De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Begrotingsplan
EU-landen nabij

Van onze correspondent

   
 

SEVILLA - De Europese ministers van Financiën werkten gisteravond in Madrid naarstig aan een compromis over het terugdringen van de overheidstekorten in 2004. Volgens de Spaanse minister Rodrigo Rato (Financiën), die de vergadering voorzat, is een oplossing binnen handbereik.

Dit voorjaar in Barcelona spraken de regeringsleiders af dat in 2004 alle twaalf landen van de eurozone hun begroting tenminste in evenwicht moeten hebben. Inmiddels stak er economische tegenwind op, waardoor de belastinginkomsten drastisch verminderden.

Om de verkiezingen te winnen beloofde de Franse president Chirac bovendien forse belastingverlagingen en toen dacht Frankrijk niet meer in staat te zijn de begroting in 2004 in evenwicht te hebben maar pas in 2007. Dat werd met name door Duitsland, dat ook kampt met belastingtegenvallers, gezien als een ondermijning van het stabiliteits- en groeipact, het 'veiligheidsventiel' onder de euro.

Knabbelen aan de afspraken van dat stabiliteitspact wordt door de Europese Centrale Bank in Frankfurt dan ook met argusogen gevolgd, het is de bijl leggen aan de wortel van een gezonde euro. Om de regeringsleiders die vandaag en morgen in Sevilla hun top hebben niet te belasten met een nare ruzie over het terugbrengen van de begrotingstekorten probeerden de ministers van Financiën gisteren een compromis uit te werken waarmee ieders gezicht is gered. De basis van dat compromis is dat alle lidstaten, en dus ook de nieuwe Franse regering, zich committeren aan het op orde hebben van de begroting in 2004, tenzij de groei erg tegenzit.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.