Nieuwslink 
48 uur
De Krant 
Voorpagina
Binnenland
Buitenland
Sport
Financiën
Deze week 
Reiswereld
i-Mail
Auto
Cinema
Specials 
AutoRAI
Fiscus 2001
PC Thuis
OS 2000
Prinsjesdag
Het Jaar '00
Souvenirs

Hoe bevalt
Nederland?

Opinie 
Hoofdartikel
Reageer!
TelegraafNet 
Speurders
Autotelegraaf
Weerkamer
Vacatures
Vertel.nl
El Cheapo
ChatWeb
Veilinghal
De Sterren 
AstroLink
Service 
Archief
Scorebord
Bel & Mail
Avonturier
Woonkrant
Info 
Hier werken
Over de site
Abonneer mij
Adverteren
Jaarverslag
Mail ons
Strips 
Zodiak
Dilbert


Terug

dinsdag 27 februari 2001, 13:55 uur

Radio 1 in actie tegen plannen

HILVERSUM - De programmamakers van Radio 1 gaan actie ondernemen tegen de frequentieverdeling die op 1 april in werking treedt. De nieuws- en actualiteitenzender van de publieke omroep raakt door die verdeling haar landelijke dekking kwijt doordat Radio 1 van de middengolf verdwijnt.

De programmamakers maken zich daar ernstig over en hopen alsnog hun landelijke dekking te kunnen behouden. In een laatste poging te politiek alsnog te bewegen om opnieuw naar de nieuwe frequentieverdeling van de fm-zenders te kijken gaan de radiomakers een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer, zo besloten ze dinsdag.

Op dit moment is Radio 1 via elf verschillende fm-frequenties in heel Nederland te ontvangen. Als automobilisten dus door verschillende regio's rijden, moeten ze zappen van zender naar zender om naar Radio 1 te kunnen blijven luisteren. Maar door de nieuwe plannen dreigt de zender bijna 1 miljoen luisteraars kwijt te raken omdat de zender de middengolffrequentie kwijtraakt ten gunste van Radio 5.

Het Radio 1 Journaal wordt weliswaar uitgezonden via Radio 5, maar programma's als Met het Oog op Morgen en Langs de Lijn kunnen luisteraars in bepaalde gebieden dan niet meer uit de ether plukken omdat de ontvangst daar via de FM-frequenties te slecht is. Het Groene Hart is daarvan een voorbeeld.

Daardoor heeft Radio 1 niet langer een dekking van 100 procent, maar haalt deze zender slechts 94 procent. "Wanneer er in Nederland een ramp gebeurt die de regio overstijgt, komen wij als calamiteitenzender als eerste in beeld. Dan is het toch vreemd dat je 6 procent van Nederland laat liggen. Dat is een luisteraarspotentieel van ruim 1 miljoen mensen. Bovendien betalen die mensen via de belasting ook kijk- en luistergeld, maar krijgen ze niet hetzelfde als een andere Nederlander", zegt Ron Linker namens de programmamakers.



Terug
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl