Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsCrazyLife






Vrouw en Relatie 
Reportages 
Uw mening 
Reageer 
WWW de Ware 
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
Over Geld 
Scorebord 
Autopagina 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 

     
Geraldin Rich Jones breekt lans voor aseksuelen

ROMANTIEK ZONDER SEKS
door Foskelien van Goor

Zanger Cliff Richard zou bij zijn eerste seksuele ervaring in slaap zijn gevallen en het dan ook gelijk maar bij die ene keer hebben gelaten. En het gerucht gaat dat de Britse acteur Rowan Atkinson blij is met zijn seksloze alter ego Mr. Bean, omdat hij dan in ieder geval niet hoeft te zoenen, iets wat hij toch maar vies vindt. Volgens Geraldin Rich Jones behoren zij tot een in ons oversekste tijdperk nog onderbelichte groep: de aseksuelen. "Hoog tijd voor een aseksuele revolutie!"

 Wilt u reageren op dit artikel, klik dan hier

ARNHEM - Om de mythes rond aseksualiteit door te prikken en uit te leggen wat het dan wél is, werkt Geraldin Rich Jones momenteel aan een boek. "Vraag iemand wat aseksuelen zijn en de kans is groot dat één van de volgende omschrijvingen volgt: nerds die niemand kunnen krijgen, mensen met een verstoorde hormoonhuishouding of gefrustreerden bij wie het probleem tussen de oren zit."

"Aseksueel zijn betekent dat je zonder seksuele gevoelens bent geboren", legt de 21-jarige schrijfster uit. Het is slechts bij weinig mensen bekend dat je behalve hetero-, homo- of bi- ook aseksueel kunt zijn. Ook bestaan er volgens haar nog veel misverstanden. "Mensen denken al gauw dat je emotieloos bent. Maar een aseksueel kan evengoed vreselijk verliefd worden of van iemand houden. Het enige verschil is dat wij dat op niet-seksuele wijze uiten. Romantiek bestaat ook zonder seks."

Aseksuelen vormen een onderbelichte groep, terwijl het toch om een procent van de bevolking gaat. Met de term is zij minder gelukkig. "We willen nu juist af van de associatie met seks. Wij zijn precies hetzelfde als andere mensen, op een ding na: wij voelen ons nooit seksueel tot iemand aangetrokken."

Wat aseksualiteit beslist niet is

Geraldins boek, dat waarschijnlijk eind dit jaar verschijnt, heeft als titel 'That's when I realized I was an Amoeba', ofwel 'Toen wist ik dat ik een amoebe was', naar het een-cellige diertje dat zichzelf zonder seks voortplant. In het boek helpt zij een aantal mythes over aseksualiteit de wereld uit, onder andere door te omschrijven wat een aseksueel niet is:


Antiseksueel: iemand die zichzelf en anderen verbiedt seksueel contact te hebben. Nonseksueel: een persoon bij wie elk fysiek contact weerzin oproept.

Frigide: een man of vrouw die seksuele gevoelens heeft maar bij seksueel contact geblokkeerd raakt. Seksueel gefrustreerd: iemand die zijn seksuele gevoelens onderdrukt wegens eerdere traumatische seksuele ervaringen. Seksueel geheelonthouder: een persoon die niet aan zijn seksuele gevoelens toegeeft. Monoseksueel: hij of zij heeft wel behoefte aan seks, maar heeft dit liever met zichzelf. Kuis: een persoon die 'puur' is in zijn gedachten door niet aan seks te denken. Iemand met platonische relaties: hij of zij heeft wel seksuele gevoelens, maar wil seks bewaren voor de ware.

Grens

Zelf weet zij goed waar voor haar de grens ligt: "Verder dan iemand knuffelen of een zoen op de wang geven, zal ik nooit gaan." Het boeit haar eenvoudigweg niet. "Een vrijpartij in een film vind ik net zo storend als onderbreking door een reclameblok."

Een vriendin meende haar van gedachten te kunnen doen veranderen en liet haar een softpornofilm zien. Maar in plaatst van lustgevoelens wekte dit slechts hilariteit op. Ze grinnikt nog wanneer ze eraan terugdenkt: "Ik kon niet stoppen met lachen, het leek wel een slechte comedy." Zelf is ze bezig een comedyserie te schrijven waarin een aseksueel een van de hoofdrollen speelt. Ook timmert ze aan de weg als cabaretière en gebruikt ze het thema in stand-up comedy acts die ze doet: "Wááát, heb jij geen seks, maar wat doe je dan de hele dag?" laat ze een van haar typetjes ongelovig roepen.

Maar het heeft lang geduurd voordat ze er zo open over kon zijn, laat staan voordat ze er zelf achter was aseksueel te zijn. "Toen ik als tiener verkering kreeg met een jongen op wie ik stapelverliefd was, vond ik het raar dat ik hem niet wilde zoenen." Hij maakte het uit. Uit angst weer gedumpt te worden, is Geraldin lang single gebleven.

Partner

Totaal heeft zij twee langere relaties achter de rug, beide met een homoseksuele jongen. De langste, die anderhalf jaar duurde, liep stuk toen haar vriend een homoseksuele partner kreeg. "Die was enorm jaloers en kon het niet hebben dat ik tijd met zijn vriend doorbracht." De relatie was niet ideaal geeft zij zelf toe. Uiteindelijk zou zij het liefst een vaste romantische relatie hebben met een andere aseksueel.

Tijdens de middelbare school had ze geen behoefte om met leeftijdgenootjes mee te praten over seks. Een tijdlang heeft ze gedacht dat ze wel lesbisch zou zijn. Maar bij een voorlichtingsbijeenkomst voor lesbiennes was ze zo weer weg. "Dat was het ook niet. Maar wat ben ik dan wel? vroeg ik me af. Ik heb lange tijd geloofd dat er iets vreselijk mis met me was."

In haar stand-up comedy acts presenteerde ze zich als biseksueel om in ieder geval 'iets' te zijn. Van het averechts gevolg dat dit had, ziet ze nu de humor in: "Toen kreeg ik het nog drukker om zowel mannen en vrouwen af te wijzen." Dit alles duurde voort totdat een vriendin haar wees op een website over aseksualiteit. Toen viel alles op zijn plek. "Gewoon mijzelf zijn, dat is alles wat ik wil."

Omdat bijna niemand weet wat aseksualiteit is, weten mensen ook niet hoe ze erop moeten reageren, vindt Geraldin. Haar zoektochten op het internet leverden slechts informatie over seksloze planten op. "Wij zijn toch echt geen plant! Als niemand over ons schrijft, moet ik het zelf maar doen."

Zeldzaam

Ook voorzover psychologe/seksuologe Esther van Driel kan nagaan, is er heel weinig onderzoek gedaan naar aseksualiteit. "Totale afwezigheid van gevoelens van seksuele opwinding is een zeldzaam verschijnsel. Wat wél op grote schaal voorkomt, is dat iemand weinig verlangen ervaart naar seksuele activiteit of hiervoor een sterke afkeer voelt. Dit kan gedurende het hele leven al bestaan of op een bepaald moment de kop opsteken. Oorzaken hiervoor kunnen onder andere bestaan uit onvrede over de relatie, pijn bij het vrijen of negatieve seksuele ervaringen. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen of het meemaken van een depressie kunnen het seksuele verlangen en het vermogen om opgewonden te raken, sterk doen verminderen."

Voor het totaal ontbreken van seksuele gevoelens bij personen verwijst Esther van Driel naar een onderzoek van psychologe dr. Ellen Laan, die twee vrouwen van 19 en 30 jaar onderzocht die nog nooit een seksueel verlangen hadden ervaren. "Van beide vrouwen was bekend dat zij vanwege een zeldzame aandoening al sinds de puberteit een gebrek aan testosteron hadden. Als experiment kregen ze dit hormoon toegediend. Van deze stof moet bij zowel mannen als vrouwen een minimum hoeveelheid in het bloed aanwezig zijn om seksueel opgewonden te raken. Na afloop van de proef verlieten de vrouwen met rode wangen het laboratorium en waren zij erg verbaasd over dit voor hen nieuwe en onbekende gevoel."

Het heeft er volgens Esther van Driel alle schijn van dat aseksualiteit een hormonale oorzaak heeft. "Maar dit kunnen we niet met zekerheid zeggen, daarvoor is nog te weinig onderzoek gedaan."

In eigen, niet-wetenschappelijke bewoordingen vergelijken de makers van www.asexuality.org, een van de weinige websites over dit onderwerp, seksuele gevoelens met een stereo-installatie: "Iedereen heeft een stereo met twee knoppen, een voor het volume en een voor het afstellen op een zender naar keuze. De ene persoon houdt de muziek op de achtergrond, een ander danst en zingt erbij of zet de radio zo hard dat de hele buurt kan meegenieten. Maar er zijn ook personen die het volume heel laag hebben staan of de zender op ruis hebben afgesteld met als gevolg dat zij er nauwelijks aandacht aan besteden."

Volgens Geraldin is een van de redenen dat er weinig onderzoek is gedaan dat aseksuelen hun geaardheid niet als een probleem ervaren. Dit wordt het pas als zij dit verdringen of bij anderen valse verwachtingen scheppen. "Net als homoseksuelen moeten aseksuelen ook uit de kast durven komen. Eerlijk en open zijn over je aseksualiteit is heel belangrijk, vooral in een relatie."

Met haar boek hoopt ze jongeren te kunnen helpen die vermoeden dat zij aseksueel zijn en wil ze bekendheid aan het onderwerp geven. "Ik zou willen dat wat voor mij zo gewoon is, dit ook voor anderen wordt." De hoogste tijd voor een aseksuele revolutie, vindt ze. "Wij vragen maar een ding: accepteer ons zoals we zijn. Je kunt alles met ons delen, behalve dat ene."

Geraldin is voor haar boek nog op zoek naar mensen die zichzelf herkennen als aseksueel. Voor meer informatie, kijk op: - www.study.at/Amoeba.


© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.