telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi






Vrouw en Relatie 
Reportages 
Uw mening 
Reageer 
WWW de Ware 
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Autopagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo  
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 

     

Breien het nieuwe yoga

Deze pagina wordt de komende week dagelijks bijgewerkt.

Iedereen wil toch breien

Onze moderedactrice Michou Basu is nog maar net terug uit Parijs en Milaan. En wat zag ze daar? Handgebreid is niet van het plankier weg te denken. In de winter van 2004/2005 is het één recht, één averecht wat de klok slaat. Dat kost natuurlijk een paar centen, die breisels van Dior, Chanel of Versace. Dus wat doet de potentiële hippe hittepetit? Die pakt een paar naalden en een lekkere knot. Net als Jet, Heidi, Jeannet, Pietje, Riet en Carla, om maar een greep te doen uit de stapel mails en brieven die u ons deze week stuurde naar aanleiding van onze oproep over oude handwerktechnieken.


Want u beheerst het nog, het haken, breien en borduren. "Mijn oma leerde het mijn moeder, mijn moeder leerde het mij, ik leerde het mijn kinderen en die leren het hun kinderen. Twee jaar geleden leerde ik mijn moeder van 88, die weer kind werd, opnieuw breien. Insteken, omslaan, doorhalen, af laten gaan. De cirkel is rond", zo schreef bijvoorbeeld Jet de Kort. Waarschijnlijk hoeft haar moeder echter niet iedere woensdag verplicht tien toeren te breien, want, zo begrepen wij, dat verplichte gedoe is wel een van de mindere jeugdherinneringen van onze oudere lezeressen.

Maar handwerken is bepaald niet voorbehouden aan bejaarden. Ook veel jonge vrouwen nemen nog regelmatig de pennen ter hand. "Dat breien iets is voor 'trutjes', is echt niet waar", schrijft Jeannet Müller-Roskam, die fanatiek truien en vesten fabriceert. "Ik ben gek op rockmuziek, ga ook wel naar popconcerten, ben (bestuurs)lid van de plaatselijke Opelclub, heb een (deels) getunede Kadett en ga ook wel eens naar automeetings. Niet echt iets voor trutjes." En Dorry van Beers-Van Osch, een heftig quiltende dertiger - aan het aantal enthousiaste reacties te zien is het doorstikken van gewatteerde stofjes bijzonder populair: "Ik ben ontzettend blij dat ik een hobby heb die voor ontspanning zorgt, vele contacten geeft, een geestelijke uitdaging biedt (die heb ik ook al in mijn werk, hoor) en die mijn creatieve kwaliteiten aanboort. Dus geen geraniums, Perzische tapijtjes en een blauwspoeling, maar hoge hakken, heupbroek en quilten."

En dan waren er nog een aantal reacties van juffen die vroeger handwerkles hebben gegeven, maar met lede ogen moesten toezien hoe creativiteit het won van de serieuzere naaldkunst. Niet iedereen liet het daar echter bij zitten. Ans Hage: "Ik ben als leerkracht werkzaam op een mytylschool. Ik werk in een groep met meervoudig gehandicapte kinderen op mlk-niveau. Ik brei, haak, borduur, punnik en knip uit lapjes stof met de kinderen. Behalve dat de kinderen het erg leuk vinden, is het ook voor hun fijne motoriek erg belangrijk om met handwerktechnieken bezig te zijn. Gemaakte werkjes zijn o.a. een vaderdagcadeau (schilderij van diverse handwerktechnieken), boekenlegger, kerstborduursel, eigen map versierd met... enz. Zeer zeker niet oubollig." Juf Carla de Bruyn leert de kinderen in haar klas lekker creatief sneeuwmannen breien. En nog verrassender: kuikens voor Pasen, met gehaakte vleugels. Juf Carla, die willen wij ook. Mogen we het patroon?

Uw reacties:

WILBERT

Heel leuk stukje over het breien. Vooral omdat het een kennis van mij is. Wat ik echter wel jammer vind, is dat u zijn naam niet goed heeft. Zijn vader heet Paul Schouten, maar hij heet Wilbert Schouten. Wilde u dit graag laten weten.

JACQUELINE LASCARIS

QUILTEN

Handwerken is al jaren in. Alleen het onderwijs heeft geen geld en tijd meer voor deze, voor een kind, belangrijke ontwikkeling! Meer dan 13000 vrouwen en mannen zijn lid van het quiltersgilde! Het quiltersgilde is de Nederlandse Vereniging van Patchwork- en Quiltenthousiasten. De vereniging is opgericht in 1983. Het doel van de vereniging is het promoten van patchwork en quilten. Jaarlijks vinden twee grote tentoonstellingen plaats. Dit jaar 17 t/m 21 maart 2004 in Hoeven (Brabant) een door het quiltersgilde georganiseerde miniquilttentoonstelling. Deze tentoonstelling wordt gehouden in het voormalig Gemeentehuis van Hoeven, Sint Jansstraat 20 (Heemhuis de Pastorij). Het thema is 'Carnaval'. 17 t/m 23 september 2004 in Alkmaar een door het quiltersgilde georganiseerde Algemene Tentoonstelling. Het thema voor deze tentoonstelling is 'Alkmaar; Hollands Erfgoed'. Kijk een op www.quiltersgilde.nl

STINEKE VAN 'T ERVE

MOEDER

Heel goed dat de jeugd leert breien naaien en handwerken. Ik heb het op school geleerd en later van mijn moeder, die een duizendpoot was op dat gebied, alle kneepjes geleerd. Ben nu 77 en maak mandala's, een heerlijk ontspannende bezigheid en je kijkt niet meer zoveel tv, dat ook niet meer is wat het was. Al van mijn 10e jaar moest ik van moeder al breien, elke woensdagmiddag 10 toer onder controle. Heb er geen spijt van. Als ik zie dat een dame in de winkel een lange broek laat hangen omdat ze de pijpen niet korter kan maken, vind ik dat erg. Wat bespaar je er veel mee als je kunt naaien, breien en handwerken. Het moest weer een verplicht vak worden op de school.

ANONIEM

HOOP

Hopende nog eens tijd te krijgen om te handwerken, helaas door ziekte van mijn man heb ik daar geen tijd voor, ook voor gitaarspelen niet en met de breimachines ook al niet. Dus hoop doet hier leven... Ik was vroeger leesmoeder en handwerkmoeder op scholen. Ik ontwierp patronen en kon heel veel breien.

H.A.M. TROMP VAN AS

OUDE TECHNIEKEN

Al vanaf dat ik weet dat er breipennen zijn, heb ik gebreid, mijn moeder vertelde dat ik het in vijf minuten onder de knie had. Later ook haken, borduren, naaien. Ik heb nog ouderwets handwerkles gehad, handschoenen met vingers breien, rondjes haken, stekenlappen borduren. Ik heb later, als leerkracht in het basisonderwijs, veel kinderen leren handwerken, dat waren vele gezellige en ontspannen uurtjes. Ook heb ik de opleiding voor akte K gevolgd en gehaald. Maar helaas in de jaren tachtig werd handwerken afgeschaft, en moesten we 'creatief' gaan doen, het 'moest uit de kinderen zelf komen'. Ik heb het altijd jammer gevonden dat het aloude handwerken is verdwenen, samen met die gezellige wolwinkeltjes. Heel langzaam zie je nu dat er weer belangstelling komt voor de oude technieken, maar ik vind het wel heel erg hoe duur een bolletje wol is. Als je een trui wilt breien, ben je een fors kapitaal kwijt, en dat is belachelijk. Toch hoop ik dat het handwerken weer helemaal terugkomt, ik zal met plezier al mijn kennis en vaardigheden over willen en kunnen brengen!

MARGRIET THIJSEN-GENGLER

PRUTSEN

Leuk om te lezen dit... Ik ben 36 en brei, niet altijd even fanatiek, de puf ontbreekt me nogal eens met drie jonge kinderen, maar dat komt wel weer! De oudste heeft deze winter alweer een trui te pakken en ik ben nu met ééntje voor de jongste bezig, door een sterfgeval in de familie is die even blijven liggen maar ik ga van de week weer aan de gang, dat is de bedoeling, daar de middelste ook nog wacht op een trui. Natuurlijk zochten ze zelf de wol uit. Mijn beide dochters wilden het ook leren, dus die 'prutsen' zo nu en dan ook een paar pennetjes. Tja, vroeger leerden we het inderdaad nog op school. Ik zal dat boekje voor ze aanvragen, misschien hebben ze daar nog wat aan!

LOEK

VERSLAVING

Handwerken is een vorm van creatieve expressie die veelal ook nog een doel dient. Dat in mijn schooljaren alle klasgenootjes zuchtten en steunden bij de handwerkles, begreep ik niet. Niet vreemd dat ik nu op 30-jarige leeftijd niet weg te slaan ben bij de naaimachine; ik quilt! (lappendekens die met vulling doorgestikt worden). Ik zou het heel leuk vinden als deze hobby eens op een positieve en flitsende manier in het nieuws zou komen. Wist u trouwens dat er in Nederland meer dan 10.000 vrouwen zijn die deze verslavende hobby delen? Ik verbaas me er wel over dat er inderdaad een generatie ontstaat die met open mond staat te kijken als ik laat zien hoe ik mijn quilts maak en hoeveel ik er ondertussen al gemaakt heb. Ik ben ontzettend blij dat ik een hobby heb die voor ontspanning zorgt, vele contacten geeft, een geestelijke uitdaging biedt (die heb ik ook al in mijn werk hoor) en die mijn creatieve kwaliteiten aanboort.Dus geen geraniums, Perzische tapijtjes en een blauwspoeling, maar hoge hakken, heupbroek en quiltend!

DORRY VAN BEERS-VAN OSCH

AANDACHT

Vroeger, toen de meeste vrouwen thuis moesten blijven om voor de kinderen te zorgen (buitenshuis werken van de vrouw was een schande voor de man), maakten de vrouwen kleren voor het hele gezin (naaien en breien), uit pure noodzaak meestal. En de kinderen, vooral meisjes moesten het ook leren voor later. Nu alles in de winkel tegen betaalbare prijzen te koop is en de ene stoffenzaak na de andere sluit (net als wolwinkels trouwens) en de moeders ook nog buitenshuis gingen werken, is er gewoon veel minder tijd om zelf te naaien/breien en ook nog de kinderen dit alles te leren. Vooral omdat er de nodige sportclubjes en muzieklessen bij de kinderen ingegoten moeten worden. Er blijft weinig tijd en energie over om de pennen te pakken en de kids te leren een das te breien of een klein borduurwerkje op te starten. Dus ja, het is fijn dat ze op school hiermee leren kennismaken. Zelf heb ik een paar jaar geholpen als knutselmoeder en heb toch een paar meisjes enthousiast zien worden voor breien. Helaas had de moeder geen breipennen en wol, dus konden ze er verder niks mee. Dit loste mijn dochter op door ze mee naar huis te nemen en hun pennen en wol te geven. Maar er is meer handwerken dan alleen breien, haken en borduren; ik denk even aan mijn hobby, patchwork en quilten en aan de vele mailing listen hierover op internet. En dan die enorme drukte op de grote quilttentoonstellingen in het land, o.a. Leiden, Waalre en binnenkort - 21/22 febr. - in de Darling Market in Rijswijk waar één hal speciaal ingericht is voor patchwork en quilten. Kijk bij de tijdschriftenhandel en zie al de quiltbladen liggen. Naast breien, haken en borduren is patchwork en quilten een serieuze handwerktechniek die al in de vorige eeuw gedaan werd. En die best meer aandacht mag krijgen.

SHIRLEY JACOBS

PLEZIER

't Zou volgens mij goed zijn als de kinderen weer handwerkles krijgen, want zoals het nu gaat, kunnen ze echt die knoop niet meer aannaaien. Ik ben 64 jaar en ik heb breien van m'n oma en op school geleerd, daarna twee jaar huishoudschool en een paar jaar naailes, zo ging dat 50 jaar geleden en nog heb ik er plezier van!

A. M. DE VRIES-HAMOEN

WARMTE

Het is jammer dat er zo weinig gehandwerkt wordt. Het geeft zoveel warmte en gezelligheid in huis. Het is géén goede ontwikkeling. De kinderen leren niets van dit alles, zijn niet creatief, zitten liever voor de tv. Knopen aanzetten doen ze ook niet meer in deze consumptiemaatschappij. Ze gooien het liever weg. Volgens mij een kwestie van luiheid. Ik vind dat kinderen weer moeten leren handwerken. Het is zeker niet achterhaald.

ANNEKE

KINDEREN

Al een paar jaar ben ik iedere vrijdagmiddag met kinderen uit groep 7 en 8 aan het breien. Dit met heel veel plezier. De jongens vinden het eerst heel vreemd. Toch gaat het hen vaak heel goed af. De kinderen uit groep 7 breien een zeehondje en de leerlingen uit groep 8 een gelukspoppetje. Het zeehondje in één kleur en het poppetje verschillende kleuren. Ik hoop nog verscheidene jaren dit onderdeel te kunnen geven. Eens in de drie weken komt er een nieuwe groep. Dus in drie weken hebben ze een leuk resultaat. Voor verschillende kinderen is het inderdaad rustgevend (niet allemaal).

JOSÉ DE ROOY-WEUSTINK

OMA

Ik ben 70 jaar, vanaf mijn 10e jaar alles gebreid en genaaid, misschien wel honderd truien gebreid, nu nog alles voor mijn kleinkinderen. Hele poppenkasten vol met kleren, ze hebben weinig interesse om breien te leren, ze zitten liever achter de computer. Heb acht kleindochters, mijn schoondochters hebben helemaal geen interesse, maar als ik er niet meer ben, wie naait dan overal de knopen aan en verstelt alles? Mijn zoons zeggen: 'Dat weet ik ook niet mam, hoe dat moet.' Laat ze weer handwerkles of breiles geven, want van oma's nemen ze het niet aan. Later is het een groot gemis, ook als je eenzaam bent.

ANONIEM

ZWEMBROEKEN

In de jaren vijftig breidde ik alles voor de kinderen, zelfs een badpak en een zwembroek. Ik was er helemaal gek op, als het af was, snelde ik naar de wolzaak (toen de 3 Suisse) en kocht weer een paar kleurige knotjes wol. Ben dus voor handwerken, op school, veel kinderen willen nog graag iets creatiefs doen. Misschien kunnen die lessen een half uur ingekort worden voor deze leuke hobby. Ik krijg er ook weer zin in, mijn breinaaldenkoker ligt al jaren te rusten in de kast.Voor mijn leeftijd (75) is er tijd genoeg voor om nog een steekje te breien.

MW. O. VISSER

JONGENS

Dol op breien, haken en allerlei ander gepruts met naald en draad ben ik altijd geweest. Op m'n 5e breide ik al babysokjes en andere kraamcadeautje. Aangezien wij drie jongens (en geen meisje) hebben, heb ik hen borduren, breien en knopen geleerd. De oudste was 10, zat hij heerlijk te breien. Ik vind het super dat het weer aan het terugkomen is. Breien is gedachten ordenen, lekker ontspannend.

ANNEKE HAGE-BOSTELAAR

INSPIRATIEBRON

In oktober 2002 is door Uitgeverij Cantecleer, deel uitmakend van Tirion Uitgevers bv 'Mijn eerste breiboek' uitgegeven. ISBN 90 213 3262 0. Verkoopprijs €12,98.Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Ik ben de auteur van dit boek. In Mijn eerste breiboek leren kinderen op heel eenvoudige wijze allerlei leuke werkstukken maken met gebreide vierkantjes. Zo kunnen ze cadeautjes maken, maar ook babykleertjes, een vestje, mutsen, armbandjes, barbiekleertjes enzovoort. Natuurlijk komen allereerst de basistechnieken van het breien aan bod, gevolgd door allerlei versiertechnieken. Dit alles ondersteund door heldere stap-voor-staptekeningen. Een vrolijk boek, dat kinderen leert hoe leuk breien is. Ook geschikt voor volwassenen die met breien beginnen. Breien is goed voor de handvaardigheid, en door het kind zelf kleuren bij elkaar te laten passen ontwikkelt het zijn creativiteit. Door het breien wordt ook het doorzettingsvermogen gestimuleerd, want waar je aan begint moet je afmaken. Breien is eveneens plezier hebben bij het werk. En natuurlijk moet het kind ook geprezen worden. Trots als een pauw zullen ze pronken met hun eerste zelfgebreide tasje, muts of sjaal. In oktober 2003 verscheen Spelenderwijs borduren, ook weer uitgegeven door Uitgeverij Cantecleer, deel uitmakend van Tirion Uitgevers bv ISBN 90 2133411 9. Verkoopprijs €12,98. Spelenderwijs borduren wil een inspiratiebron en stimulans zijn om de eigen creativiteit te laten spreken. De meeste werkstukjes zijn bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar, maar omdat Spelenderwijs borduren uitgaat van de allereerste beginselen van het borduren, zijn er ook enkele werkstukjes opgenomen waarmee al op veel jongere leeftijd begonnen kan worden: het borduren met veters is bijvoorbeeld al geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Kortom, een complete handleiding vol vrolijke ideeën voor jong en oud, voor school en thuis! Dit boek is zo opgezet dat ieder zijn eigen aanleg kan ontplooien. Past borduren nog in deze tijd? Is het niet ouderwets en afgezaagd? Het begrip borduren is hetzelfde gebleven, maar de inhoud en vormen zijn vernieuwd. Het ouderwetse heeft plaatsgemaakt voor kleurig en fleurig. Het kind steekt iets op van borduren, beleeft toewijding en vreugde, plezier aan het creatieve vormgeven en spelenderwijs leert het samenwerken in teamverband, doorzettingsvermogen, en communiceren met aderen,logisch nadenken, kleurbesef, hand-oogcoördinatie, handvaardigheid en eigen creativiteit. Knutselen is belangrijk om een kind zinvol bezig te houden. Beide boeken zijn geschikt voor jongens en meisjes. Breien en borduren zijn beide erg rustgevend, dus het is inderdaad het nieuwe yoga. Informatie is ook te vinden op www.creatiefnetwerk.nl

ROOS VAN ECK- DEKKERS

TRADITIE

Insteken, omslaan, doorhalen, af laten gaan. Mijn oma leerde het mijn moeder, mijn moeder leerde het mij, ik leerde het mijn kinderen en die leren het hun kinderen. Twee jaar geleden leerde ik mijn moeder van 88, die weer kind werd, opnieuw breien. Insteken, omslaan, doorhalen, af laten gaan. De cirkel is rond. Hoezo school? Mijn kleinzoon van vier hakt hout met zijn eigen (botte) bijltje. Leert hij ook niet op school. Mochten de moeders niet kunnen breien, dan zijn er nog altijd de oma's.

JET DE KORT

NOODZAAK

De tijd dat kousen, kniekousen, sokken en ondergoed etc. gebreid moesten worden, ligt inderdaad ver achter ons. Toen was breien een bittere noodzaak en moesten meisjes als ze uit school kwamen een bepaald aantal toeren aan kousen of sokken breien voor ze mochten spelen. Uiteraard wordt er ook nu nog wel gebreid. Maar zowel vroeger als nu zal er altijd een groep kinderen en volwassenen zijn én blijven die handwerken een nachtmerrie vinden. In tegenstelling tot de oorlog is er volop materiaal te koop, maar zijn er andere oorzaken waarom handwerken niet uit de verf komt. Televisie, computerspelletjes, verschillende sporten. Bovendien zijn er heel goedkoop in zaken als Zeeman, Bentex, Henk ten Hoor en Scapino allerlei soorten gebreide spullen te koop. Het verplicht stellen van handwerken op school, zoals vroeger in mijn tijd zal, vrees ik, wel niet snel terugkeren. Hoewel het aanleren van basistechnieken prettig en nuttig kan zijn. Het breien van spullen zal voor mij altijd een leuke, ontspannen bezigheid blijven (truien, vesten en mutsen etc. voor de kleinkinderen). Bovendien borduur ik graag en ben lid van Merkwaardig (vereniging liefhebbers merklappen).

H.J. PIJNACKER-BIJKERSMA

TROTS

Handwerken is helemaal niet achterhaald. Het is ontzettend ontspannend en je hebt als eindresultaat iets om trots op te zijn. Ik ben nu 47 jaar, maar handwerk al zolang ik me kan herinneren. Spelen met poppen deed ik als kind weinig, maar ik heb wel een paar koffers vol kleertjes gemaakt. Het is voornamelijk breien (truien) en borduren wat ik doe. Haken lukt helaas niet goed meer na een tennisarm. Ik borduur randjes op handdoeken, boekenleggers, sleutelhangers, onderzetters, lavendelzakjes, schortjes, pannenlappen etc. Heel leuk. Verder brei ik m'n eigen truien zelf. Ik heb wel eens een trui gebreid voor 8 euro aan materiaal. Zelfgemaakt is veel sterker, warmer en je heb iets unieks. En de maat is altijd goed. Zelfs m'n moeder van 85 heeft na veertig jaar weer een trui gebreid. Daar ben ik echt trots op. Ik hoop dat ze handwerken weer gauw gaan toevoegen aan het lespakket, want de jeugd mist echt wat. Ze vervelen zich dood en halen allerlei rottigheid uit, puur uit verveling. Met handwerken bied je ze iets waar ze trots op kunnen zijn en ze leren zo ook zich te ontspannen. Ik kan het iedereen aanbevelen. En dat breien iets is voor 'trutjes', is echt niet waar. Ik ben gek op rockmuziek, ga ook wel naar popconcerten, ben (bestuurs)lid van de plaatselijke Opel-club, heb een (deels) getunede Kadett en ga ook wel eens naar automeetings. Niet echt iets voor trutjes. Ik hoop jullie duidelijk te hebben gemaakt dat handwerken echt niet achterhaald is.

JEANET MÜLLER-ROSKAM

OMA

Ikzelf, als oma van 70, heb vanaf mijn 8e jaar altijd gebreid. Nu zou ik het niet meer kunnen doen vanwege een ontsteking aan de arm. Maar ik zou het goed vinden als de jeugd het gaat leren. Het is erg rustgevend. En in deze dure tijd kan je hele mooie kleding maken.

MW. HOGENHOEK-LAAN

KARWEITJES

Of handwerken achterhaald is? Ik denk van niet. Jammer dat er op scholen geen handwerkles meer wordt gegeven. Heb er zelf altijd veel plezier aan beleefd en gemak van gehad. En ontspannend gevonden. Nog doe ik alle klusjes voor m'n dochter en kleindochters. Breien hoeft niet meer voor ze. Ze kopen alles. Ik brei alleen nog een vest voor mezelf. Voor de ontspanning. Ben nu 75 jaar. Niemand zit meer te wachten op gebreid goed. Wel op naaikarweitjes. Zou niet zonder mijn naaimachine kunnen.

MW. G. BERRE

JUF

Ik ben al dertig jaar lerares op een kleine basisschool en geef ook al dertig jaar les in handwerken. Een aantal jaren terug heette het vak 'textiele vorming', tegenwoordig is het weer handwerken. Al deze jaren heb ik de kinderen van groep 5 t/m 8 lesgegeven in breien, haken, borduren, naaien, macramé etc. en doe dit nog steeds, met medewerking van moeders. Tegenwoordig hoor je de kinderen zeggen dat hun moeders hen niet kunnen helpen, omdat ze niet kunnen breien. Maar de kinderen doen dit vak nog steeds met veel plezier. Ze mogen ook eigen ontwerpen maken. Wij, de leerkrachten van school, vinden het nog steeds een belangrijk vak voor zowel jongens als meisjes. Ze kunnen later, als ze op kamer wonen, zelf een knoop aannaaien bijvoorbeeld. Als ze later iets willen maken - breien, haken o.i.d. - dan hebben ze de basis op school gehad.

PIETJE BETTEN-JAGER

WOL

Ik ben 74 jaar en brei nog steeds, weliswaar niet meer zoals vroeger toen mijn kinderen nog klein waren. Maar ik heb wat afgebreid. Toen ze pubers waren, ging 't wat minder. De eigen smaken gingen zich openbaren. Voor de kleinkinderen is ook menig draadje over de pennen gegleden. Ook dat is nu over. Het is nu allemaal eenheidsworst wat de klok slaat. Voor mijzelf brei ik nog wel. Zogezegd voor in huis en in de tuin. Ik brei voornamelijk van restjes. Het is inderdaad op een of andere manier een ontspannende bezigheid. Bovendien is het leuk om met die restjes je fantasie te laten gaan, en al is het resultaat niet altijd 100 procent, het is toch leuk om te doen. De wol (goede kwaliteit) is bovendien nu zo duur, dat het bijna geen doen is om daar iets mee op te zetten. Als het dan mislukt, ben je zo 50 euro kwijt, als het niet meer is. In mijn jonge jaren woonde ik niet zo ver van de Nassaustraat in Amsterdam. Daar was een wolwinkel waar je in de rij stond om geholpen te worden. Helpen in alle betekenissen van het woord. Patronen uitrekenen etc. In verhouding was wol toen ook al duur. 'Vijf bollen (veel knotten toen nog) nodig, oei, wel veel geld ineens. Nou mevrouw, dan neem je er nu toch een mee en dan blijft de rest nog vier weken voor je liggen.' Ongeveer tien jaar geleden was er die tijd van met bandjes en siergarens breien. Ook niet echt goedkoop. Hier in Purmerend was ook een handwerkzaak waar je de wol in gedeelten kon kopen. Ook de hulp was er toen nog. Ook dat is over. Jammer, zoals zo veel dingen. Het door u aangehaalde adres in Hoorn komt nog enigszins in de buurt.Mag ik u eens een tip geven? Tussen september en december brei ik extra veel. Van ware kunststukken tot kaarten die niet om aan te zien zijn. Er zijn zoveel technieken. Maar men doet iets en de clubjes die er zijn, zorgen ook voor sociale contacten. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

RIE VOS-VULDEN

KUIKENS

Ik ben lerares aan een basisschool. En wij hebben op de vrijdagmiddag handarbeid/handwerkmiddag. We hebben een aantal leskisten gemaakt die gedurende 3 weken bij de klas blijven. Daarna wisselen we. Daarbij zitten ook de technieken breien, haken, naaien, borduren. Zo heb ik met mijn klas al een sneeuwman gebreid en gaan we straks zeker kuikens breien met Pasen, met gehaakte vleugels. De kinderen vinden het geweldig en zijn erg gemotiveerd. Daarnaast komen er ook technieken langs als solderen, zagen en timmeren. En inderdaad ook de 'creatieve knutseldingen'. Dus niks achterhaald. Ligt natuurlijk wel aan de inzet van de leerkracht.

CARLA DE BRUYN

ONTSPANNEND

Op dinsdagmorgen breien wij, een groep van ongeveer 15 vrouwen, met elkaar onder het genot van een kop koffie. We wonen op Terschelling en vinden het bijzonder jammer dat hier slecht aan breiwol te komen is. We reizen het hele land door op zoek naar leuke winkels. Ook via internet bestellen wij wol. Dat er op school niet meer geleerd wordt om te breien, vinden wij erg jammer, want handwerken is en blijft een heerlijk ontspannende bezigheid.

LEONIE VOS

YOGA

Handwerken is zeker niet achterhaald, het echte handwerken is verbannen. Als onderwijzeres heb ik de veranderingen meegemaakt, maar ik voelde mij als Don Quichot, die vocht tegen de windmolens. Mijn dochter van nu 29 jaar, heeft tijdens haar studie, aan studiegenootjes geleerd hoe ze een knoop aan moesten zetten!Fraaie en nuttige handwerken zijn een stuk cultuur, dat gewoon aan de kant is geschoven. Het echte handwerken moet weer terug in het lespakket. Zelf ervaar ik het beoefenen van fraaie handwerken als yoga. Het werkt bijzonder ontspannend en rustgevend, net als het onderdeel breien dat in uw krant wordt genoemd.

S. BAUMGARTNER-STREEKSTRA

FANTASIE

Bij ons kregen de meisjes vanaf de eerste klas lagere school een middag in de week handwerken en de jongens 'jongensschool'. Wij, de meisjes, begonnen met leren breien voor wie het nog niet kon, vervolgens werd er een knikkerzakje gebreid in ribbelsteek, gewoon een rechthoekig lapje, de juffrouw breide voor iedereen aan beide einden een rij gaatjes in en naaide de kanten aan elkaar, zo'n 20-25 stuks! Door de gaatjesregen wij dan nog een van een aantal draden van hetzelfde garen gedraaid touwtje om de zak dicht te kunnen trekken. Zo leerden wij gestadig alle basistechnieken van breien, haken, borduren en naaien. Tegen de tijd dat onze jaargang 1946 naar het voortgezet onderwijs ging, was de elektrische naaimachine met zigzagsteek al gemeengoed geworden. Wij mochten deze nieuwe techniek toepassen op een petticoat van macokatoen, ik heb hem nog! Handwerken hoorde bij ons in Zwitserland gewoon tot de algemene ontwikkeling op alle scholtypen, behalve gymnasium, geloof ik. Op hun middag knutselden de jongens van alles en nog wat. Maar mijn een jaar jongere broer leerde ook breien en kwam trots thuis met een overtrek voor een kleerhanger. Op het voortgezet onderwijs leerden ze basistechnieken van metaal- en houtbewerken, waarbij het laatste de boventoon voerde. Ze kregen trouwens per week ook een extra gym- en wiskundeles, terwijl wij meisjes ons in het laatste schooljaar mochten bekwamen in het koken en het aanplanten en onderhouden van een moestuin! Op onze school was toen ook een meisje, enig kind van een zelfstandig timmerman, en ze mocht deelnemen aan de handvaardigheidlessen van de jongens, omdat ze de zaak van haar vader wilde overnemen. Thans worden al die praktijklessen in het voortgezet onderwijs op vrijwillige basis aangeboden, men moet er gewoon voor een aantal uren per week uit kiezen. Hier in Nederland leerde mijn dochter breien en punniken van een oudere buurvrouw zonder kinderen, ze leerde trouwens aan al mijn kinderen ook al die oude kinderversjes en -liedjes, voor zo ver ze ze niet leerden op de kleuterschool. Ik vond het maar raar, dat de kinderen op de lagere school maar eens per week wat knutselden en niet echt leerden handwerken. Desalniettemin vonden alle drie mijn kinderen die 'lessen', die er ook nog wel eens bij inschoten leuk, en kwamen trots met hun trofeeën thuis. De dochter vroeg zelfs geregeld op woensdagmiddag een paar kwartjes om in het buurthuis te gaan knutselen. De zonen leerden een ambacht, en zowel mijn eigen dochter als mijn schoondochter houden van borduren, mijn dochter is zelfs begonnen met quilten. Maar met een baan en kleine kinderen komt daar weinig van. Juist daarom vind ik het belangrijk, dat kinderen ten minste op de basisschool de basistechnieken van het werken met textiel leren, want vooral breien, haken en borduren zijn erg ontspannend, of men nu een patroon heeft of de eigen fantasie de vrije loop laat. Trouwens, bij handwerken komt nogal eens wat rekenwerk kijken, en als men dan ook nog enige kennis van wiskunde heeft, is dat helemaal mooi meegenomen. En nu de dienstplicht is afgeschaft en de militaire uniformen met klittenband en drukknopen worden gesloten leert men ook in het leger niet meer een knoop aan te naaien. Wie iets met de handen kan, laat zich ook niet zo gauw een oor aannaaien...

H. NIJHOF-MÜHLEMANN

RESTJES

Breien, niet geleerd? Wat een gemis! Je kunt er zoveel plezier aan beleven en net zo vlot, hip of modern maken als je zelf maar wilt. Heb je nog bollen wol liggen en kom je er niet uit met die twee breipennen?Gooi ze niet weg. Ik, als 20-plusster, brei van alle restjes leuke truien voor kindertehuizen in de Oekraïne. En blij dat die kinderen zijn dat er mensen zijn die geleerd hebben te breien!!

M.H. POLDERVAART

BELACHELIJK

Hier heb ik eigenlijk maar twee woorden voor: ronduit belachelijk. Als een kind enigszins nog een knoop of zelfs een stuk kleding wil maken, moet dat gewoon overal kunnen! Want ik ben van mening dat het vak handwerken juist gestimuleerd moet worden! Dus mijn motto: blij dat ik haak, borduur en brei!

MW. M. B. OONK

JAMMER

Ik vind het erg jammer dat kinderen geen handwerkles meer hebben op school.Het is leuk zowel voor jongens als voor meisjes om kennis te maken met handwerken en stimuleert de moeders misschien weer om er verder mee te gaan. Mijn dochter heeft veel van mijn moeder geleerd en geeft haar kennis weer door aan buurmeisjes en eigen kind.

H. SCHENKELS

CREATIVITEIT

Ik vind dat kinderen weer op school moeten leren handwerken en ook hoe een naaimachine werkt en wat ze er mee kunnen doen. Daar kunnen ze hun creativiteit heel goed in kwijt. En zelf een knoop kunnen aanzetten of een ritssluiting inzetten, is toch wel makkelijk.

ANN MEEUWISSEN

FANS

Ik ben bijna veertig en handwerken vind ik erg leuk. Maar om mij heen merk ik dat het een uitstervend iets is. Zoals aan de kinderen die met mijn jongens naar huis komen: "Wat bent uw nu aan het doen (ik borduur graag )?" Vol bewondering kijken ze naar mijn werk en dan antwoord ik: "Doet je moeder niets?" En daar wordt dan ontkennend op gereageerd. Ik heb veel fans en dat is best leuk.

JOLANDA WILLEMSEN

REUMA

Plusminus 20 jaar terug: uitslag 'reuma'. Ga met je handen in een emmertje zand spelen om je vingers soepel te houden. In die tijd ontdekte ik dat ik breien leuk vond en dat ik daar baat bij had. Een paar dagen niet breien en mijn vingers functioneren minder. Dus breien, ook zomers buiten en vooral aan het strand, waar ik met mijn kleinzoons heenga, en nu het zwembad. Ik kon daar dan uren naar de jongens kijken en breien. Ook op de boot (Den Helder naar Texel en terug) en in de trein. Ik ben de oma die kan breien, zonder naar het breiwerk te hoeven kijken, vertelde een kleinzoon eens. Ook gek op gekregen wol, de gebreide artikelen verkopen we om de stichting 'Stuur een Papoea naar school' te steunen.

JANNIG DE BLOOIS

GENEN

Ik wil zeker dat deze generatie weer gaat handwerken in de brede zin van het woord. Zelf ben ik opgegroeid met naald en draad; alles wat op dit gebied te doen is, heb ik uitgeprobeerd. Nog steeds kan ik niet stilzitten en doelloos tv-kijken bijvoorbeeld. Ik ben overal voor te porren en ben ook creatief aangelegd. Voor het vak handwerken op school had ik altijd een 9 op mijn rapport. Mijn moeder heeft in de jaren 30 voor het blad Rijk de Vrouw een mooi vest ontworpen, dus bij mij zit het denk ik ook in de genen. Maar mijn dochter 25 jaar heeft er geen oog voor. Vind ik jammer, het geeft ook zoveel ontspanning in deze hectische maatschappij. Dus: doen op de scholen!

YVONNE ROZEMA

MOTORIEK

Ik ben als leerkracht werkzaam op een mytylschool. Ik werk in een groep met meervoudig gehandicapte kinderen op mlk-niveau. Ik brei, haak, borduur, punnik en knip uit lapjes stof met de kinderen. Behalve dat de kinderen het erg leuk vinden, is het ook voor hun fijne motoriek erg belangrijk om met handwerktechnieken bezig te zijn. Gemaakte werkjes zijn o.a. een vaderdagcadeau (schilderij van diverse handwerktechnieken), boekenlegger, kerstborduursel, eigen map versierd met... enz. Zeer zeker niet oubollig.

ANS HAGE


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.