Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsPrivé

Politiek Gastenboek: 17-01-2003

Jan Peter Balkenende:
Opkomen voor het gezin

Een verkiezingscampagne is enorm druk en intensief. Niet alleen voor mij als lijsttrekker, maar natuurlijk ook voor je gezin.

Sinds we op 3 januari met het lijsttrekkersdebat bij RTL begonnen, ben ik geen avond meer thuis geweest. Voor Bianca en Amélie is dat natuurlijk niet leuk. Zeker niet omdat het hele afgelopen jaar niet bepaald rustig is geweest en de vorige campagne nog maar kortgeleden was.

Maar soms heb je onverwacht een moment van ontspanning. Een heerlijk moment waarop je niet had gerekend. Toen vorige week vrijdag een interview niet doorging, kon ik onverwacht veel vroeger thuis zijn.

Er lag nog ijs en Amélie zou met buurkinderen gaan schaatsen. Snel heb ik m'n noren uit de garage gezocht en ben gezellig meegegaan. Iedereen die kinderen heeft weet dat het geweldig is als je opeens je dochter van vier op schaatsen ziet staan. Trotse papa.

De politiek is dan ver weg en al het gedoe van zo'n campagne volstrekt onbelangrijk. Tijd en aandacht voor je vrouw, je kind, je familie. Het doet je beseffen wat echt waardevol is in het leven. Het geeft je de kans even afstand te nemen. En het geeft weer nieuwe energie om er volop tegenaan te gaan.


Zorg


Het gezin, de thuisbasis, is belangrijk voor het functioneren van politici, net zoals dat voor iedereen geldt. Maar politici moeten op hun beurt ook opkomen voor het goed kunnen functioneren van het gezin. Te lang heeft het ''combineren van arbeid en zorg' vooral in het teken gestaan van de ''arbeid' en veel minder in dat van de ''zorg'.

School en jeugdhulpverlening zijn natuurlijk ontzettend belangrijk, maar opvoeden moet in de eerste plaats natuurlijk thuis gebeuren. Daarom moet er voor kinderen thuis meer zijn dan de koelkast en de televisie.

Hoe onze kinderen opgroeien is bepalend voor de toekomst van de samenleving.

Kinderopvang is belangrijk, en er moet zeker nog meer opvang beschikbaar komen en beter worden geregeld, maar eigen aandacht van moeder én vader is ook altijd nodig.

Werkgevers en de overheid moeten daarvoor ook ruimte bieden.

Verder moeten we veel eerder in actie komen als er iets misgaat in een gezin. Dus niet pas als men op school iets merkt. Het consultatiebureau kan daarin een goede rol vervullen. Zij krijgen tenslotte alle kinderen te zien. Waar nodig kan dan een gezinscoach worden ingeschakeld. Het CDA heeft dat inmiddels ook mogelijk gemaakt.

Ook op een ander terrein moet het gezin veel meer in beeld komen, namelijk op het terrein van het inkomensbeleid. Uit de armoedemonitor die aan het eind van het tweede paarse kabinet werd gepresenteerd, bleek overduidelijk dat de groep mensen die in de problemen komt, hoofdzakelijk gezinnen met kinderen zijn. En ook bij de recente koopkrachtplaatjes zie je dat waar er een probleem is, dat vooral is bij gezinnen met kinderen.

Het CDA vindt dan ook dat we in het inkomensbeleid veel meer moeten uitgaan van de werkelijkheid van mensen. Dus niet zozeer van de afzonderlijke persoon, het individuele inkomen, maar van het besteedbaar inkomen van een gezin of huishouden.

Uit alle brieven die ik krijg, blijkt ook dat er drie posten zijn die een fors beslag op het inkomen van een huishouden leggen: de kosten voor kinderen, de kosten voor de woning en de kosten voor gezondheid.

Korting

Alleen de kinderbijslag is dan niet voldoende. Ook bij de vorige verkiezingen heb ik er voor gepleit dat er iets extra's moet worden gedaan. We willen dat doen via een inkomensafhankelijke kinderkorting. Anders gezegd: afhankelijk van de hoogte van je inkomen hoef je als je kinderen hebt minder belasting te betalen. In de plannen is daarvoor 500 miljoen euro opgenomen!

Daaraan wil het CDA vasthouden, ook al wil de VVD er van af. Iets extra's doen met de kinderkorting kan ook een goed antwoord zijn op de kritiek van de PvdA over de premies over het ziekenfonds. Dat is geen kwestie van het extra bevoordelen van gezinnen met kinderen. Het is recht doen aan de werkelijkheid van mensen.

Een werkelijkheid die blijkt uit de brieven die ik daarover krijg. Wie recht wil doen aan die werkelijkheid en oog wil hebben voor gezinnen, is bij het CDA aan het goede adres!

Rest mij aan het eind van deze serie columns voor de verkiezingen u op te roepen toch vooral te gaan stemmen. Er valt wel degelijk iets te kiezen op 22 januari. Welke oplossingen wilt u voor de problemen die Nederland kent? Hoe snel kunnen we weer een stabiele en daadkrachtige regering hebben? En wie moet daar gezicht aan geven?

Uw stem is daarin bepalend. Het is een voorrecht om te leven in een democratie. In een land waar er vrijheid van meningsuiting bestaat.

Ik wens u een goed weekeinde.

En graag tot ziens.

Jan Peter Balkenende
balkenende@cda.nl

© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.