De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 4 okt 2001, 12:05  
---
Nieuwsportaal
---
NieuwsLink 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslag 
[terug]
 N I E U W S L I N K 
 
  Minuut stilte bij opening Mevlana Moskee Rotterdam
   
 

ROTTERDAM - Burgemeester Opstelten opent zaterdag in Rotterdam-West de nieuwe Mevlana Moskee. Het kleurrijke gebouw met een gebedsruimte voor 1300 tot 1400 mensen, vervangt de te klein geworden moskee aan de Aelbrechtskade die moet wijken voor stadsvernieuwing.

Politici en de ambassadeurs van onder meer Jemen, Koeweit en Jordanië zijn uitgenodigd voor de feestelijke opening van de nieuwe moskee. "De bijeenkomst begint met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in de Verenigde Staten. Wat daar is gebeurd, is afschuwelijk", vindt O. Altay, penningmeester van de Mevlana Moskee.

Premier Kok benadrukte vorige week tijdens een bezoek aan een Marokkaanse moskee in Amsterdam dat verschillende gemeenschappen niet tegenover elkaar moeten staan, maar respect voor elkaar moeten hebben. Altay beaamt dat. Hij beschouwt Nederland als een tolerant land. "Maar moet er nu per se een incident gebeuren voordat de minister-president een moskee bezoekt?", vraagt hij zich af.

In 1971 begon de Mevlana Moskee in een woonhuis. Begin jaren '80 was dat te klein en werd een pand aan de Aelbrechtskade gekocht en verbouwd. Zondag is de eerste gebedsdienst in de nieuwe Mevlana Moskee die ruim 10 miljoen gulden heeft gekost.

Altay:"Dit is pas een moskee. Moskees volgens Ottomaanse architectuur met twee minaretten zie je niet vaak. De andere moskeeën in de stad zijn gehuisvest in oude panden. Het geeft echt een kick dat zo'n gebouw in Rotterdam staat, toch de Culturele Hoofdstad van Europa."

De nieuwe Mevlana Moskee heeft niet alleen een grote gebedsruimte. Het gebouw doet verder dienst als ontmoetingscentrum, heeft verscheidene zalen en bijvoorbeeld een bestuurskamer voor de vrouwenraad. Altay: "Er komen hier allerlei nationaliteiten binnen, moslims en niet-moslims. Sommige bezoekers willen meer weten over de islam, maar er komen ook mensen om de moskee te bezichtigen."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 4 okt 2001, 12:05

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.