telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
di 6 mei 2003, 18:55  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
I-Mobile 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 L A A T S T E   N I E U W S 
 
  Beeld Fortuyn onthuld in Rotterdam
   
 

ROTTERDAM - Een jaar na zijn dood is dinsdag in Rotterdam een beeld van de vermoorde Pim Fortuyn onthuld. Burgemeester Opstelten verrichtte de officiële onthulling in het bijzijn van familie en vrienden van Fortuyn en belangstellenden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (600x400, 50kb)
Een stoet Fortuyn-aanhangers trekt dinsdag door Rotterdam naar de Korte Hoogstraat, waar een standbeeld van Pim Fortuyn zal worden onthuld. (Foto: ANP)
Opstelten noemde het in zijn toespraak de verdienste van Fortuyn dat hij "het proces van vernieuwing een impuls" gaf. "Dit monument herinnert ons aan Pim Fortuyn en aan ons verdriet om zijn dood. Maar het herinnert ons ook aan onze eigen verantwoordelijkheid voor de opbouw van het nieuwe Rotterdam."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (400x600, 35kb)
LPF-leden Herben en Nawijn waren ook aanwezig bij de onthulling van het beeld. (Foto: WFA KEES SPRUIJT)
Het borstbeeld van Fortuyn staat volgens de burgemeester op een goede plaats. "Op deze plaats is Rotterdam ontstaan. Hier mondde de Rotte uit in de Maas. Aan deze plek heeft Rotterdam haar naam te danken." Behalve een verleden heeft de locatie ook toekomst. "Hier staat het Schielandshuis, het historisch museum van onze stad, en daar omheen de kantoorgebouwen die Rotterdam zo'n modern aanzien geven. Dit is een plek van samenkomst. En daarom is het een goede plaats om Pim Fortuyn te herdenken."

Onder de aanwezigen waren vice-premier De Boer, staatssecretaris Hessing en medeoprichters Both en Langendam van de LPF en de wethouders en raadsleden van Leefbaar Rotterdam, de fractie die aangevoerd door Fortuyn in maart 2002 een stormachtige entree maakte in de gemeentepolitiek. Leefbaar Rotterdam kreeg voldoende stemmen voor zeventien zetels in de gemeenteraad en verdrong de PvdA als grootste partij. Bij de onthulling waren ook Fortuyns broer Simon, LPF-bestuurslid Oscar Hammerstein, LPF-ers Herben en Nawijn, Emile Ratelband en CDA-staatssecretaris Van der Knaap aanwezig.

Tijdens de onthulling lieten toeschouwers witte ballonnen de lucht in. Ook hielden zij een minuut stilte.

Fortuyns butler Herman ontbrak dinsdag. Hij liet verleden week al weten dat hij er niets voor voelde de herdenking bij te wonen. Door weg te blijven, wil hij een signaal afgeven naar familie en vrienden van zijn vermoorde opdrachtgever. "Soms vraag ik me wel eens af wiens leven hierdoor nu het meest is beïnvloed. Als je hoort wie er allemaal met hem waren bevriend. Als iemand hem een hand heeft gegeven, hadden ze al een warme relatie. Maar Pims vrienden kunnen in een Fiat 500 en dan zitten ze ruim", vertelde hij eerder. Herman zorgt voor Fortuyns hondjes Kenneth en Carla.

Het onthulde beeld is ongeveer 4,5 meter hoog en vervaardigd door kunstenares Corry Ammerlaan-van Niekerk. Het bestaat uit een buste van Fortuyn op een 3,5 meter hoge zuil met de latijnse tekst: 'Loquendi libertatem custodiamus' (laten wij waken over de vrijheid van het spreken).

Ammerlaan werkte aan de hand van de foto van een ontspannen ogende Fortuyn op de verkiezingsposters van Leefbaar Rotterdam. Ze veranderde alleen de positie van Fortuyns handen. Daardoor lijkt hij nu iets uit te leggen.

Het beeld staat tegenover Het Schielandshuis, het Historisch Museum aan de Korte Hoogstraat. De Stichting Beeld van Pim, die het beeld schonk aan de gemeente Rotterdam, had het graag bij het Hofplein zien staan, zodat dit het Pim Fortuynplein zou worden. Toch tonen vertegenwoordigers van de stichting zich tevreden met de keuze van de gemeente voor de Korte Hoogstraat. Het is een prominente plaats in het centrum van Rotterdam dicht bij het stadhuis waar Pim zijn eerste politieke succes werkelijkheid zag worden, menen zij.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 6 mei 2003, 18:55

[terug]
     
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.