Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsCrazyLife






Vrouw en Relatie 
Reportages 
Uw mening 
Reageer 
WWW de Ware 
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
prins en Maxima 
Over Geld 
2001 
Scorebord 
Autopagina 
op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 

     
Liefde en voedsel gaan hand in hand
SMULLEN VAN JE RELATIE

door Daphne van Dijk

Liefde en voedsel gaan heel vaak samen. Denk maar aan de zegswijzen: 'jouw kus is als honing', 'een gepeperde relatie' of 'een hongerige maag luistert naar geen rede'. Relatiedeskundige en communicatietrainer Anky Floris (45) besloot daar wat mee te doen. Resultaat is het onlangs verschenen boek Een relatie om van te smullen (uitgeverij Andromeda). "Ik zie een liefdesrelatie als het bereiden van een maaltijd: je moet er veel tijd en aandacht aan besteden."

Anky Floris: "Iedereen heeft het recept voor een goede relatie in zich." FOTO: MARTIN MOOIJ

"Mijn relatie is als een kerstcake", antwoordt ene Else in het boek 'Een relatie om van te smullen' op de vraag: 'Als jouw relatie een gerecht was, welke zou het dan zijn?' "De vele verschillende ingrediënten worden ieder apart misschien niet allemaal door mij gewaardeerd. Maar alles tezamen is het gerecht zeker de moeite waard. Soms echter voelt het voor mij wel wat te zwaar. Het is letterlijk en figuurlijk een machtig gerecht."

"Zo'n verhaal als dat van Else kent een prachtige symboliek", vertelt relatiedeskundige Anky Floris. "De kerstcake is heel lekker, maar wel zwaar op de maag. Else ziet haar relatie dus als stevig, maar wel een waar je veel aandacht aan moet besteden; een kerstcake heb je niet snel bereid. En ze ziet haar relatie als eentje die niet altijd even makkelijk verloopt. Kerstcake is zwaar te verteren", vertelt Anky boven een kop uiensoep bij Van der Valk.

De man van Else, Olmo, ziet zijn relatie heel anders. Hij vergelijkt het niet met een kerstcake, maar met boerenkool met kaas. Olmo vertelt: "Als mijn relatie een gerecht zou zijn, dan kom ik uit op boerenkool met kaas. Het is een voedzaam gerecht. Ik denk weleens dat ik eigenlijk ook zo graag een voorafje had gewild en een heerlijk dessert." Volgens Anky ziet Olmo zijn relatie in tegenstelling tot Else niet echt feestelijk, maar alle nodige ingrediënten zitten er wel in. "En dat is gezond."

Herkenning

Voor haar boek interviewde Anky tien stellen en ze legde hun steeds dezelfde vragen voor. Van 'Weet je nog wat jullie voor het eerst samen gegeten hebben of wat jullie huwelijksgerecht was', tot persoonlijke vragen over relatieproblemen en ergernissen en adviezen voor een relatie om van te smullen en persoonlijke recepten. "Ik hoop dat mensen door het lezen van het boek na gaan denken over hun eigen relatie en een stukje herkenning vinden in de verhalen. Iedereen heeft het recept voor een goede relatie in zich, maar men weet het vaak niet, omdat mensen het buiten zichzelf zoeken."

Als opsomming van alle relatieperikelen van de geïnterviewden, heeft ze ook een lijst gemaakt met tips. "Er is niet één recept om een relatie te laten bloeien. Er zijn steeds verschillende ingrediënten nodig om van je relatie te kunnen smullen. Zoals de uniekheid van de ander respecteren, of elkaar vertrouwen en goed communiceren."

Nog een tip van Anky: wees creatief. "Als je niet alle ingrediënten in huis hebt die je nodig hebt voor een recept, kun je heel erg geïrriteerd raken. Maar je kunt ook kijken wat je wel hebt en daar toch een heel smakelijke maaltijd van maken. Die symboliek vertaal ik naar een relatie: let op wat er wel is en kijk naar de mogelijkheden in plaats van naar de onmogelijkheden."

Om dit te verduidelijken, is een hoofdstuk gewijd aan het zelf verzonnen sprookje 'En ze smulden nog lang... gelukkig'. Er was eens een vrouw die niet meer zo verliefd op haar man was. Hij was lang niet meer zo attent en belangstellend. Een oude dame uit de buurt kon ervoor zorgen dat het liefdesleven weer kon opvlammen. De jonge vrouw moest van haar een speciale maaltijd bereiden met een noodzakelijk ingrediënt dat heel moeilijk te krijgen was. Lange tijd zocht ze, maar vond het niet. Tot de oude dame zei dat ze alle inzet, aandacht, compassie, tijd en moeite die ze in haar zoektocht had gestopt, moest stoppen in de relatie met haar man...

Blubberboel

Liselore en Gerrit zijn een stel in het boek van wie de relatie onrustig is. Liselore vergelijkt haar huwelijk met blubberboel (een mix van allerlei gerechten), Gerrit met hete bliksem. Liselore geeft aan niet echt gelukkig te zijn en veel met Gerrit te vechten en te ruziën. Over blubberboel vertelt ze: "Er zou een Mexicaans onderdeel in zitten (wat ik lekker vind), paprika (wat ik vies vind) en pizza omdat ik dat leuk vind. Het is al met al wel kleurig en smaakt verdacht, vanwege de paprika, en toch ook pittig, zacht en romig."

Ook bij Gerrit weerspiegelen de conflicten die hij met Liselore heeft, zijn relatie. "Hete bliksem is een aparte combinatie: de zoetigheid van appels, de neutrale aardappels en het zout van de jus. Het geheel is bliksems heet, dat wil zeggen de temperatuur is heet, niet de smaak. Dat herken ik in onze relatie, er moet een beetje vuur in zitten. Waar ik niet van hou, is als het intellectueel een beetje een zootje wordt en dat is het wel vaak tussen ons. Dat zie ik ook terug in de hete bliksem; het is namelijk een raar hapje op je bord."

Op zijn tijd

Haar eigen relatie vergelijkt Anky met een stoofpotje of sudderlapjes, een gerecht dat ze vandaag toevallig bereid heeft. "Bij stoofpotjes hangen veelbelovende geuren in de keuken", vindt de moeder van vier kinderen. "Je kunt steeds dingetjes toevoegen en je moet er tijd aan besteden. Zo sta ik ook in mijn relatie. Mijn man en ik zijn niet van die heel snelle, rappe mensen. Wij doen alles op zijn tijd, maar wel goed."

Binnenkort start Anky ook workshops voor mensen die naar eigen zeggen hun relatie willen verrijken. De cursussen moeten partners inzicht geven in hun relatie en vinden plaats onder het genot van het eten in een restaurant. "Een relatie heb je elke dag en eten moet je ook elke dag."

Welk voedsel is eigenlijk funest voor een relatie? "Dat is dus heel persoonlijk", meent ze. Over smaak valt immers niet te twisten. "Ik vind doperwten echt heel vies. Als ik dus stel dat mijn relatie is als een gerecht met doperwten, is die waarschijnlijk niet erg veelbelovend. Overigens moet de symboliek ook niet te ver doorgetrokken worden. Als jij van vis houdt, en hij niet, betekent dat natuurlijk niet dat mensen niet bij elkaar passen."


© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.