telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi






Vrouw en Relatie 
Reportages 
Uw mening 
Reageer 
WWW de Ware 
---
Uit de krant 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Autopagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo  
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
 

     

Slechts een op de vijf houdt zich na twee jaar nog aan mooie plannen

Goede voornemens?
Ga er voor!

Bijna iedereen heeft ze rond de jaarwisseling: goede voornemens. We willen in het nieuwe jaar een paar kilo afvallen, minder drinken, meer bewegen, een andere baan zoeken, geduldiger voor onze kinderen zijn, liever voor onze partner, vaker 'nee' zeggen tegen onze baas of stoppen met roken. Toch blijkt uit onderzoek dat na een half jaar meer dan de helft van de mensen teruggevallen is in het oude gedrag. Gewoonten zijn niet zo gemakkelijk af te leren. Daar moet je volgens trainer en onderzoeker Ben Tiggelaar meer voor doen: keihard werken.


                                                                                                          Illustratie:Dilys de Jong


AMSTERDAM - Het maken van goede voornemens heeft wel degelijk nut, maar het volhouden lukt niet iedereen. Veranderen kost tijd, aandacht en energie. Om jezelf te motiveren en gaande te houden, heeft trainer en onderzoeker Ben Tiggelaar een zelfhulpboek geschreven. In zijn 'Basic Change Method' draait het vooral om concrete formulering van voornemens, goede voorbereiding op moeilijke momenten en jezelf op de juiste manier belonen als het goed gaat. "Je eigen gedrag veranderen, is niet eenvoudig. Je betaalt vanaf dag één de prijs terwijl beloning pas later volgt. Eigenlijk betekent het niets anders dan je levensstijl rigoureus veranderen."

Veel gedrag dat we de hele dag door vertonen, gaat (onbewust) automatisch. En een automatisme is moeilijk af te leren. "Neem roken. Je denkt echt niet om elf minuten over tien dat je nu een sigaret mag roken. Maar je steekt er wel automatisch een op als je aan het bellen bent. Wanneer je stopt met roken, zul je elke keer als de telefoon gaat de neiging hebben een peuk op te steken. Je leven wordt eigenlijk geregeerd door gewoontes."

Het idee te willen veranderen, het roer om te gooien, komt vaak doordat er iets gebeurt in je omgeving. Er komt gezinsuitbreiding, je werkgever gaat op personele bezetting bezuinigen, een vriendin van je is twintig kilo afgevallen, je bereikt een bepaalde leeftijd, die leuke spijkerbroek past je ineens niet meer, iemand in je omgeving wordt ernstig ziek. "Door die schrik komen mensen in actie." Maar een maand na het stellen van goede voornemens is, zo blijkt uit onderzoek, 36 procent teruggevallen in zijn slechte gewoonte. Kijken we wat verder in de toekomst, dan blijkt na twee jaar nog slechts een op de vijf mensen zich aan zijn mooie plannen te houden.

Aanpak

Ben Tiggelaar (34) meent dé aanpak te hebben gevonden om goede voornemens ook vol te houden. Zijn methode staat beschreven in het onlangs verschenen boek 'DOEN! Nieuwe, praktische inzichten voor verandering en groei' (uitgeverij Het Spectrum) en bestaat uit drie stappen. De eerste noemt Tiggelaar 'Get Real' (Wees eerlijk) . "Het betekent dat je wakker moet worden. Wat wil je echt? Ben je bereid de prijs te betalen? Zijn je plannen reëel en haalbaar? Tien kilo in een maand afvallen is niet reëel, wel vijf kilo in zes maanden. Je moet je doelen vervolgens nauwkeurig vertalen naar gewoontegedrag dat daarvoor nodig is. Wil je binnen een half jaar een nieuwe baan? Dan moet je wel twee keer per week een sollicitatiebrief schrijven. Wil je meer tijd voor je gezin? Dan kun je afspreken minstens één middag per week met je kinderen door te brengen."

Maar gedrag veranderen is moeilijk. Psychologen hebben vastgesteld dat ook leuke veranderingen als een huwelijk, gezinsuitbreiding, pensionering, een nieuwe baan, het sluiten van een hypotheek en vakantie belangrijke stressfactoren zijn. Volgens sommigen komt dat door de verandering zelf. "Gewoontes - hoe slecht ze ook mogen zijn - bieden zekerheid, structuur, controle. Alles wat je anders doet, afwijkt, roept onzekerheid op", zegt Ben, vader van drie jonge dochters. "Een mooi voorbeeld hiervan vind ik de aankoop van een boek. Stel je hebt geld om maar één boek te kopen. Bij de boekhandel liggen twee boeken: een van een schrijver waar je eerder een boek van hebt gelezen. Het was geen topstuk, maar net leuk genoeg. En er ligt een boek van een totaal onbekende veelbelovende auteur. Dan blijkt dat men toch eerder voor het boek van de al bekende schrijver kiest."

De tweede stap in zijn methode heet 'Make Plans' (Maak plannen). "Dat houdt in dat je je heel goed moet voorbereiden op moeilijke situaties. Uit onderzoek blijkt dat wanneer mensen daarop anticiperen, de kans drie tot vier keer zo groot is dat ze doorzetten. Volhouden om niet te roken kan in bepaalde situaties heel moeilijk zijn. Bijvoorbeeld na een gezellige maaltijd met vrienden en de nodige wijn. Wat doe je als iemand je dan een peuk aanbiedt? Of als zich een stresssituatie aandient en je ontzettende behoefte krijgt aan een sigaret? Met wilskracht kun je een heel einde komen, maar het is ook heel belangrijk om te kijken wat je gaat doen in probleemsituaties. Bijvoorbeeld je even terug te trekken, een time-out te nemen, door even naar de wc te gaan. Of bewust na te denken waarom je ook alweer gestopt was. Dan is het makkelijker om 'nee' te zeggen."

Uit onderzoeken blijkt verder dat we meestal volautomatisch de beloning op korte termijn gaan, dan op de lange. Het resultaat van afvallen zie je pas na een paar weken. Het effect van roken merk je pas na een paar maanden. En meer tijd besteden aan je gezin zal ook niet iedereen à la minuut opmerken. En dus denk je snel al 'Ik ben al zoveel kilo afgevallen, nu mag ik een zak chips' of 'Ach, een sigaretje kan toch geen kwaad?' of 'Ik kan best deze week wel weer een paar keer overwerken'. "Je investeert nu en het rendement komt pas veel later. Dat is natuurlijk niet leuk. En daarom moet je het voor jezelf leuk maken, vooral in het begin."

En zo komen we bij de laatste stap in Ben Tiggelaars methode is 'Take Action' (Kom in actie). "Je moet jezelf belonen; niet het resultaat, maar het gedrag. Want doel is uiteindelijk om jezelf gaande te houden. En geef niet op als er een keer iets mis gaat. Straffen werkt niet, wel belonen als het goed gaat. Houd een lijstje bij van je dagelijks gedrag. Beloon jezelf met een mooi boek als je een taartje hebt afgeslagen. Ga een weekendje weg als je een week niet gerookt hebt. Als je ervan uit gaat dat je per jaar ruim duizend euro bespaart wanneer je een pakje per dag rookte, kan dat makkelijk. En als je je gezin ook nog belooft met ze naar Disneyland Parijs te gaan als je twee maanden rookvrij bent, moet je zien hoe je kinderen hun best doen om je te helpen met stoppen."

Methode

Uiteraard heeft hij zijn methode op zijn eigen leven toegepast: Ben wilde afvallen.

Inmiddels sport hij twee keer per week minstens 50 minuten, schept hij bij het avondeten maar één keer op en brengt daarna het bord naar de keuken en is hij daardoor in twee jaar tijd vijftien kilo afgevallen. Hij is een dag minder gaan werken om meer tijd voor zijn gezin vrij te maken. Ander voorbeeld: zijn emoties hanteren. "Ik heb een flink temperament en kan in bepaalde situaties heel snel kwaad worden. En de enige die daar echt last van heeft, ben ik. Bijvoorbeeld in het verkeer als andere weggebruikers rechts inhalen of bumperkleven. In plaats van boos worden, neem ik tegenwoordig een time-out. Tel ik even heel ouderwets tot tien als ik de woede voel opkomen."

"Tenslotte, het klinkt heel logisch, blijkt het ook heel belangrijk te zijn om ook hardop voornemens te formuleren en aan anderen te vertellen. Van alle mensen die stilletjes denken 'Ik geloof dat ik dit jaar ga afvallen of wat ga doen aan mijn roken' blijkt na een half jaar slechts vier procent zich daar nog aan te houden. Bij de mensen met een duidelijk voornemen is dat 45 procent. Het heeft dus wel degelijk zin om voornemens te maken met Oud en Nieuw, vooral als je ze in het bijzijn van vrienden of familie maakt. En vergeet niet dat veranderingen tijd kosten. Een relevante verandering kost je toch al snel een jaar. Maar het zou jammer zijn het niet te doen. Stel je voor dat je tachtig bent, je hebt last van je hart en van je longen, en terugkijkt op je leven. Je hebt altijd zestig uur per week gewerkt in een bedrijf dat je eigenlijk niet bijster interessant vond. Daardoor ken je je kinderen amper en liep je huwelijk op de klippen. Is dat dan het leven wat je wilde leiden?"


Wilt u reageren op dit artikel, klik dan hier


© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.