De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 23 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Unanieme winnaar in de derde ronde

Van onze medewerker

   
 

WOLVEGA - "Na boksen de mooiste sport die er bestaat", zegt Bas van Duivenbode, met minder dan een seconde bedenktijd, over zijn passie de drafsport. Daarbij speelt in feite maar zijdelings mee dat zijn toppaard Ohio W afgelopen zaterdag op Wolvega met Jeroen Engwerda, over 2600 meter, een schitterende overwinning uit het vuur sleepte. Daarmee lijkt een mindere periode van deze draver van klasse definitief afgesloten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Oud-bokser Bas van Duivenbode (r). (Foto: Telegraaf sport)
Want Ohio W behoorde in feite als driejarige al bij de top van de jaargang, maar op de een of andere manier kwam het aanwezige talent er niet ten volle uit. Pech in de koers, het karwei niet optimaal kunnen afmaken, het was meermalen het 'verhaal' achteraf betreffende de zoon van Smokin Yankee en Amazone Cede. Trainer/rijder Jeroen Engwerda en eigenaar Bas van Duivenbode twijfelden ondertussen niet aan de toekomst van de hengst. Ohio kan als vijfjarige wel eens aan een opmerkelijke inhaalslag beginnen.

"We denken nu dat we het probleempje gevonden hebben", meldt Bas. "In de training overwerkte hij zich. Dat leek allemaal goed te gaan, maar de ijverige aanpak was wellicht te veel." Zaterdag bewees die aanpassing het gelijk van een iets veranderd trainingsschema, want de donkere draver won imponerend.

Van trainen weet Van Duivenbode zelf overigens ook wel wat. Als broekie van zeventien jaar haalde hij in Rome tijdens de Olympische Spelen in 1960 de laatste acht in de ring. "Maar ik was nog te jong, nog niet voldoende uitgegroeid", meldt de vanwege zijn vroegere bokstriomfen zelfs nu in de drafsport nog mateloos populaire Amsterdammer.

Een lange en geslaagde bokscarrière begon op hetzelfde moment dat Cassius Clay in Rome de olympische titel veroverde. De passie voor de paardensport volgde voor Van Duivenbode een decennium later. Met de paarden was het voor Van Duivenbode in de begintijd zeker geen goud. "Het begon aardig met het dravertje Imke Way. Zij won voor mij met Jacques Geluk drie keer. Een toppaard van eind jaren '70 was Karel Duke. In tien maanden tijd liep 'de Duke' 36 mille aan prijzengeld bij elkaar. De mooiste overwinning was die op Hilversum in de Willem Geersen Prijs. Ik had tegen pikeur Ruud Pools gezegd dat hij eerder dan normaal met hem de eindsprint moest beginnen." Het bleek een tactische meesterzet. "Dat wist Gerard van Eykelenborg met de torenhoge favoriet Kees Verkerk niet. Op de finish was Karel zodoende maar een 'hoofdje' eerder over de streep."

Over de toekomst van de drafsport heeft Bas van Duivenbode zo zijn twijfels. Paarden fokken staat bij hem momenteel op een laag pitje. In de nieuwe commerciële eerste man bij de sport, Leen Paardekooper, heeft hij vertrouwen. "Het gaat wat beter. Als ze ook het prijzengeld snel verhogen, kunnen mijn fokmerries naar de hengst", meent de eigenaar.

"Dat doe ik nu nog niet. Ik blijf het een treurige zaak vinden dat het allemaal zo belabberd is gegaan met die kapitalen opmakende ambtenarentop. Zou het plan-Kwadrant zes jaar geleden zijn gestart, dan had de sport er nu goed voorgestaan, daar ben ik zeker van. Trouwens, stukken grond van het 20 hectare grote Duindigt verkopen om de boel financieel op orde te krijgen, daar ben ik nooit een voorstander van geweest. Houden wat je hebt en juist uitbreiden in plaats van inkrimpen, zo had het moeten gaan."

Naast Ohio W mag drafsport-Nederland ook op een ander front nog wat verwachten. Trainer Jan van Dooyeweerd moest vorig jaar de campagne van Pacino Boko stoppen, de hengst had een knieblessure, maar dat laat zich nu weer goed aanzien. Nog even wachten dus, tot die hengst zijn eerste 'knock-out' namens Bas van Duivenbode uitdeelt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 23 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.