De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
zo 3 mrt 2002, 13:05  
---
Nieuwsportaal
---
NieuwsLink 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslag 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen 
[terug]
 N I E U W S L I N K 
 
  Succes bij koude kernfusie
   
 

LONDEN - Drie wetenschappers, twee Amerikanen en een Rus, zeggen dat ze erin geslaagd zijn een gecontroleerde vorm van koude kernfusie tot stand te brengen. Koude kernfusie is een technologie die de mogelijkheid kan bieden de mensheid van een onuitputtelijke bron van energie te voorzien. Volgens de Britse zondagskrant The Sunday Times komen zij de wetenschappers deze week naar buiten met het bewijs voor hun bewering.

Kernfusie, het proces dat in de zon plaatsheeft, is volgens veel deskundigen alleen bij grote hitte mogelijk. Dergelijke fusie kan alleen worden opgewekt in grote experimentele apparaten die zeer kostbaar zijn. Ook kernwapens maken gebruik van dit soort fusie.

In 1989 zeiden de Amerikanen Martin Fleischmann en Stanley Pons dat zij een fusiemethode bij kamertemperatuur hadden ontdekt, maar pogingen om hun experimenten te herhalen hebben nauwelijks iets opgeleverd. Nu hebben wetenschappers van het Amerikaanse overheidslaboratorium Oak Ridge National Laboratory en de Universiteit van Michigan en van de Russische Academie van Wetenschappen volgens The Sunday Times echter een relatief goedkope manier gevonden om de kernen van deuteriumatomen te fuseren.

De drie wetenschappers, Rusi Taleyarkhan, Robert Nigmatulin en Fred Becchetti, hebben niet de fout gemaakt die Fleischmann en Pons de das omdeed. Die laatste twee onthulden hun ontdekking op een persconferentie in plaats van hun werk eerst te laten beoordelen door mede-wetenschappers.

Taleyarkhan, Nigmatulin en Becchetti hebben volgens de Britse krant hun experiment herhaald en het bovendien grondig laten onderzoeken door andere wetenschappers. Toch zijn zij zelf erg voorzichtig met mededelingen. Zij zeggen volgens The Sunday Times liever dat zij 'alle tekenen van fusie hebben waargenomen' dan dat zij het stellig bevestigen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


zo 3 mrt 2002, 13:05

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.