Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 15 mrt 2001, 14:25  
---
NieuwsLink 
Binnen- & Buitenland 
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 N I E U W S L I N K 

 
Irak laat Iraanse gevangenen vrij



BAGDAD - De Iraakse president Saddam Hussein heeft donderdag 27 Iraanse gevangenen vrijgelaten, die wegens diverse delicten in Iraakse gevangenissen zaten. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Bagdad meegedeeld.

De donderdag vrijgelaten Iraanse gevangenen zijn bij de grensovergang al-Mounziriya onder supervisie van het Rode Kruis overgedragen aan Iran. De gratiëring is volgens het ministerie een uiting van de goede bedoelingen van Irak en van zijn oprechte wil in alle opzichten een punt te zetten achter 'de humanitaire kwestie tussen beide landen'.

Volgens de woordvoerder gaat het om onopgeloste zaken over krijgsgevangenen, vermisten, vluchtelingen, gedetineerden en omgekomen soldaten. Beide landen waren van 1980 tot 1988 met elkaar in oorlog. Zij verdenken elkaar ervan nog steeds krijgsgevangenen vast te houden.

Irak zegt dat Iran nog 29.000 Irakezen vasthoudt en dat er nog 60.000 Irakezen worden vermist. Iran schat het aantal in Irak vastzittende krijgsgevangenen op ruim 3200. Beide landen ontkennen krijgsgevangenen vast te houden.

Vorig jaar ontmoette Saddam in Bagdad de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Kharrazi om over deze punten te praten. Het was toen voor het eerst sinds de oorlog dat hoogwaardigheidsbekleders van beide landen elkaar ontmoetten. Ook toen gaf Irak uitdrukking aan zijn wens de betrekkingen met het buurland te normaliseren. Behalve de krijgsgevangenen is ook de steun van beide landen aan oppositiegroepen in het andere land een teer punt.

 

(Laatst bijgewerkt: do 15 mrt 2001, 14:25 uur)


[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.