VOORBURG - Nederlanders zetten massaal hun oude meubelen bij het huisvuil. Onze woningen worden, gezien de grote hoeveelheden sloop- en bouwafval die zijn aangeboden, ingrijpend verbouwd. In drie jaar tijd is de hoeveelheid houtafval die door onze gemeenten is ingezameld, verdubbeld naar 268.000 ton in 2001.
"De groei van de economie heeft ertoe geleid dat we aanzienlijk meer nieuwe spullen, met name meubilair, aanschaffen", zegt onderzoeker H. Meeuwissen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). "Er is een duidelijke relatie tussen afval en economie."
In totaal werd vorig jaar door alle gemeentelijke vuilophaaldiensten gezamenlijk 9 miljoen ton huisvuil ingezameld. "Per inwoner 565 kilo, iets meer dan in 2000."
Van al het huishoudelijk afval werd ruim 4,2 miljoen ton gescheiden opgehaald. Groente-, fruit- en tuinafval is daarvan, met anderhalf miljoen ton, de grootste fractie. "Er wordt echter minder oud papier aangeboden", vervolgt Meeuwissen. "In 2001 is 1 miljoen ton oud papier en karton ingezameld, per inwoner 63 kilo. Dat is voor het tweede achtereenvolgende jaar een lichte daling."
Het aanbod van witgoed neemt iets toe. Dit hangt volgens het CBS samen met de instelling van de verwijderingsbijdrage waardoor duidelijk werd dat ook apparaten door gemeenten worden ingezameld, die ze vervolgens demonteren voor hergebruik.