De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Rob Houwer wint slag om
film Soldaat van Oranje-2

   
 

AMSTERDAM - Rob Houwer heeft gisteren een glorieuze overwinning geboekt in de verbitterde strijd om de rechten van de afgeblazen filmproductie Soldaat van Oranje 2. De beroemde filmproducent is in het kort geding dat zijn productiebedrijf Nedfilm had aangespannen tegen financieringsmaatschappij Arteco, op alle punten in het gelijk gesteld door de rechtbank in Amsterdam. Houwer opende direct een nieuwe aanval op Arteco en diens raadsman wegens beschadiging van zijn persoon. Arteco zelf is onmiddellijk in hoger beroep gegaan tegen het gisteren gevelde vonnis over de filmrechten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 33kb)
Houwer krijgt de handen vrij voor een vervolg op deel 1 van Soldaat van Oranje. (Foto: KIPPA)
De filmrechten van Soldaat-2 blijven in handen van Nedfilm, zo bepaalde rechtbankpresident Beukenhorst. Daarnaast moet Arteco een rectificatie plaatsen in de landelijke kranten en op het persbureau ANP, op straffe van een dwangsom van €5000 per dag. De president oordeelde dat het persbericht dat Arteco Filmbeheer op 14 mei heeft rondgestuurd 'onjuist en misleidend' was.

Daarin stelde de financier dat alle ellende rond het project de schuld was van Houwer. Hij had nog geen filmverzekering gesloten, en wilde ook minder geld dan afgesproken investeren in de rolprent. Kortom, Houwer had zichtbaar verwijtbare fouten gemaakt bij de productie van Soldaat van Oranje 2.

De raadsman van Arteco, mr. Roland Wigman, schilderde Houwer onlangs in de rechtszaal af als een verzuurde, ouderwetse filmproducent die uitsluitend het conflictmodel hanteert in de communicatie met anderen.

Rob Houwer zegt in een reactie: "Ik ben zeer gelukkig dat ik met deze uitspraak volledig eerherstel heb gekregen." Arteco plaatst de geëiste rectificatie vandaag al.

De president oordeelde verder dat Arteco schuldig is aan het ontstaan van het conflict met Houwer. Het ontbreken van de noodzakelijk geachte filmverzekering (de zogenoemde completionbond), wat Arteco als breekijzer gebruikte om het contract te ontbinden, was volgens mr. Beukenhorst niet de werkelijke reden van de ruzie. Volgens de rechtbankpresident was dat de fiscale voorwaarden bij de film-cv waarvoor Arteco verantwoordelijkheid droeg.

In december vorig jaar investeerden ruim 1000 particulieren de Hlf. 25.000 (of een veelvoud daarvan). De aantrekkelijke investering was fiscaal aftrekbaar mits 30% van het totale budget voor 1 mei 2002 was uitgegeven. Volgens de president was die voorwaarde echter niet vastgelegd in het contract of expliciet meegedeeld aan Houwer.

Volgens de rechter waren de argumenten van Arteco onvoldoende om het contract met Houwer op te zeggen.

Rob Houwer heeft door de uitspraak de handen vrij om het verhaal van Engelandvaarder Erik Hazelhoff Roelfzema met andere financiers voort te zetten. Volgens Houwer heeft Arteco met 'de moord op de Soldaat van Oranje' de nekslag gegeven voor de fiscaal vriendelijke investeringsregeling.

De filmproducent koos na zijn behaalde succes voor de tegenaanval en gaat in een bodemprocedure een miljoenenclaim indienen tegen Arteco wegens reputatieschade. Tegen Arteco-raadsman Wigman heeft Houwer een tuchtrechtzaak aangespannen omdat hij zich ontoelaatbaar en grievend over hem heeft uitgelaten.

Mr. Wigman toonde zich niet erg onder de indruk. "Ik ben mij van geen kwaad bewust. Ik wacht de behandeling van de tuchtrechtklacht wel af." De raadsman was teleurgesteld over het vonnis. "Ik herken mij niet in de keuzes en afwegingen van de president", verklaarde hij.

Bij mede-directeur Theo Challat van Arteco kon er ondanks zijn teleurstelling nog wel een lachje af. Hij beraadt zich nog op een tegenclaim tegen Nedfilm nu de filmrechten bij Nedfilm blijven berusten.

Arteco gaat zeker in hoger beroep tegen het vonnis van gisteren.

"We staan 1-0 achter, maar de strijd is nog lang niet gestreden. We staan nog maar net aan het begin," aldus advocaat Wigman.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.