De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 10 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Boekenfraude WorldCom
blijkt twee keer zo groot

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De boekhoudfraude bij de Amerikaanse telecomgigant WorldCom blijkt bijna twee keer zo groot te zijn als tot nog toe werd aangenomen. Het accountantsconcern KPMG heeft ontdekt dat in de periode 1999 tot 2002 voor nog eens $3,3 miljard onrechtmatig in de boeken is bijgeschreven. De totale fraude komt daarmee op ruim $7 miljard.

WorldCom heeft twee weken geleden surseance van betaling moeten aanvragen, nadat in juni bekend werd dat het concern voor $3,85 miljard aan uitgaven als investeringen in de boeken had gezet. De bedrijfsleiding trachtte daarmee de torenhoge verliezen te verdoezelen.

Een WorldCom-woordvoerder sloot gisteren niet uit dat KPMG nog meer onregelmatigheden in de boekhouding zal aantreffen. De accountant onderzoekt sinds juli de boekhouding van één van Amerika's grootste telecomconcerns.

Volgens de zegsman moet zijn bedrijf mogelijk nog eens voor $50,6 miljard afschrijven op goodwill en waardedaling van bezittingen.

Als gevolg van de jongste fraudegegevens, die door KPMG aan het licht zijn gebracht, is de presentatie van een nieuw bedrijfsplan van WorldCom over een herstart voorlopig uitgesteld. Aanvankelijk was het de bedoeling dat dit plan deze week zou worden voorgelegd aan investeerders. De telecomgigant kon gisteren niet zeggen wanneer de presentatie van het nieuwe bedrijfsplan zal plaatsvinden.

Financieel analisten op Wall Street menen dat de laatste gegevens over de megafraude de doodsteek kunnen betekenen voor WorldCom. Het concern heeft van een groep investeerders een overbruggingskrediet van $750 miljoen gekregen om aan de schuldverplichtingen te kunnen voldoen. Gezien de omvang van het gesjoemel is het volgens de analisten nog maar de vraag of deze bescheiden financiële injectie voldoende is.

Vorige week werden voormalig financieel topman Scott Sullivan en hoofdboekhouder David Myers door de FBI aangehouden en in staat van beschuldiging gesteld. De Amerikaanse beurswaakhond SEC gaat de beide WorldCom-topmannen vervolgen wegens fraude. De toezichthouder hoopt dat Sullivan en Myers tijdens hun verhoren inlichtingen zullen geven over de betrokkenheid van voormalig bestuursvoorzitter Bernie Ebbers bij Amerika's grootste financiële schandaal. Tegen Ebbers, die na de bekendmaking van de fraude ontslag nam bij WorldCom, loopt ook een gerechtelijk vooronderzoek.

De SEC onderzoekt tevens of Sullivan, Ebbers en diens opvolger John Sidgemore in 2000 met voorkennis voor miljoenen dollars aan aandelen WorldCom hebben verkocht. Indien daar concrete bewijzen voor zijn, heeft de openbare aanklager een motief gevonden voor het gesjoemel in de boekhouding, omdat daarmee de koers van het concern in bovenwaartse richting werd gemanipuleerd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 10 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.