telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
ma 3 feb 2003, 19:10  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
AutoRAI-special 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Wie moet afvallen bij Idols 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
---
Met Elkaar 
 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Jaarverslag 
Alle uitslagen, standen, programma's 
 
Koop nu een historische voorpagina 
[terug]
 L A A T S T E   N I E U W S 
 
  Politie tast in duister over dood 13-jarige jongen
   
 

ROTTERDAM - De Rotterdamse politie tast nog altijd in het duister over de toedracht van de schietpartij waarbij zaterdag de 13-jarige Seder Soares werd getroffen. Maandag opende de politie een informatienummer, 0800-7444477, in de hoop dat tips tot opheldering kunnen leiden.

De Rotterdamse jongen stond zaterdagavond omstreeks tien uur met een aantal anderen op het parkeerdek bij het metrostation Slinge, toen er vanaf de straatzijde op hen werd geschoten. De jongeren doken weg, maar het slachtoffer werd in zijn hoofd geraakt. Hij overleed zondag in het Erasmus Medisch Centrum.

Volgens een politiewoordvoerder is maandagmiddag een getuige gehoord die verklaarde dat het groepje van het slachtoffer zaterdagavond sneeuwballen gooide. "Uit een auto is toen een man gestapt die begon te schieten", aldus de woordvoerder. Hij wijst erop dat de politie ook andere mogelijkheden niet uitsluit. De politie werkt met een team van 25 rechercheurs aan de zaak.

Op de plaats waar de jongen zaterdag is neergeschoten, worden maandag bloemen neergelegd. In kleine groepjes staan jong en oud stil bij de plek waar pas maandag aan het begin van de middag bloedsporen met water werden weggespoeld. Gesproken wordt er niet of nauwelijks. Af en toe zoeken jonge scholieren steun bij elkaar, passanten houden kort stil als ze het met linten afgezette parkeerdek passeren.

Wat zich dit weekeinde nabij het metrostation precies heeft afgespeeld, is volgens de politie onduidelijk. Ook D. Lockhorst, voorzitter van de deelgemeente Charlois, tast in het duister. "Alles wat je er over zou kunnen zeggen is puur speculatief. Ik weet dat jongeren zich regelmatig verzamelen bij het metrostation en dan later naar de film gaan ofzo."

Lockhorst noemt de Maarten Lutherschool waar het slachtoffer naartoe ging, "een van de betere scholen waar jongens opzitten die wat van hun leven willen maken". De deelgemeentevoorzitter woont tegenover de school. De wijk Pendrechttypeert hij als "een typische slaapwijk uit de jaren '60 die de laatste tijd een grote instroom nieuwe bewoners kent".

Volgens Lockhorst zijn er binnen zijn deelgemeente geen problemen met groepen rivaliserende jongeren. "Bij metrostation Slinge zorgen verslaafden en daklozen wel regelmatig voor overlast. Vooral in de zomermaanden, maar ook de afgelopen maanden."

Burgemeester Opstelten bezocht maandagmiddag de familie van de omgekomen scholier. Hij vindt het gebeurde "onvoorstelbaar". "Er is een zwaar team opgezet om de dader(s) en toedracht te achterhalen. Het is totaal onaanvaardbaar wat hier is gebeurd", aldus Opstelten. Hij ziet de schietpartij als een bevestiging dat "repressieve methodes nodig zijn om het wapengebruik op straat terug te dringen".

Op de Maarten Lutherschool is maandag geen les gegeven. De docenten hebben de leerlingen ingelicht. In de aula kunnen zij Seder herdenken. Een aantal tafels met bloemen en de foto van de 13-jarige jongen vormt een plaats van bezinning. "Hier kunnen de leerlingen dingen doen om alles te verwerken. Ze maken tekeningen of praten met elkaar", aldus D. Roodvoets, algemeen directeur van de school. Ook liggen er een hoop briefjes met teksten als 'Ik zal je nooit vergeten' en 'RIP'.

Woensdag zijn twee stille tochten om het slachtoffer te herdenken. Om 13.00 uur vertrekt een stoet van leerlingen en docenten vanaf de Maarten Lutherschool. Vrienden en voetballers van Transvalia herdenken Seder 's avonds tijdens een stille tocht vanaf Plein 1953. "We trainen maandagavond niet maar komen met ouders en vrienden bijeen om te kijken wat we nog voor hem kunnen doen", zegt voetbaltrainer R. Hoefnagel.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 3 feb 2003, 19:10

[terug]
     
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.