De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Schakers a la de tovenaar
   
 

Aan de twee beste partijen uit de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap in Leeuwarden is de naam Rubinstein verbonden. De grote Akiba, schaaktovenaar in het begin van de vorige eeuw, die zo veel openingen op zijn naam schreef. In de partij van Wely - Janssen was het wit die de Rubinstein-variant van het Nimzo-Indisch praktiseerde.

Het werd uiteindelijk een ingewikkelde aanvalspartij, waarin Janssen aanvankelijk actief speelde, zelf met de eerste afwijking kwam aanzetten en wellicht een goede mogelijkheid had. Als dat zo was, dan miste hij hem wel en vanaf de 28e zet was het definitief mis met hem. Op dat moment immers had hij nog een mogelijkheid om met twee paarden volop het avontuur te kiezen, bij gebreke daarvan ging het snel bergafwaarts. Goede partij van Van Wely, daar niet van.

In de partij Tiviakov - Reinderman speelde de zwartspeler de Rubinstein-variant van het Frans. Hij mist ervaring, is op het laatste moment ingevallen, deze Dimitri Reinderman, en dat was gisteren wel te merken. In een open stelling had wit enig initiatief toen zwart op de negentiende zet een fout maakte, die hem uiteindelijk een prachtige pion op f7 kostte. En dat was materieel het einde van die partij. De derde winstpartij boekte Sokolov met zwart tegen Jonkman. Opmerkelijk openingsspel!

In een vierpaardenspel (het oudste van het oudste) kwam zwart opzetten met de zet Ld6. Hij deed er vrij goede zaken mee, nam vanaf de 20e zet het initiatief en toen wit de stelling ten onrechte opende, verloor hij een pion en later het toreneindspel.

Remise werd de partij tussen Nijboer en Ernst (weinig aan de hand, in een Russische verdediging, die door beiden attent moest worden gespeeld) en Van der Wiel had het zwaar tegen Erik van den Doel.

Leeuwarden. NK.Mannen, eerste ronde: Nijboer - Ernst 1/2-1/2, Van Wely - Janssen 1-0, Van der Wiel - Van den Doel 0-1, Jonkman - Sokolov 0-1, Tiviakov - Reinderman 1-0.

Vrouwen, tweede ronde: Hamelink - Veenstra 1-0, Peng - Bos 1-0, Lanchava - Bensdorp 1/2-1/2. Stand: 1. Peng, Hamelink 1 1/2, 3. Bensdorp, Bos, Lanchava 1, 6. Veenstra 0.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.