De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Israël valt meer
steden binnen

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Ondanks een oproep van de Palestijnse leider Jasser Arafat om de aanslagen op Israëlische burgers te staken, heeft het Israëlische leger gisteren massaal tanks en troepen naar de Palestijnse Westoever gestuurd.

De oproep van Arafat sorteerde weinig effect. Gisteravond drongen gewapende Palestijnen de joodse nederzetting Itamar op de Westoever binnen en schoten zes kolonisten dood, onder wie drie kinderen en hun moeder, zo meldden Israëlische hulpverleners. Een dader zou door soldaten zijn doodgeschoten. Er vielen ook acht gewonden, aldus de Israëlische televisie.

Israël heeft gezegd na elke aanslag een deel van het Palestijnse gebied te bezetten. Een stellingname die overigens alweer voor onderlinge verdeeldheid heeft gezorgd.

De Israëlische minister van Defensie, Benjamin Ben-Eliezer, heeft zich tegen de nieuwe politiek uitgesproken. Ook enkele militaire commentatoren hebben het plan als "te duur en onpraktisch" afgedaan.

Ondanks de wat weigerachtige houding van Ben-Eliezer hebben er gisteren grootschalige acties en bezettingen plaatsgevonden in zes Palestijnse steden, Jenin, Tulkarem, Kalkilja, Ramallah, Bethlehem en Nabloes. Honderden, volgens sommige Palestijnse bronnen zelfs duizenden Palestijnen zijn daarbij door het leger opgepakt.

De militante Hamas-beweging en de Islamitische Jihad hebben al laten weten geen gevolg te geven aan de oproep van Arafat om hun zelfmoordenaars thuis te houden. "Je kunt iemand die dag en nacht wordt afgeslacht niet vragen zijn handen op de rug te binden en zichzelf niet te verdedigen", aldus Hamas-aanvoerder Abdel-Aziz al-Rantisi.

Arafat zegt dat een volharding van de aanslagen zal resulteren in een totale Israëlische bezetting van Palestijns gebied.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.