De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Tech trekt AEX omlaag
   
 

AMSTERDAM - De koersverliezen in New York misten hun uitwerking op Europa niet. Ook het Damrak begon in mineur, en bleek uiteindelijk van de Europese beurzen het meest gevoelig voor de misère op Wall Street. De AEX-index zakte 2,7% weg naar 427,43. Terwijl vooral de technologiefondsen met de enkels in het rood stonden, wist bij de hoofdfondsen alleen TNT Post Groep (TPG) met winst te sluiten.

Bij opening schoten de toonaangevende indices al meteen omlaag. De toon werd gezet door de koersdalingen overzee, maar specifiek vooral ook door de val van technologieaandelen. Ook gisteren hielden de winstwaarschuwingen van computerfabrikant Apple en chipfabrikant ADM beleggers nog steeds in hun greep.

Daarbij kwam nog eens de ontwikkeling van de dollar. De euro wist gisteren boven de 96 dollarcent uit te komen; dat is de hoogste notering in twee jaar. Ook het feit dat de dollar weg blijft glijden tegenover de euro deed zich voelen. Veel bedrijven op de Amsterdamse beurs halen een groot deel van hun omzet uit de VS. Een lagere dollar betekent voor hen minder inkomsten.

Vooral de handelshuizen Buhrmann en Hagemeyer kregen last van dit dollar-effect. Buhrmann zakte 5,3% naar €10,65; Hagemeyer verloor 5,8% op €16,80.

Beursbedrijf Van der Moolen boette voor de dollargevoeligheid - een groot deel van de omzet wordt op de beurs in New York verdiend - met een verlies van 5,8% €21,78. Ahold sloot 2,3% lager op €21,30.

De grootste verliezer in de AEX was echter chipmachinemaker ASML, met een koersdaling van 6,2% op €14,92. Ook elektronicaconcern Philips kreeg een forse afwaardering op €27,25, een verlies van 4%. Automatiseerder Getronics mocht zich met een slotkoers van €1,80 nog gelukkig prijzen (3,2% lager), want even stond er een koers van €1,67 op het bord.

KPN zakte met 4,4% naar €4,40. Het telecomaandeel had niet alleen het brede sentiment tegen; er kwam bovendien een nieuwe omzetwaarschuwing van het Finse Nokia bovenop.

Financiële waarden koersten eveneens lager. ING kwam op €24,25 (minus 4%), ABN Amro op €18,33 (min 2,4%) en Aegon sloot 5% lager op €18,73.

Alleen postbedrijf en logistiek dienstverlener TNT Post Group (TPG) wist de dag met een winst af te sluiten. Met moeite werd er een plusje van 0,8% bereikt op €22,62.

Koninklijke Olie blijkt woensdag opnieuw eigen aandelen te hebben ingekocht. Een pakket van 500.000 stuks werd tegen een gemiddelde prijs van €55,20 van de markt gehaald. Het olieconcern had beter nog een dag kunnen wachten: het aandeel was gisteren goedkoper te krijgen. Olies sloten op €54,45, een daling van €1,7%.

Gucci wordt door Schroder Salomon Smith Barney niet langer als outperformer in de branche gezien. De zakenbank staat na het horen van teleurstellende eerstekwartaalcijfers neutraal tegenover het modehuis.

Gucci koerst nog wel op een premie van circa 30% boven de waarde van sectorgenoten. Gisteren snoepten beleggers weer een stukje van die premie af: het aandeel sloot 0,5% lager op €101.

De MidKap-index verging het ietwat beter dan de AEX. De graadmeter van middelgrote fondsen eindigde 'slechts' 1,7% in de min op 456,53 punten.

Ook hier zorgden technologiewaarden in hoge mate voor dat verlies. Aanvoerder van het krukkenteam was ASM International. Het chipfonds daalde met 8,2% naar €15,58. Maar niet alleen de middelgrote technologieaandelen koersten lager. Ook een defensieve waarde als Nutreco keek tegen een verlies aan van 6,3% op €33,75.

Uitzender Randstad gleed 6,9% weg op €11,53. De enige stijgers hier waren Vodafone (1,4% op €7,10), Vedior (1,4% op €14,45) en CSM (0,3% op €25,17). Volker Wessels Stevin bleef onveranderd op €27,50.

Ook elders in Amsterdam overheerste rood. Op de lokale markt kreeg softwarebedrijf Seagull een koersval te verwerken van 17,1% na de publicatie van slechte jaarcijfers. Hoewel niet onverwacht, was er toch schrik over het verlies van $10,3 miljoen. Seagull sloot op €1,74.

Manno van den Berg



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.