaan. In de zomer van vorig jaar belandde Broods vertolking van 'My Way' op nummer 1. Vrijdag opent in het Cobra Museum in Amstelveen een expositie gewijd aan het werk van Brood.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x282, 13kb)
Corbijn volgde Brood vanaf 1974 (Foto: ANP)
Naast schilderijen en tekeningen (op doek en bierviltjes) van Herman Brood zijn in het Cobra Museum foto's te zien Anton Corbijn. Hij volgde Brood vanaf 1974 en maakte enorm veel foto's van de rocker, schilder en Neerlands knuffeljunk. 'Herman Brood- Anton Corbijn' toont een selectie uit Corbijns werk van Brood.

Interessant

Kunstcriticus Jan Donia deed onderzoek naar het werk van Brood en stelde de expositie samen. "Brood was een geweldige tekenaar en een interessante schilder" is zijn conclusie. De expositie 'Herman Brood, de schilder' bestaat uit schilderijen van Koos van Dijk, maar ook van kunsthandelaar Aad Leemans uit Rotterdam en de particuliere verzamelaar Anne Breemer uit Apeldoorn.

Breemers fascinatie voor Brood begon in zijn jeugd. Als 16-jarige bezocht hij al concerten van Brood in Friesland. Hij was bijvoorbeeld bij het concert in Sneek waarbij Nina Hagen opdook. "Die ochtend stond in de krant: Duitse operazangeres vlucht naar Amsterdam. 's Avonds kondigde Brood in de bak van de manege in Sneek Nina Hagen aan, waarna ze opkwam in een rood corset", vertelt de inmiddels 41-jarige Breemer.

Lichamelijk gerief

De afgelopen jaren ontstond zijn belangstelling voor Broods schilderwerk. "Nachtenlang struinde ik het internet af op zoek naar werken van Brood. Als ik dan iets vond, moest ik er meteen naartoe. Soms nog om elf uur 's avonds nog op pad en als ik middenin de nacht iets vond, direct de volgende dag."

Maar Breemer had meer methoden. Zo hoorde hij dat Brood in Elburg was om af te kicken. Hij ging langs de horecagelegenheden in Elburg en Harderwijk waar Brood zich regelmatig ophield. Breemer kocht het werk van Brood dat hij al dan niet in ruil voor lichamelijk gerief aan serveersters had 'verkocht'.

Trots

Breemers collectie bestaat uit tientallen werken. Wegens gebrek aan ruimte thuis, hebben de schilderijen en tekeningen er nooit zo mooi bij gehangen als in het Cobra Museum nu. Breemer is zichtbaar trots. Hij heeft niet alleen de schilderijen, hij kent ook de verhalen erbij. Bijvoorbeeld 'Testpilot' met het jaartal 2000 erop. Breemer weet dat Brood het schilderde in 1999, maar er 2000 opzette omdat het vliegtuig dan 'millenniumproof' was.

De tentoonstellingen zijn tot 15 september te zien in het Cobra Museum.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 4 jul 2002, 09:55

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.