AMSTERDAM - Nederlanders die voor een deel van het jaar elders in de Europese Unie (EU) werken, krijgen naar alle waarschijnlijkheid recht op een volledige aftrek van kosten in Nederland. Het gaat hierbij om gestorte lijfrentepremies tot betaalde alimentatie. Het Europese Hof in Luxemburg zal zich komende herfst in die trant uitlaten, zo verwacht vennoot en belastingadviseur Robert van der Jagt van KPMG Meijburg in Amstelveen. "Voor belastingplichtigen is het daarom zaak alvast bezwaar aan te tekenen tegen hun aanslag inkomstenbelasting om hun rechten veilig te stellen."
|
Robert van der Jagt ... dit zet het nationale recht opzij ... (Foto: Ruud van der Linden)
|
"Een vernietigend oordeel voor de Nederlandse staat", vat Van der Jagt het advies van de advocaat generaal aan het Europese Hof samen. Deze adviseur van het Hof is van mening dat de Nederlandse wetgeving en belastingverdragen strijdig zijn met het EU-recht. Dit heeft grote gevolgen voor inwoners van Nederland die een deel van de tijd in het buitenland werken, bijvoorbeeld als werknemer van een internationaal opererend bedrijf.
In Nederland gemaakte kosten, denk aan betaalde alimentatie of een gestorte lijfrentepremie, zijn nu slechts naar rato aftrekbaar over het inkomen dat hier is verdiend. Iemand die bijvoorbeeld voor 25% in een andere lidstaat werkt en daar inkomstenbelasting over betaalt, mist in Nederland 25% van zijn aftrekposten. In Nederland gemaakte kosten zijn niet aftrekbaar in het buitenland. In het geval van alimentatie is deze voor 75% aftrekbaar, maar volgens de Nederlandse wet bij de ontvangende partij wel voor 100% belast. Voor Van der Jagt reden een procedure te starten die na zes jaar een Europese conclusie krijgt.
Het Hof zal uiteindelijk pas in de herfst van dit jaar uitspraak doen, zo verwacht Van der Jagt maar "het advies van de advocaat generaal wordt eigenlijk bijna altijd opgevolgd." Voor Nederland - en voor andere lidstaten van de EU die een soortgelijke methodiek als Nederland kennen - heeft zo'n uitspraak grote gevolgen. Het zou niet de eerste keer zijn dat een Europese uitspraak de Nederlandse fiscus tot een koerswijziging dwingt, maar "dit is de eerste keer dat we onze belastingverdragen moeten aanpassen", zo stelt Van der Jagt. Lijfrentepremies en alimentatie en een breed scala aan aftrekposten, zoals de belastingvrije som, ziekte- en studiekosten en giften, zullen door de grensoverschrijdende werknemer in Nederland voor 100% kunnen worden afgetrokken. Dennis Weber, fiscalist bij Loyens & Loeff, beaamt de impact van het advies. Ook volgens hem "ligt het in de lijn der verwachting" dat het Europese Hof het advies volgt. "Het gevolg is dat de Nederlandse wetgeving zal moeten worden herzien, ook voor buitenlandse belastingplichtigen die in Nederland werken."
De Belastingdienst wilde gisteren niet vooruitlopen op een uitspraak van het Europese Hof. "Maar het is inderdaad een zwaarwegend advies", gaf de woordvoerder toe.