telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi


Vrouw en Relatie 
Reportages 
Uw mening 
Reageer 
WWW de Ware 
---
Uit de krant 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Autopagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo  
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
 

     

Dik, dun, puntig, knobbelig

Spiegels van de ziel
door Denise Hoogland


HOEVELAKEN - Jubeltenen, kromme tenen, lange tenen, druppeltenen, verstopte tenen; zoveel mensen, zoveel tenen. Of liever gezegd: zoveel tenen, zoveel mensen, want tenen vormen de spiegels van de ziel. Dat ontdekte Imre Somogyi, voormalig radiojournalist en grondlegger van het fenomeen tenen lezen 25 jaar geleden al. Na twee succesvolle boeken te hebben geschreven, beschrijft Somogyi nu een nieuw fenomeen: babyteentjes lezen.

Zijn vrouw Margriet zorgde voor zeer fraaie illustraties en voilá, een wel zeer origineel kraamcadeautje voor aanstaande ouders is geboren. "Maar het is meer dan dat", benadrukt Imre Somogyi. "Het boekje zal ouders al vroegtijdig inzicht kunnen verschaffen in de behoeften, aanleg en capaciteiten van hun kind. Ouders zullen daardoor een passender opvoeding kunnen geven, meer begrip kunnen opbrengen voor de minder leuke eigenschappen van hun kind en de sterke kanten juist stimuleren", vertelt Somogyi, voor de gelegenheid enkele dagen vanuit Frankrijk naar Nederland gekomen.

"Zo is het boekje ook ontstaan", vertelt zijn vrouw Margriet. "Als wij destijds hadden geweten wat wij nu weten van onze eigen kinderen, Sándor en Ferri (inderdaad Rick uit GTST, red.) hadden we bepaalde dingen anders aangepakt of beter aangevoeld. Hoe vaak we niet hebben geprobeerd aan de weet te komen wat ze dachten, waarom ze anders redeneerden dan wij en allebei zo verschillend ook."

Raadsel
Een flink aantal aspecten van de karakters van beide zoons bleef echter een raadsel tot het tenen lezen was ontwikkeld. "Dat maakte zoveel duidelijk", zegt Imre. "Ik kon toen bijvoorbeeld aan de extreem grote en goed ontwikkelde middelste teen aan Sándors rechtervoet zien dat hij over een enorme hoeveelheid energie beschikt en tegelijkertijd over een bovenmatige dosis agressie. Hadden we dat geweten, hadden we hem bijvoorbeeld juist níet vastgelegd in zijn bedje en hem eerder zijn energie laten afreageren in plaats van temperen zoals dr. Spock voorschreef. Ferri, met een enorme wilskracht, vasthoudendheid, aanpassingsvermogen en veelzijdigheid had juist weer te maken met grote onzekerheid."

Het tenen lezen is vooral voortgekomen uit nieuwsgierigheid van de Somogyi's. "In talloze gebieden als de iriscopie, de ooracupunctuur en voetreflexologie wordt immers aangenomen dat het gehele lichaam in een onderdeel van dat lichaam - oog, oorschelp of voet - wordt weerspiegeld. Waarom zou dat dan niet voor de tenen gelden?", vertelt Imre. "We hebben vervolgens op gezag van anderen aangenomen dat een mens inderdaad vijf fysieke chakra's heeft, waarin een vrouwelijke en mannelijke, Yin en Yang, is aan te wijzen. Dat leidt tot tweemaal vijf eigenschappen. Aan de handen en voeten treffen we ook tweemaal vijf aan. Wij besloten op onderzoek uit te gaan of er een verband bestond."

Duizenden voeten en tenen, twee boeken ('Tenen Lezen, voeten zijn spiegels' - in veertien talen vertaald en wereldwijd verspreid - en 'Tenen Lezen, wat kun je er mee', uitgeverij Fundament), 250 interviews over de gehele wereld en vele enthousiaste reacties verder, durft Imre Somogyi inmiddels gerust te stellen dat tenen de blauwdruk vormen van iemands persoonlijkheid. "En omdat ik in de loop der jaren zo vaak vragen had gekregen van ouders of ik iets kon roepen over het karakter van hun baby, kwamen we op het idee daar nog eens beter naar te kijken. Zouden babyteentjes al alles in zich hebben? Het antwoord is ja. Sterker: zodra de teentjes in de baarmoeder worden gevormd, moet er al sprake zijn van een persoonlijkheidsopbouw."

In de kleine caravan, waar het echtpaar bivakkeert, wordt ondertussen de elf maanden oude Tommy van Dusseldorp alvast op de tafel gezet voor een kleine demonstratie tenen lezen. We beginnen rechts, de mannelijke (Yang) kant, ofwel de rationele voet, die het denken, redeneren en plannen weergeeft.
De grote teen, ofwel de communicatieteen. Bij Tommy prima ontwikkeld. "Hij is in staat tot hulpverlenen maar alleen als het hem uitkomt. Tommy heeft bovendien twee gezichten: zijn grote teen staat goed op de grond, hij is dus geaard, maar neigt ook tot jubelen, wat inhoudt dat hij ook over een flinke dosis fantasie beschikt. Zijn nagel is een beetje klein, dat betekent dat hij sterk receptief is", vertelt Imre.

De tweede teen is de ambitieteen. "Tommy kan deze goed intrekken. Hij zal 'ja en amen' kunnen zeggen maar uiteindelijk doet hij toch wat hij wil. Overigens doet hij alleen wat binnen zijn mogelijkheden ligt. Deze teen neigt een beetje naar de derde teen, de actie- en agressieteen. Tommy zal veelal eerst doen en dan praten. Zijn actieteen is flink, lang, dik en veel volume. Wil hij iets, komt hij in actie, maar gaat daar niet blind voor. Hij blijft kijken en verifiëren. Hij heeft veel doe-energie, maar wordt hij daarin geremd, dan wordt hij vurig.

Gehechtheid
De vierde teen staat voor gehechtheid en controle. Ook een flinke teen bij Tommy. "Hij zal de baas willen blijven over zijn eigen situatie, maar hecht zeer aan zijn omgeving, zal ook rekening houden met mensen om hem heen. Maar pas op: dit jongetje heeft de neiging om terug te kijken. Kijk maar naar de stand van zijn teen. Hij is een herkauwer, zal dus negatieve dingen opstapelen. De ouders moeten het dus leuk voor hem maken. Hij floreert in een situatie waar hij controle over heeft."

De vijfde teenrechts tenslotte weerspiegelt angst en onzekerheid. "Zie je dat kleine nageltje? Hij is ontvankelijk voor argumenten van anderen. Van belang voor de ouders is dus of je dit stimuleert of zorgt dat er wat anders voor in de plaats komt", vertelt de tenenleesgoeroe. Zijn vrouw Margriet wijst nog op de druppelvorm onder de grote teen: "Dat staat voor extra energie. Hij kan op onverwachte momenten ineens tot uiting komen. Al met al een niet makkelijk opvoedbaar mannetje", glimlacht ze.

Imre loopt vervolgens de linker teentjes langs, ofwel de vrouwelijke (Yin) gevoelskant. Hij frunnikt aan de grote teen. "Hij kan goed communiceren. Weet je dat hij dat op dit moment ook doet? Anders zou hij dat gefriemel allang zat zijn. Zijn tweede teen is de gevoelsteen. Deze neigt sterk naar teen nummer drie, die creativiteit weerspiegelt. Tommy heeft veel creativiteit in zich, maar etaleert dat niet zo. Dat kun je weer zien aan de vorm. Overigens staat de tweede teen omhoog; hij kan zijn gevoel moeilijk duidelijk maken. Zijn creativiteit daarentegen is zeer concreet."

En hoe gaat Tommy met de liefde om? "Soepel. De vierde teen is zeer beweeglijk bij hem. Hij zal echter niet omkijken als hij met een relatie, persoon of werk klaar is. Hij is trouw maar over is over. Zijn vijfde teen ten slotte, zegt iets over vertrouwen en seks. Als Tommy vertrouwen heeft, gaat hij er voor. Dan kan hij de gehele wereld aan."
Bij tenen lezen draait dus veel om vorm: zijn de tenen dik, dun, spatelvormig, blokvormig, puntig? Ronde tenen staan voor tact en diplomatie, puntig voor pieksgewijze uitbarstingen. Maar ook om stand: hoe staan de tenen ten opzichte van elkaar? Zit er ruimte tussen en is die ruimte wigvormig of juist een omgekeerde wig. Staan de tenen in een rechte lijn? Zijn er knobbels? Staan ze gedraaid, krom? En de nagels, hoe zien die eruit?

Volgens Margriet en Imre Somogyi komt écht de gehele geestestoestand van iemand tot uiting in de tenen. En dat kan in de loop der jaren best veranderen. "Als kind ben ik bijvoorbeeld behoorlijk geremd in mijn creativiteit", vertelt Margriet. "Sinds een paar jaar heb ik die weggestopte capaciteiten volledig de ruimte gegeven. Mijn tenen stonden vroeger behoorlijk krom, mijn creativiteitsteen werd volledig overschaduwd. Nu staan ze recht en zijn ze beweeglijk."
Imre beaamt dat voeten ook door invloeden van buitenaf veranderen. "Schoeisel kan inderdaad de stand van de tenen aantasten. Maar wij zijn er inmiddels van overtuigd dat ook dát min of meer van binnenuit wordt gestuurd. Mensen die zich niets laten vertellen, zich nergens iets van aantrekken, laten zich niet in te kleine puntige schoenen praten door zogenaamde modedeskundigen", vertelt de schrijver. "En wat baby's betreft: geef beentjes, voeten en teentjes de ruimte zodat ze in alle opzichten onbelemmerd getraind worden en kunnen uitgroeien."

www.tenenlezen.com


Wilt u reageren op dit artikel, klik dan hier


© 1996-2004 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.