De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 6 nov 2001, 20:40  
---
Nieuwsportaal
---
NieuwsLink 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslag 
[terug]
 N I E U W S L I N K 
 
  Verbinding voor herten Veluwe en Flevoland
   
 

LELYSTAD - Staatsbosbeheer gaat serieus werk maken van een verbindingszone tussen de Oostvaardersplassen en de Veluwe. Zo'n corridor maakt het voor onder andere edelherten mogelijk heen en weer te verhuizen tussen het IJsselmeer en de Rijn. De natuurorganisatie presenteerde het plan dinsdag bij de Oostvaardersplassen.

De verbindingszone moet lopen van de Oostvaardersplassen via het Horsterwold en de randmeren naar de Veluwe. Om uitwisseling van herten mogelijk te maken moet de zone tussen de 700 en 1500 meter breed zijn. De verbinding neemt 2000 hectare grond in beslag, en wordt 12 kilometer lang. Voor de oversteek tussen het Horsterwold en de Veluwe zijn geen extra maatregelen nodig. Edelherten kunnen goed zwemmen. Wel moet er een wildviaduct komen om de dieren over of onder de A28 door te leiden.

In ruil voor de extra natuur zou 250 tot 300 hectare grond aan de rand van het gebied in Flevoland opgeofferd moeten worden aan stedelijke ontwikkeling. Dat kan in de vorm van onder andere groene bedrijventerreinen, zandwinning, waterberging of landgoederen. Accountants van KPMG hebben uitgerekend dat dit voldoende is om de verbindingszone te kunnen aanleggen.

De verbinding tussen de Oostvaardersplassen en de Veluwe is van belang omdat gesloten natuurgebieden kwetsbaar zijn, aldus F. Vera, die als ecoloog betrokken is bij de plannen. Als er een ziekte uitbreekt kunnen daardoor belangrijke populaties uitsterven, zegt hij. Door grote gebieden met elkaar te verbinden is de kans op overleven van bedreigde soorten veel groter.

Ook zouden de omstandigheden voor de herten veel natuurlijker worden. Als de zone er eenmaal ligt, kunnen zij in de zomer het water opzoeken in de Oostvaardersplassen en in de winter naar de droge gronden van de Veluwe, zoals zij dat nu ook zouden doen als zij niet in hun gebieden 'opgesloten' zaten.

Sinds de introductie van het edelhert in de Oostvaardersplassen in 1992 is de populatie gegroeid van 50 naar 800. Staatsbosbeheer hoopt dat de ecologische verbindingszone er tussen 2020 en 2030 ligt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 6 nov 2001, 20:40

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.