Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 14 mrt 2001, 23:35  
---
NieuwsLink 
Binnen- & Buitenland 
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 N I E U W S L I N K 

 
'Fouten Fireworks
leidden tot vuurwerkramp'




AMSTERDAM - Het college van burgemeester en wethouders van Enschede stelt dat de vuurwerkramp in die stad in eerste instantie is veroorzaakt door fouten bij het bedrijf S.E. Fireworks. Het stadsbestuur schrijft dat in een nota die maandag in de gemeenteraad wordt besproken.

In de nota reageert het college uitgebreid op het onderzoek naar de ramp door de commissie-Oosting. Die uitte eind februari zware kritiek op zowel de gemeente, de landelijke overheid als S.E. Fireworks. Een hoofdschuldige wilde de commissie echter niet aanwijzen.

"Zou er uitsluitend het vergunde vuurwerk hebben gelegen, dan had zich geen massa-explosie kunnen voordoen", citeert het college het rapport van Oosting. Ook had de gemeente volgens het college enkele dagen voor de ramp onderhandelingen met Fireworks over het vertrek van het bedrijf uit het gebied "praktisch afgerond".

B en W zijn het niet eens met de kritiek dat de gemeente een soort gedoogbeleid voerde rond S.E. Fireworks. De keren dat bij het bedrijf overtredingen werden geconstateerd, gaf de gemeente een nieuwe vergunning uit waarin de situatie werd gelegaliseerd. Dat was in die tijd gebruikelijk, betoogt het college. Uitspraken van de Raad van State ondersteunden die aanpak.

Ook de landelijke overheid liet steken vallen. "De explosie van de vuurwerkfabriek in Culemborg in 1992 leidde niet tot nieuwe maatregelen op rijksniveau. Daardoor bereikte de gemeente ook nooit signalen over de risico's van vuurwerkopslag." Ook het Defensiebureau dat Fireworks moest controleren, verzaakte.

De commissie-Oosting leverde ook de kritiek op de behandeling van de vergunningaanvragen door ambtenaren, die daarvoor door het stadsbestuur waren gemandateerd. Voor die kritiek nemen B en W "de volle verantwoordelijkheid". Ook andere kritiekpunten van Oosting worden onderschreven.

Advocaat J. Plasman van directeur Bakker van S.E. Fireworks noemt de uitkomst van de nota niet verrassend. "Het was al lange tijd bekend dat de gemeente zich beperkt verantwoordelijk voelde voor de ramp." Toch vindt hij dat de gemeente de schuld doorschuift. "Het is wel erg gemakkelijk om naar een individueel bedrijf te wijzen als blijkt dat het landelijke vuurwerkbeleid al jaren niet klopte."

 

(Laatst bijgewerkt: wo 14 mrt 2001, 23:35 uur)


[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.