MONTPELLIER - De herkomst van wijn wordt traceerbaar. Franse wetenschappers van het Nationaal Instituut van Agronomisch Onderzoek (INRA) zijn er voor het eerst in geslaagd het erfelijk materiaal van zo'n zeshonderd druivensoorten te identificeren. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een onderzoek of het ook mogelijk is om met een fles wijn in de hand te herleiden van welke druif hij is gemaakt.
Met de hulp van het dna zouden bestrijders van wijnfraude een belangrijk en waterdicht wapen in handen krijgen.
Smaakpapillen zijn dan niet meer nodig om te controleren of de inhoud van een fles daadwerkelijk overeenkomt met het etiket. Voor de reputatie van een wijn producerend land als Frankrijk - jaarlijks goed voor een productie van 57 miljoen hectoliter, een vijfde van de wereldproductie - is dit van levensbelang.
In 1974 kende het land nog een enorm wijnschandaal toen bleek dat goedkope tafelwijn uit het zuiden als dure Bordeaux in de fles terechtkwam. Geknoeid werd er in het verleden onder meer met de kwaliteitsaanduidingen, de 'appellations', met witte wijnen die met behulp van kleurstof werden omgetoverd tot rode en met leeftijdsaanduidingen: restjes van een vorig jaar die in het volgende opdoken.