De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 22 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Rensport mist
volledig de boot

Van onze paardensportmedewerker

   
 

DEN HAAG - Fokker en trainer Henry Ballering uit het zuidelijke Vlierden zag afgelopen zondag een droom waar worden in een klassieke ren op Duindigt. Double Fun heet zijn volbloed, een klasse hengst die met jockey Martin O'Callaghan klassieke eer en roem in de Produktenren vergaarde. Henry Ballering, groot geworden in de im- en export van vlees, is in de Stichting Draf en Rensport tevens commissaris voor de afdeling rensport in Nederland. Maar de bevlogen paardenman had in zijn functie als bestuurder na het huldigingsfeestje slecht nieuws voor de sector. "Het sponsorplan om de sport opnieuw op de rails te zetten is geflopt. Het project om rensport minimaal vier jaar professioneel te laten opereren in ons land gaat niet door."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 31kb)
Henry Ballering met Veronica Ballering in de winnaarsring bij Double Fun, zijn eigen paard. (Foto: Telegraaf sport)
Zes weken geleden werd een fraai plan opgestart om de tanende sporttak een geweldige financiële impuls te geven. Een gift van drie eigenaren, Ballering, Maas en Kooy, was goed voor 2,5 ton aan euro's. Ballering sloot gedurende de nieuwe start niet uit dat er andere, nu nog twijfelaars, vervolgens de momenteel in urgente financiële grote nood verkerende sporttak, te hulp waren geschoten. Ook kwam rond dat de 'Rensport', een aparte vereniging, zelf de banktegoeden, minimaal een ton euro's, direct ten goede aan de sport zou laten komen. "We zouden bij wijze van spreken nog geen kop koffie van het geld kopen, al het geld is dus voor de sport. De stichting N.D.R. moest zich vervolgens", volgens Ballering, "ook verplichten eenzelfde prijzenbedrag over vier jaar beschikbaar te stellen. Niet als extra, maar als onderdeel van de al bestaande begroting."

Dat zou, volgens de nieuwe commerciële manager Leen Paardekooper, geen problemen opleveren. Er zou namelijk ook nog eens geprofiteerd kunnen worden van een lening, mogelijk gemaakt door een van de donateurs. Het ging om een vier procents-lening, van mogelijk ettelijke tonnen euro. Bovendien kan, nieuw in de sector, de algemeen vertrouwen genietende Paardekooper, de stichting een sluitende boekhouding tonen. De kink in de rensport-kabel kwam echter vorige week: "Er werd terecht vanuitgegaan dat de sector als één man achter het plan zou staan", stelt Ballering in zijn betoog. "Maar mijn collega-commissaris, afdeling fokkerij, de heer Van Velzen had bezwaren. Ondanks het feit dat prof. dr. Breukink, de president-commissaris zich ook al snel een warm pleitbezorger van het reddingsplan toonde."

Desgevraagd meende de fokkerij-commissaris, ir. Van Velzen, dat de plannen naar zijn smaak nog te weinig waren doorgesproken. Ook al zijn er weken van intensief overleg geweest. Maar de drafsportman, die meende dat er ook van bepaalde, nog uitvoerig door te nemen condities, sprake was en is, blijft bij zijn mening: "Ook wilde ik er geen goedkeuring aan geven omdat begin juli de Stichting wordt omgeturnd tot een Vereniging en de huidige raad dan aftreedt. Ik wil absoluut het nieuwe bestuur over de zaak laten beslissen."

Ballering en mede-initiatiefnemers zien Van Velzens "nee" als een motie van wantrouwen waarmee het plan van de baan is. "En daarmee wordt het er voor de nieuwe vereniging niet eenvoudiger op", stelt Ballering fijntjes. "Het werkt naar mijn idee een stuk prettiger als er voor de meer dan broodnodige redding al een pak geld klaar ligt, waarmee je aan het werk kunt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 22 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.